Μέρες του παρελθόντος, πριν "ρίξει" το μαύρο  η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αναβιώνουν στην ΕΡΤ. Αποκορύφωμα, η τροπολογία που ψηφίσθηκε πρόσφατα και με την οποία "απελευθερώνονται" οι μισθοί στα διευθυντικά στελέχη της δημόσιας τηλεόρασης και του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα οποία δεν μπορούν, φαίνεται, να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Μαξίμου με μισθούς ΣΣΕ. «Έτσι γίνεται και στην ελεύθερη αγορά», σκέφτηκαν. Μόνο που ήταν επιλογή τους να εργασθούν στο δημόσιο φορέα αυτοί που ολημερίς, στον πρότερο βίο τους, κατηγορούσαν το σπάταλο κράτος, το διεφθαρμένο κράτος, τις "ιερές αγελάδες που αρμέγουν τον φορολογούμενο πολίτη που πληρώνει ανταποδοτικό τέλος", αυτοί που ομνύουν στην κοινωνική δικαιοσύνη της ελεύθερης αγοράς. Αυτοί που πάθαιναν αλλεργία με οτιδήποτε κρατικό και το χαρακτήριζαν ως σοβιετικού τύπου αποτύπωμα, φρόντισαν μέσω αυτού του "εκφυλισμένου" κράτους να αυξήσουν τα δικά τους έσοδα. Δεν έχουν, βέβαια, την ίδια έγνοια για το σύνολο των εργαζόμενων στον Τύπο που δεν έχει ΣΣΕ, αντιθέτως όποια διασφάλιση υπήρχε για τον αριθμό εργαζομένων σε τηλεοπτικούς σταθμούς που επιθυμούν να έχουν οι βαρώνοι, την έκαναν κουρέλι.

 

Αντίγραφα των ιδιωτικών

 

Το διαφορετικό αποτύπωμα που είχαν τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ, σε σχέση με τα ιδιωτικά, είναι παρελθόν. Αντίγραφα-κακέκτυπα των ιδιωτικών, γιατί οι "άλλοι" είναι αυθεντικοί νεοφιλελεύθεροι, με προϋπηρεσία στην προπαγάνδα. Τα σημερινά στελέχη της ΕΡΤ που προέρχονται από το σώμα της ΕΡΤ είναι "ευέλικτα ", "διαθέσιμα" να γίνουν υποτελείς στην νέα κατάσταση: χθες εναντίον του "μαύρου", μετά στη ΝΕΡΙΤ –γιατί η ανεργία είναι δύσκολη και οι λογαριασμοί τρέχουν, αργότερα αντιδεξιοί –γιατί είναι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με παράλληλη απασχόληση στην ιδιωτική τηλεόραση και ελάχιστη συνεισφορά στην ΕΡΤ και σήμερα ευκαιρία «να γίνουμε στελέχη. Κάπου θα μας βολέψουν αύριο».

Η αγωνία των στελεχών της ΕΡΤ είναι μη και "χάσουν" είδηση που παίζει ο Σκάι και το Σταρ. Η θεματολογία, η ιεράρχηση, το στήσιμο των βίντεο είναι αντίγραφα των ιδιωτικών. Λες και είναι ένας ο αρχισυντάκτης. Το "αστυνομικό" ρεπορτάζ σε περίοπτη θέση, προκειμένου να υλοποιηθεί το δόγμα "ασφάλεια και τάξη", να εμπεδωθεί το αίσθημα του φόβου. Δεν χάνεται το παραμικρό πλημμέλημα. Αγωνιούν μην χάσουν είδηση για τον "Ρουβίκωνα" και τον Κουφοντίνα. Τον μεν Ρουβίκωνα τον παρουσιάζουν ως τρομοκρατική οργάνωση, τον δε Κουφοντίνα, ως στοιχείο εσωκομματικής έριδας στον ΣΥΡΙΖΑ, και όχι με την οπτική του Δικαιώματος στην πολιτισμένη Ευρώπη χωρίς να υιοθετείται η εγκληματική του δράση. Προσέλαβαν 4 επιπλέον αστυνομικούς συντάκτες από την... αγορά, για να υπηρετήσουν το κυβερνητικό αφήγημα.

 

Κυρίαρχη η κυβερνητική άποψη

 

Η πανδημία είναι πρόσχημα για μονοθεματικά δελτία στα οποία κυριαρχεί η κυβερνητική άποψη για τη διαχείρισή της, αποκλείοντας άλλες απόψεις υγειονομικών ή επιστημόνων που ζητούν ενίσχυση του ΕΣΥ, και όχι μόνο καραντίνα. Αν αθροίσει κανείς πόσες φορές προβάλλεται η κυβερνητική άποψη με τη μορφή δηλώσεων του πρωθυπουργού, του υπουργείου Υγείας, του κυβερνητικού εκπροσώπου, των μελών της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων και των γιατρών που είναι "μπλε", και πόσες της αντιπολίτευσης ή των υγειονομικών, τότε και οι αριθμοί στοιχειοθετούν την προπαγάνδα.

Στο φιάσκο της ΕΡΤ με την Ικαρία αποδείχθηκε πόσο λίγοι είναι: φόβος μήπως παιχτεί το πλάνο της κουστωδίας που ανεβαίνει στην σκάλα, που δεν το έπαιξαν οι ιδιώτες. Όμως ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αγαπάει και τον νοικοκύρη…

 

Εκτός ατζέντας

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποτελεί ξεχωριστή είδηση, όπως απαιτούσε η ΝΔ για λογαριασμό της επί ΣΥΡΙΖΑ. Οι αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε ένα βίντεο. Οι δραστηριότητες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίζουν μετά τις 9.40 και μάλιστα σε βίντεο που αφορά κυβερνητικές σχετικές δράσεις, με τον δέοντα επικριτικό κυβερνητικό σχολιασμό. Τα εσωκομματικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ προτεραιότητα, προκειμένου να εμπεδωθεί το "εκεί σφάζονται", άρα δεν υπάρχει ελπίδα επανόδου στην κυβέρνηση. Ζητήματα που αφορούν την ανεργία, την αναστολή εργασίας, την τηλεργασία και τις συνέπειες της, την οικονομική κρίση και καταστροφή, ζητήματα περιορισμού των δικαιωμάτων δεν είναι στην ατζέντα των δελτίων.

Στο θέμα των αντιδράσεων της εκπαιδευτικής Κοινότητας στο νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, φιλοξενούσαν απόψεις στελεχών της ΔΑΠ ΝΔΦΚ που τα παρουσίαζαν ως τυχαίο δείγμα. Στο όνομα του πλουραλισμού, που είναι αλα καρτ. 

Το προσφυγικό παίζει μόνο όταν υπάρχει κυβερνητική παρέμβαση ή "αγανακτισμένοι" ξενοφοβικοί που διαμαρτύρονται. Όχι με τη λογική της αλληλεγγύης, όχι με ρεπορτάζ σε δομές ασυνόδευτων ανηλίκων, σε δομές φιλοξενίας,  με ιστορίες των προσφύγων

 

Στην «κατάψυξη»

 

Όσοι εργαζόμενοι πήραν θέση και πολιτικά δεν είναι με την ΝΔ, στην πλειοψηφία τους είναι στην "κατάψυξη". Εκτός εκπομπών, εκτός μικροφώνου, εκτός ρεπορτάζ, παραγκωνισμένοι, παροπλισμένοι. Αντ΄ αυτών, έχουν προσλάβει δεκάδες δημοσιογράφους για τα δελτία ειδήσεων, για αρχισυντάκτες, για επικεφαλής τμημάτων, προκειμένου χωρίς προσκόμματα να υιοθετείται η «γραμμή». Όσες νέες συμβάσεις, τόσοι παραγκωνισμένοι μόνιμοι υπάλληλοι. Και όλως τυχαίως οι περισσότεροι είναι φίλοι της κυβέρνησης. Το λόγο πρέπει να ξαναπάρουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Πρέπει η ΝΔ να λογοδοτήσει.

Ειδικός συνεργάτης Περισσότερα Άρθρα
Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet