Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής

 

 

 

Θαμμένες κάτω από το χιόνι βρέθηκαν οι σκηνές στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Αττικής, αφού παρότι ήταν γνωστό εδώ και μέρες ότι επίκειται σφοδρή κακοκαιρία, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, αγνόησαν τις εκκλήσεις κοινωνικών και πολιτικών φορέων για την έγκαιρη μεταφορά των προσφύγων σε στεγασμένους χώρους.

«Η απάντηση της δημοτικής αρχής όταν θέσαμε το ζήτημα, ήταν ότι έδωσαν στους πρόσφυγες κουβέρτες και ότι οι σκηνές δεν είναι καλοκαιρινές, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Προφανώς η εικόνα την Τετάρτη το πρωί ήταν άθλια, με παγωμένους ανθρώπους να κλαίνε, με τις καλοκαιρινές σκηνές να έχουν καταρρεύσει από το χιόνι και τις υπόλοιπες να είναι θαμμένες χωρίς θέρμανση. Τότε μόνο πήραν την απόφαση να ξεκινήσουν σιγά – σιγά τη μεταφορά των ανθρώπων στο δημοτικό γυμναστήριο του Ρουφ», περιγράφει στην «Εποχή» ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και δημοτικός σύμβουλος με την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας». Παρόμοια ήταν η κατάσταση που επικράτησε και στο Σχιστό, στο Σκαραμαγκά και τη Μαλακάσα, όπου μάλιστα η δομή έμεινε και χωρίς ρεύμα, με το υπουργείο Μετανάστευσης να μην προβαίνει σε καμία δράση, προκειμένου να προστατέψει τους διαμένοντες από τον παγετό.

 

Κλείσιμο δομών, αδιαφορώντας για τις συνέπειες

 

Όχι ότι προκαλεί εντύπωση βέβαια αυτή η απάνθρωπη πολιτική, αφού και μόλις δύο μέρες πριν τον επικείμενο χιονιά, το υπουργείο έβγαλε κυριολεκτικά στο δρόμο 11 οικογένειες αναγνωρισμένων προσφύγων που διέμεναν στο ξενοδοχείο Ηλιόχαρη στους Αγ. Θεοδώρους. «Ο Μηταράκης έβαλε τέλος στη φιλοξενία στα ξενοδοχεία με τον πιο άχαρο τρόπο, αφήνοντας άστεγους μες στην κακοκαιρία οικογένειες με παιδιά και αναπήρους. Βάσει της δικής μου πληροφόρησης, αντίστοιχη τύχη είχαν τουλάχιστον 400 άτομα που πετάχτηκαν έξω από δομές», τονίζει ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ.

«Από μεριάς του υπουργείου όλη αυτή η βιασύνη να εκκενώσει ξενοδοχεία και χώρους που είχαν μισθωθεί το 2020, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τοπικές κοινωνίες ή να δείξει μια υποτιθέμενη αποτελεσματικότητα στη σχετική του υπόσχεση, το μόνο που κατάφερε ήταν είτε να οδηγήσει ανθρώπους σε αστεγία, είτε να τους γυρίσει πάλι πίσω στους καταυλισμούς. Γι’ αυτό σχεδόν όλοι έχουν γεμίσει πάλι ασφυκτικά με σκηνές», επισημαίνει και ο Βασίλης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).

Το ζήτημα της αστεγίας είναι ιδιαίτερο έντονο για τις περιπτώσεις των αναγνωρισμένων προσφύγων, όπως θυμόμαστε από τις τραγικές εικόνες του καλοκαιριού, καθώς πολλοί δεν μπορούν να βρουν να νοικιάσουν σπίτια με επιδότηση του προγράμματος Ήλιος, μόλις μέσα σε ένα μήνα αφού λάβουν το άσυλο και πεταχτούν εκτός δομών. Ταυτόχρονα, «το πρόγραμμα Ήλιος είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας και πολλοί που το έχουν ολοκληρώσει, δηλαδή έχουν πάρει επιδότηση στέγασης, έχουν λάβει μαθήματα γλωσσομάθειας κτλ, παρόλ’ αυτά δεν μπορούν να βρουν εύκολα το δρόμο τους, με αποτέλεσμα να έχουμε και πάλι φαινόμενα αστεγίας. Εξ αυτού έχουμε και περιπτώσεις αναγνωρισμένων προσφύγων που προσπαθούν να φύγουν στην Ευρώπη με παράνομο τρόπο, γιατί δεν μπορούν να βρουν λύση στην Ελλάδα», εξηγεί ο Βασίλης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «ως συνέπεια στην πραγματικότητα για το 2020 δεν είχαμε καμία ενσωμάτωση των αναγνωρισμένων προσφύγων στην ελληνική κοινωνία».

 

Επικείμενο νομοσχέδιο για το άσυλο

 

Παρόλ’ αυτά τα προβλήματα, το μόνο μέλημα της κυβέρνησης φαίνεται να εξακολουθεί να επικεντρώνεται στον περιορισμό των δικαιωμάτων των προσφύγων. Μετά τις δηλώσεις της υφυπουργού Σ. Βούλτεψη για επικείμενο νομοσχέδιο γκετοποίησης της εκπαίδευσης, ανησυχία αυτή τη φορά προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Ν. Μηταράκη (Βήμα της Κυριακής), ότι επίκειται νομοσχέδιο που θα αυστηροποιεί ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες ασύλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος νόμος για τις διαδικασίες ασύλου ψηφίστηκε από τη ΝΔ μόλις τον περασμένο Μάιο, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων, καθώς από τότε καθιστούσε πολύ δύσκολη τη λήψη του από τους δικαιούχους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι περιόρισε πολύ τους χρόνους εξέτασης ειδικά για τα νησιά, έθεσε ακόμα και τις ευάλωτες περιπτώσεις στην ταχεία εξέταση συνόρων, διέκοψε την προτεραιότητα των ασυνόδευτων ανήλικων, βάζει υπό διαδικασίες απέλασης όσους έχασαν τη συνέντευξή τους, κατέστησε τη διοικητική κράτηση ως κανόνα (αντί ως εξαιρετικό μέτρο, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο) για τους ανθρώπους που είναι προς επιστροφή κ.ά, που ως αποτέλεσμα έχουν «πολλές περιπτώσεις να αποβάλλονται ή να απορρίπτονται από τη διαδικασία ασύλου με συνοπτικές διαδικασίες», όπως επισημαίνει ο Βασίλης Παπαδόπουλος.

Ποιους νέους περιορισμούς θα εισάγει το νομοσχέδιο δεν είναι ακόμα γνωστό. Το αναμενόμενο είναι να μην προσπαθήσει να φέρει πάλι κάποια μείωση των βαθμών εξέτασης -αφού δεν τα κατάφερε την περασμένη φορά και έγινε ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να σταθεί νομικά- αλλά πιθανά να βάλει εμπόδια στη δυνατότητα που δίνεται στους πρόσφυγες (και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία) να επανέλθουν με αίτημα ασύλου, σε περίπτωση που το διέκοψαν, για συγκεκριμένους λόγους, χωρίς να έχει εξεταστεί στην ουσία το αίτημα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο στόχος του νομοσχεδίου, όπως ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός, είναι «να απλοποιήσει το κανονιστικό πλαίσιο και να αυστηροποιήσει τις διαδικασίες επιστροφών». Ανέφερε δε πως το νομοσχέδιο θα καλύπτει το κενό που δημιουργήθηκε με την κατάργηση των δικαστικών απελάσεων από τον ποινικό κώδικα. Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν υφίσταται κάποιο κενό, αφού όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΣΠ «δεν καταργήθηκε ποτέ η απέλαση. Απλά αυτός που έχει καταδικαστεί για σοβαρή πράξη, θα κρατείται τώρα από την αστυνομία προς διοικητική απέλαση».

 

Παραπλανητικά στοιχεία

 

Η παραπλάνηση της κοινής γνώμης από τον υπουργό, άλλωστε, επίσης δεν συνιστά έκπληξη. Προκειμένου να κλείσει το μάτι στα ξενοφοβικά κομμάτια της κοινωνίας και να υποστηρίξει το αφήγημα ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η χώρα ήταν «ξέφραγο αμπέλι» και τώρα αυτό σταμάτησε, δήλωσε πως «για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια έχουμε θετικό ισοζύγιο επιστροφών-αφίξεων για τη χώρα μας». Γεγονός που προφανώς δεν ισχύει, καθώς «οι επιστροφές στην Τουρκία έχουν σταματήσει τελείως από πέρυσι τον Φεβρουάριο, λόγω κορονοϊού και έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Υπάρχουν συνήθεις χώρες που γίνονται απελάσεις, πχ Γεωργία και Αλβανία, τις οποίες βάζει ο υπουργός στο ισοζύγιο με τις εισόδους, ενώ όμως δεν καταγράφονται οι αφίξεις από αυτές τις χώρες, γιατί δεν περνάνε από διαδικασίες ασύλου, υποδοχής κτλ. Συγκρίνει, λοιπόν, ανόμοια πράγματα. Στην πραγματικότητα οι απελάσεις φέτος είναι πολύ λιγότερες από άλλες χρονιές», σημειώνει ο Βασίλης Παπαδόπουλος.

Ένας ακόμα τρόπος αλλοίωσης των στοιχείων από τον Ν. Μηταράκη είναι η χρήση μιας νέας έννοιας, των λεγόμενων αποχωρήσεων, όπως συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΕΣΠ, θέτοντας μαζί τις επιστροφές, τις απελάσεις και τις μετεγκαταστάσεις που έγιναν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το 2020 (λόγω των συνθηκών που επικρατούν εδώ και μετά το κάψιμο της Μόριας), «τσουβαλιάζοντας έτσι ανόμοιες περιπτώσεις ανθρώπων που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ανθρώπων που δικαιούνται».

Το σημαντικότερο σημείο, όμως, σε αυτό το θέμα, όπως τονίζεται από τον ίδιο, είναι πώς «το ισοζύγιο εισόδων και των λεγόμενων αποχωρήσεων δεν μπορεί να εξαχθεί με ασφάλεια, αφού υφίστανται συνεχείς αναφορές για μαζικές επαναπροωθήσεις, για τις οποίες είναι εντυπωσιακή η απόλυτη άρνηση και σιωπή του υπουργείου».

Για την παράνομη και επικίνδυνη πρακτική των επαναπροωθήσεων, 6 οργανώσεις (Άρσις, ΕΣΠ, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, HIAS Ελλάδας, HumanRights360 και Refugee Support Aegean), την περασμένη εβδομάδα, έστειλαν κοινή επιστολή και αναφορά στον ΟΗΕ. Αντίστοιχα, οι οργανώσεις Front-Lex και Legal Center Lesvos απέστειλαν εξώδικο στην Frontex, ζητώντας να αναστείλει ή να τερματίσει τη δράση της στο Αιγαίο λόγω των σχετικών καταγγελιών για επαναπροωθήσεις (αναλυτικά στο ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού σελ.12, 13). Ταυτόχρονα, έχουν ήδη κατατεθεί πολλές δικαστικές προσφυγές για το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Κατά συνέπεια, μπορεί ο υπουργός να συνεχίζει να υποστηρίζει ότι πρόκειται απλά για «fake news», ο κλοιός, όμως, στενεύει.

Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet