Πριν από λίγες εβδομάδες, μπήκαν οι μπουλντόζες και ξεκίνησαν οι εργασίες στον Ερημίτη. Σύμφωνα με την ΝCH Capital, εκτελούνται εργασίες καθαρισμού από την αυτοφυή βλάστηση. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεση της όλες τις απαραίτητες άδειες και ότι πραγματοποιούνται εργασίες μόνο στην πολεοδομημένη περιοχή. Οι τελευταίες εξελίξεις φέρνουν τον Ερημίτη ένα βήμα πιο κοντά στην τσιμεντοποίηση.

 

Το ιστορικό

 

Την περίοδο της κρίσης, το οικόπεδο μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ. Το 2013 παραχωρήθηκε στην εταιρεία NCH Capital, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη. Ήταν ο πρώτος διαγωνισμός που διοργάνωσε το ΤΑΙΠΕΔ. Σε πρώτη φάση παραχωρήθηκε δικαίωμα στην επιφάνεια, με αντάλλαγμα 23 εκατομμύρια ευρώ. Και το 2017, με δεύτερο διαγωνισμό, παραχωρήθηκε η κυριότητα τμήματος του οικοπέδου, με αντάλλαγμα 2 εκατομμύρια. Η οικονομική αξία των ακινήτων στην περιοχή είναι πολλαπλάσια, έτσι πολλοί έκαναν λόγο τότε για μια οικονομικά ασύμφορη συμφωνία.

Οι προσπάθειες εκποίησης του Ερημίτη προκάλεσαν, εξαρχής, έντονες αντιδράσεις στο νησί. H αντίθεση των Κερκυραίων έχει εκφραστεί με κινηματικές δράσεις, αλλά και με ψηφίσματα τα οποία έχουν υιοθετήσει τα δημοτικά συμβούλια Βόρειας και Κεντρικής Κέρκυρας. Μάλιστα, ανάμεσα σε αυτούς που έχουν εκφράσει, κατά καιρούς, την αντίθεση τους είναι και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε ζητήσει να αποχωρήσει ο επενδυτής και να αποδοθεί το οικόπεδο στο κοινό.

Από το 2013 μέχρι σήμερα, τοπικοί φορείς και περιφέρεια έχουν καταθέσει δώδεκα προσφυγές. Όμως οι κυβερνήσεις που πέρασαν, δεν κάμφθηκαν μπροστά στην κοινωνική δυσαρέσκεια. O δε υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, γνωστός για την επιμονή του «να μπουν μπουλντόζες», έχει προσπαθήσει πιο επιθετικά να ξεκλειδώσει την επένδυση. Και πέρυσι κατέθεσε φωτογραφική διάταξη, που αφαιρεί από την τοπική αυτοδιοίκηση την αρμοδιότητα να εγκρίνει τις υψομετρικές μελέτες, ώστε να επιταχυνθούν οι εργασίες στον Ερημίτη.

 

Οι προβληματισμοί γύρω από την επένδυση

 

Στην έκταση των 490 στρεμμάτων θα χτίσει τουριστικό χωριό το οποίο θα περιλαμβάνει: 5άστερο ξενοδοχείο αποτελούμενο από 90 δωμάτια και 76 σουίτες, 40 ανεξάρτητες κατοικίες που θα πωληθούν και ιδιωτική μαρίνα 60 θέσεων. H επένδυση θα ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ και η εταιρεία τονίζει ότι θα δομηθεί μόλις το 7%. Ο πληθυσμός του τουριστικού χωριού θα είναι 1.470 άτομα. Αν αναλογιστούμε ότι το πλησιέστερο χωριό, το Κασσιόπη, έχει μόλις 963 κατοίκους, τότε καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται για παρέμβαση μικρής κλίμακας.

Η βορειοδυτική Κέρκυρα παρουσιάζει μια δυναμική αγορά ακινήτων. Έλληνες και υπήκοοι ξένων χωρών έχουν αγοράσει ή κτίσει ακίνητα, τα οποία χρησιμοποιούν σαν εξοχικές κατοικίες. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν εξοχικά στην περιοχή είναι και πρόσωπα με μεγάλη οικονομική ισχύ, όπως η οικογένεια Ρότσιλντ και ο επικεφαλής της Permira, Γεργκ Ροκενχόιζερ. Οι εξοχικές κατοικίες και ο τουρισμός που αναπτύσσεται γύρω από τον Ερημίτη τροφοδοτούν την τοπική οικονομία. Με την ανέγερση του θερέτρου πολλοί πιστεύουν ότι η περιοχή θα μαζικοποιηθει, αλλά και ότι θα χάσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.

Όμως, και τα δεδομένα στην Κέρκυρα έχουν αλλάξει ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Το 2014 τα ξενοδοχειακά καταλύματα κατέγραψαν 1,2 εκατ. αφίξεις και το 2019 2,3 εκατ., δηλαδή σημείωσαν 84% αύξηση. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση και το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελούν ενδείξεις ότι η τουριστική δραστηριότητα ξεπερνά πλέον τη φέρουσα ικανότητα του νησιού. Άλλωστε έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου το 2019 περιλάμβανε τα νησιά του Ιονίου, ανάμεσα στους προορισμούς που βρίσκονται στα πρόθυρα του υπερ-τουρισμού. Η επέκταση του ξενοδοχειακού δυναμικού όσο δεν συνδυάζεται με σχεδιασμό για την αναβάθμιση των υποδομών -και γιατί όχι, με μια συζήτηση για το πόσα ξενοδοχεία είναι τελικά πάρα πολλά (;)- είναι κοντόφθαλμη και μακροπρόθεσμα θα αποβεί επιζήμια.

 

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες φορέων

 

«Είναι τόσο πολλοί οι λόγοι που δεν πρέπει να γίνει η επένδυση, και περιβαλλοντικοί και οικονομικοί», εξηγεί στην «Εποχή» ο Δημήτρης Φατήρας, πρόεδρος του συλλόγου Ερημίτης Πλους, οποίος συστάθηκε για να διασφαλίσει την προστασία της χερσονήσου. Και προσθέτει: «Ο Ερημίτης είναι εμβληματικός, όπως το Βίδο, το Ποντικονήσι. Αν η Κέρκυρα είναι ελκυστικός προορισμός, είναι επειδή έχει αυτό το περιβάλλον, έχει αυτή την ιστορία και αυτό το κλίμα. Εάν αυτά τα πράγματα καταστραφούν, γιατί να είναι πόλος έλξης η Κέρκυρα και γιατί να παραμείνει τουριστικό νησί; Δεν μπορεί να συνεχιστεί να καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον».

Έκκληση στον πρωθυπουργό να αποσυρθεί η επένδυση κάνει, ο John Cameron, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών, που εκπροσωπεί τους υπηκόους ξένων χωρών, που έχουν ακίνητα στο νησί. «Παρακαλώ για ακόμα μια φορά τον πρωθυπουργό να αποσυρθεί τελείως η επένδυση και να αντικατασταθεί με κάποια άλλη του ίδιου ή άλλου επενδυτή, που δεν θα βεβηλώνει την περιοχή, θα σέβεται την ατμόσφαιρα του όμορφου αυτού κόλπου και θα προστατεύει την άγρια ζωή και την χλωρίδα. Τα φυσικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας είναι από τα πιο εκπληκτικά που υπάρχουν στον κόσμο, γι’ αυτό και θα πρέπει να τα προφυλάξετε για τις επόμενες γενιές».

Την αντίθεση του στην επένδυση εκφράζει και δήμος Βόρειας Κέρκυρας. Ο δήμος έχει καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ κατά της έγκρισης της υψομετρικής μελέτης. Η εκδίκαση της υπόθεσης εκκρεμεί. «Εκφράζουμε για άλλη μια φορά την έντονη αντίθεση μας στο σχέδιο της περιβαλλοντικής καταστροφής και συμπαραστεκόμαστε στη τοπική κοινωνία, του κατοίκους, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, που ενεργούν υπέρ της προστασίας του Ερημίτη».

Αλεξάνδρα Λαοπόδη Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Περιβάλλον )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet