Σε κρίσιμο σημείο έχει φθάσει η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας, με εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλιστήρια ζωής και υγείας. Το θέμα αυτό συνδέεται, από μια πλευρά, και με τις εξελίξεις στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), του οποίου, εντελώς ξαφνικά, για τις διαφωνίες του με την κυβέρνηση, παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Μάρτιν Τζούρντα.
Εν τω μεταξύ, η αξιωματική αντιπολίτευση παρενέβη στις εξελίξεις και με επιστολή της, μέσω του υπεύθυνου της κοινοβουλευτικής ομάδας για τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα, βουλευτή της, Αλέκου Φλαμπουράρη, ζητά να πληροφορηθεί τι ακριβώς συμβαίνει στο θολό αυτό τοπίο. Η επιστολή απευθύνεται προς τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ).
Ζητείται άμεση ενημέρωση
«Καθώς η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο, είναι επιβεβλημένη για λόγους διαφάνειας και δημοκρατίας η άμεση ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων μερών για τα μέχρι σήμερα δεδομένα», επισημαίνει η επιστολή και συνεχίζει: «Είναι δεδομένο ότι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί η διατήρηση και ανάπτυξη κάθε εταιρείας που δραστηριοποιείται στη χώρα μας, με γνώμονα τη διασφάλιση τόσο των συμφερόντων των εργαζόμενων, όσο και των εδραιωμένων συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, όταν αυτά υφίστανται άμεσα ή έμμεσα στην μετοχική τους σύνθεση. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, πρέπει να διασφαλιστούν επιπλέον τα συμφέροντα των συνεργατών και των ασφαλισμένων της».
Να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει τοποθετηθεί αρνητικά για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής με επίσημη τοποθέτησή του, δεδομένου, όπως υποστήριξε έχουν αλλάξει οι όροι –μνημόνιο– που υποχρέωναν τότε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στη διαδικασία πώλησης. Γι’ αυτό και στην επιστολή σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Επιπροσθέτως η συγκεκριμένη συναλλαγή δημιουργεί ερωτήματα και για ευρύτερα θέματα δημόσιου συμφέροντος, όπως της υγείας και περίθαλψης, ειδικά εν μέσω πανδημίας».
Οι διαδικασίες που ακολουθούνται, έως τώρα, από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τη διοίκηση της ΕΤΕ είναι αφενός γεμάτες αντιφάσεις, αφετέρου περιλαμβάνουν πολλές κινήσεις που είναι άκρως προβληματικές, εκτεθειμένες σε εικασίες και κριτικές. Ένα σημείωμα ειδικού συνεργάτη της «Εποχής» δίνει μια ενδιαφέρουσα εικόνα και συγχρόνως οδηγό για να παρακολουθηθούν οι επόμενες κινήσεις, ΕΤΕ, Κυβέρνησης, Τράπεζας Ελλάδος και ΤΧΣ.
Η παραίτηση του κ. Τζούρντα
H παραίτηση, που αναφέρθηκε στην αρχή, του κ. Τζούρντα επηρεάζει τις αποφάσεις και για την τύχη της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς το ΤΧΣ είναι ο βασικός μέτοχος της ΕΤΕ και επομένως για την αναδιάρθρωση της περιουσίας της, δηλαδή την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Γι’ αυτό και η ΕΤΕ απευθύνθηκε και ζήτησε τη γνώμη ως προς αυτό το ΤΧΣ, το οποίο λειτουργεί για λογαριασμό, βέβαια, του Ελληνικού Δημοσίου. Εκεί η ΕΤΕ οφείλει να κοινοποιήσει τις προθέσεις της και να εξασφαλίσει και τη συνευθύνη του, καθώς η πώληση και το ποσό του τιμήματος –να σημειωθεί, το αναφερόμενο 400 εκ. ευρώ, θεωρείται εξαιρετικά μικρό, υποτιμά την αξία της εταιρείας– αφορά μια σημαντική εταιρεία και δεν θα ήθελε να προκύψει διαφωνία εκ των υστέρων.
Η παραίτηση του κ. Τζούρντα τώρα, αν και ήταν γνωστό ότι δεν θα ανανεωθεί η θητεία του που τέλειωνε τον Ιούνιο, έχει ασφαλώς σημασία και για την υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής, για την οποία, όπως φαίνεται, υπήρχαν διαφωνίες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, εκπονεί σχέδια τα οποία δεν φαίνονται οικονομικά αξιόπιστα, οικονομικά συμφέροντα για τους μετόχους, άρα και το Δημόσιο. Οι χειρισμοί στην τράπεζα Πειραιώς ήταν η μια γνωστή περίπτωση, αλλά όπως φαίνεται η Εθνική Ασφαλιστική είναι η άλλη.
Λίγο πριν την απομάκρυνσή του από την ηγεσία του ΤΧΣ, κανένας δεν θα δεχόταν τέτοιου είδους, προβληματικές, συναλλαγές και μάλλον αυτό οδήγησε τον διευθύνοντα σύμβουλο σε παραίτηση. Εν τω μεταξύ δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμη σε επίπεδο Αρείου Πάγου η απαλλαγή των τραπεζικών στελεχών από συναλλαγές που μπορεί να κριθούν αμφιλεγόμενες και να διερευνηθούν ή και να αποδοθούν ευθύνες.
Παραιτούμενος, βέβαια, ο κ. Τζούρντας δεν έμεινε σιωπηλός. Αναφέρθηκε έμμεσα σε προβληματικούς χειρισμούς και οι γνωρίζοντες θεωρούν ότι φωτογράφιζε –και αυτό ενόχλησε την κυβέρνηση– την υπόθεση της Πειραιώς στην οποία, λόγω της μετατροπής της μετοχής με 6 ευρώ, το Δημόσιο με την απόφαση «κρατικοποίησης» και μελλοντικής επαναϊδιωτικοποίησής της θα ζημιώσει αρκετά δισ. ευρώ. Απ’ αυτή την άποψη, η παραίτησή του ντε φάκτο βοηθά και την υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής, τουλάχιστον να μην ξεπουληθεί, αν όχι και να ιδιωτικοποιηθεί, εφόσον υπάρχει και η αξιοπρεπής οικονομικά λύση εισόδου της στο Χρηματιστήριο. Την Παρασκευή όντως υπήρχε ραντεβού -ζητήθηκε από το ΤΧΣ- του προέδρου του με τον πρόεδρο των εργαζομένων στην Εθνική Ασφαλιστική, Γιάννη Πετσαλάκη.
* * *
Επιζήμια και αχρείαστη
η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής
Του ειδικού συνεργάτη
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ως βασικός μέτοχος της ΕΤΕ αποδέχθηκε στην χρήση του 2019 την απομείωση της αξίας της Εθνικής Ασφαλιστικής, στα βιβλία της ΕΤΕ, κατά 500 εκατομμύρια ευρώ χωρίς καμία αιτιολόγηση. Αυτή η πρακτική αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, δηλαδή ότι μόνο με μια προσφορά όταν προκηρύχθηκε η πώλησή της, άλλαξαν την αξία της εταιρείας στα βιβλία τους. Έτσι, μεταφέρουν, ουσιαστικά, τη ζημιά της ΕΤΕ λόγω απομείωσης της θυγατρικής της στο ΤΧΣ, που το αποδέχθηκε χωρίς πολλά - πολλά.
Οι «πρωτοτυπίες» όμως συνεχίζονται. Ο ορκωτός ελεγκτής της ΕΤΕ και της Εθνικής Ασφαλιστικής, η PwC αποτελεί ταυτόχρονα το σύμβουλο αγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC. Το CVC, παράλληλα, έχει προσλάβει ως επενδυτικό σύμβουλο την Deutsche Bank, η οποία όμως ήταν και ο σύμβουλος του ΤΧΣ στην προηγούμενη, αποτυχημένη, προσπάθεια πώλησης στην Exin, η οποία όπως αποδείχθηκε ήταν εταιρία χωρίς κεφάλαια.
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι κάποιοι προσπαθούν να ξεπουλήσουν το μεγαλύτερο σήμερα περιουσιακό στοιχείο της Εθνικής Τράπεζας αντί πινακίου φακής. Τώρα και εν όψει της κατακραυγής, αλλά και υπό το βάρος τυχόν ποινικών ευθυνών, η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να πετάξει το μπαλάκι στο ΤΧΣ, έτσι ώστε να πάρει αυτό το βάρος της ευθύνης του ξεπουλήματος από τη θέση του βασικού μετόχου της ΕΤΕ.
Υπάρχει άλλος δρόμος; Φυσικά και όχι μόνο ένας. Σήμερα που η χώρα μας δεν βρίσκεται κάτω από την ασφυκτική πίεση των δεσμεύσεων των εταίρων μας, η τράπεζα και η κυβέρνηση θα μπορούσε να ζητήσει την εξαίρεση αυτής της μνημονιακής υποχρέωσης που, αν το 2015 ήταν απαραίτητη προϋπόθεση δανειοδότησης, σήμερα φαντάζει αχρείαστη και επιζήμια.
Ακόμα όμως και αν αυτό δεν είναι εφικτό, η διαδικασία εισαγωγής μέρους της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα έδινε την αναγκαία ώθηση στην ανάπτυξη της εταιρείας. Μιας εταιρείας που χάρη στους εργαζόμενους, αλλά και την εμπιστοσύνη των συνεργατών και ασφαλισμένων της διατηρεί και διευρύνει τη θέση της στην αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης.