Κάτι οι υπερφίαλες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, κάτι οι διαβεβαιώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων, πολλοί Έλληνες είχαν πιστέψει ότι αποτελεί πλέον θέμα χρόνου η απαλλαγή μας από το βραχνά του κορονοϊού μέσω της ασφαλούς λύσης του εμβολιασμού. Η πραγματικότητα, δυστυχώς για όλους μας, είναι πολύ διαφορετική, εξαιρετικά πολύπλοκη και, σε τελική ανάλυση, ιδιαίτερα δυσάρεστη για το σύνολο των ευρωπαίων πολιτών.

 

Όνειρα θερινής νυκτός

 

Με στόμφο και έπαρση, χαρακτηριστικό έτσι και αλλιώς της συγκεκριμένης διακυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είχε εξαγγείλει τον προηγούμενο Νοέμβριο ότι για τον εμβολιασμό θα λειτουργήσουν πάνω από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα (για την ακρίβεια 1.018), στα οποία θα μπορούσαν να διενεργηθούν περισσότεροι από 2.000.000 εμβολιασμοί ανά μήνα. Με αυτά ως δεδομένα, θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει, όχι αβάσιμα, ότι μέχρι τον Ιούνιο θα μπορούσε να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού (εκτός από τους ανήλικους). Δεν επρόκειτο, όμως, για δεδομένα, παρά για ευσεβείς πόθους.

Στα τέλη του Φεβρουαρίου λειτουργούν περίπου 750 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, μαζί με τα δύο μεγάλα που άνοιξαν (υπό μεγάλες τυμπανοκρουσίες) στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τις περίπου 100 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, το σύνολο 850. Σε ό,τι αφορά το ρυθμό του εμβολιασμού, αυτός απέχει παρασάγγας από τα νούμερα που είχε παρουσιάσει ο υπουργός τον Νοέμβριο. Mέχρι την 16η Φεβρουαρίου είχαν γίνει συνολικά 575.766 εμβολιασμοί. Εκείνη την ημέρα δόθηκαν 21.021 δόσεις του εμβολίου σε όλη την Ελλάδα. Και τις δύο δόσεις (ολοκληρωμένο, δηλαδή, εμβολιασμό) είχαν λάβει μόλις 177.926 πολίτες (τα στοιχεία προέρχονται από τον επίσημο κυβερνητικό κόμβο emvolio.gov.gr). Δεν χρειάζεται να έχει κανείς πτυχίο στα μαθηματικά για να διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.

Θα αναρωτηθεί κάποιος: άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα καταφέρνουν καλύτερα; Η απάντηση είναι ναι. Το πώς, έχει να κάνει με την οργάνωσή τους, τις προτεραιότητες που έβαλαν, την αμεσότητα της διαδικασίας, το know how των αρμόδιων υπηρεσιών. Υπάρχουν, όμως, και άλλες που τα πάνε πολύ χειρότερα. Στον πίνακα των 23 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στη μέση, αυτή είναι η πραγματικότητα.

 

Τείχος ανοσίας από το... 2022

 

Για να εξασφαλιστεί το περίφημο τείχος της ανοσίας, θα πρέπει να εμβολιαστούν περίπου 6 με 7 εκατομμύρια πολίτες. Με τους τωρινούς ρυθμούς, αυτό το νούμερο δεν πρόκειται να πιαστεί μέσα στο τρέχον ημερολογιακό έτος. Υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι ακόμα και με 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς, θα έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την οικοδόμηση του τείχους. Ισχύει, όμως και αυτό το νούμερο θα επιτευχθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μετά το καλοκαίρι, έστω και αν οι κυβερνητικοί θεωρούν από την πλευρά τους ότι αυτό μπορεί να γίνει και πριν τον Σεπτέμβριο. Οι ικανότητές τους στις προβλέψεις σε ό,τι αφορά την πανδημία, έτσι και αλλιώς, αμφισβητούνται σφόδρα πλέον. Ωστόσο, οι εν λόγω προβλέψεις δεν αποκλείεται να συνδέονται και με τα γενικότερα πολιτικά σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αφορούν κυρίως τον χρόνο της διεξαγωγής πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης. Αν το σενάριο που θέλει την κυβέρνηση να στήνει διπλές κάλπες το προσεχές καλοκαίρι ισχύει, τότε οι μηχανές (της επικοινωνίας κυρίως) θα δουλέψουν στο φουλ, έτσι ώστε τον Μάιο ο πρωθυπουργός να δικαιούται να προκηρύξει εκλογές. Τουτέστιν, πρέπει να έχει στα χέρια του μεγάλο αριθμό εμβολιασμένων και μικρό αριθμό καθημερινών κρουσμάτων. Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σενάριο.

Επίσης, πέρα από κάθε αμφιβολία (το αναφέρουμε για να μην υπάρχουν αυταπάτες), το φετινό Πάσχα θα είναι ακριβώς ίδιο με το περσινό. Μάσκες, αποστάσεις, μέτρα ασφαλείας μαζί με τον οβελία και το 2021.

Η επικοινωνιακή σπουδή της κυβέρνησης, όμως, στο ζήτημα των εμβολιασμών (να δείξει, κοντολογίς, ότι χειρίζεται άψογα την κατάσταση) έχει προκαλέσει αρρυθμίες, που ήδη συζητούνται στις τάξεις των επιστημόνων. Στις ηλικίες από 85 ετών και πάνω είναι ζήτημα να προσήλθε για εμβολιασμό το 1/5. Ο λόγος είναι πολύ απλός, τόσο απλός που είναι να απορεί κανείς πώς δεν προβλέφθηκε από το επιτελικό κράτος. Οι περισσότεροι από τους συγκεκριμένους συμπολίτες μας είτε φοβήθηκαν, είτε δεν μπορούσαν (λόγω προβλημάτων υγείας) να μεταβούν στα νοσοκομεία για τον απαραίτητο εμβολιασμό. Ουδείς όμως έπραξε τα δέοντα για να εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι στο σπίτι τους, όπως θα έπρεπε. Το αποτέλεσμα ήταν οι συντριπτικά περισσότεροι εκ των πιο ηλικιωμένων να μην εμβολιαστούν.

Υπάρχει και το θέμα της προτεραιοποίησης. Πέρα από τα φαιδρά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στις πρώτες ημέρες της διαδικασίας (με τους κυβερνητικούς να εμβολιάζονται μπροστά στις κάμερες, παραβιάζοντας τη σειρά), προκύπτουν ερωτηματικά για το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιμένει να εμβολιαστούν πρώτα συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, παρά ευπαθείς συμπολίτες μας με σοβαρά νοσήματα, όπως ο καρκίνος. Η ευαλωτότητα των πολιτών, λόγω εργασίας, σαφώς είναι ένα κριτήριο. Αλλά από εκεί και πέρα οι καρκινοπαθείς, οι καρδιοπαθείς και άλλοι σοβαρά πάσχοντες δεν μπορούν να περιμένουν μήνες και μήνες για να λάβουν το εμβόλιο και να προφυλαχθούν από την covid-19, που μπορεί να τους στερήσει τη ζωή. Εκεί δεν έχει βρεθεί ακόμη η απαραίτητη ισορροπία, έτσι ώστε οι χρόνια πάσχοντες να περάσουν, όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα, το κατώφλι των εμβολιαστικών κέντρων.

Τέλος, παρατηρούνται και ευτράπελα, τα οποία αποτελούν δείγμα ανοργανωσιάς. Από την ερώτηση του βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Σαρακιώτη, στη Βουλή μαθαίνουμε ότι «ζευγάρι που κατοικεί στη Λαμία επιχείρησε να προγραμματίσει ραντεβού για τον εμβολιασμό και πληροφορήθηκε ότι ο πρώτος εκ των δύο καλείται να μεταβεί στο Κ.Υ. Στυλίδας, ενώ ο δεύτερος στο Κ.Υ. Βασιλικής στο νησί της Λευκάδας». Επίσης, «σε κάτοικο του δήμου Λαμιέων ζητήθηκε να μεταβεί στο Κ.Υ. της Δυτικής Φραγκίστας της Π.Ε. Ευρυτανίας, δηλαδή να διανύσει για περισσότερο από δύο ώρες μία δυσπρόσιτη απόσταση 116 χιλιομέτρων (232 χιλιόμετρα συνολικά), την ώρα που πλέον του Γ.Ν. Λαμίας, αφενός το Κ.Υ. Λαμίας και αφετέρου η 1η ΤΟ.Μ.Υ. Λαμίας βρίσκονται αμφότερες εντός του αστικού ιστού». Εδώ, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά!

 

Αρτηριοσκληρωτική Ευρώπη

 

Η πορεία του εμβολιασμού τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Ως γνωστόν, όμως, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, τα έχει κάνει μούσκεμα στο συγκεκριμένο κομμάτι. Όπως φαίνεται, οι συμφωνίες που έχει υπογράψει με τις φαρμακευτικές εταιρείες η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι λεόντειες, παρέχουν δηλαδή τη δυνατότητα στις εταιρείες για μεγάλη ευελιξία. Μέχρι στιγμής, οι ποσότητες που έχουν φτάσει στα κράτη-μέλη δεν ήταν οι προβλεπόμενες. Μέσα στην εβδομάδα τόσο η Pfizer, όσο και η Moderna δεσμεύτηκαν να παραδώσουν συνολικά άλλες 300.000.000 δόσεις. Μετά όμως από το προηγούμενο φιάσκο ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα. Γιατί; Διότι ο μηχανισμός της ΕΕ παραμένει στείρα γραφειοκρατικός και τρομερά δυσκίνητος.

Νίκος Γιαννόπουλος Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet