Την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο των δύσκολων προβλημάτων διαχείρισης που μια σφοδρή, αν και πλήρως αναμενόμενη, κακοκαιρία συνεπαγόταν, για πρώτη φορά εμφανίστηκαν ρωγμές στο δεξιό επιτελικό κράτος, στην κορυφή του. Έχει ενδιαφέρον, αλλά και πολλές ερμηνείες, ότι το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (Κ.Ο.) ανέφερε ότι επιβάλλεται να προχωρήσει «μία κεντρική προεκλογική δέσμευση, η αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας, ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος». Ποιο είναι όμως το «κεντρικό κράτος» αν όχι η ίδια η κυβέρνηση που το λειτουργεί; Ασφαλώς δεν φταίει ο καιρός, αλλά οι αντιλήψεις και οι πρακτικές που κατασκεύασαν και υποστυλώνουν αυτό το στιλ εξουσίας.
Ενοχλημένος, ξανά, ο πρωθυπουργός
Το πόσο αισθάνθηκε ο ίδιος ο πυρήνας της κυβέρνησης το σοβαρό της πρόβλημα, που αναδείχθηκε με αφορμή τον χιονιά, ήταν η υπερπροσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου της και άλλων στελεχών της, του φιλικού της Τύπου, να προστατευθεί ο πρωθυπουργός. Και δεν περιορίστηκαν σ’ αυτά μόνο. Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «είναι ενοχλημένος»! «Και εγώ και πολλοί άλλοι, πιστεύω, ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διαφόρους αρμοδίους». Μάταιος κόπος, όμως. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησής του κ. Ταραντίλης είχε, νωρίτερα, σπεύσει να κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί έθεσε ζήτημα κλεισίματος Εθνικής Οδού! Κάνοντας αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση επισυνάπτοντας φωτογραφίες και βίντεο από τον χιονιά του 2017! Προπαγάνδα έκθετη στα μάτια του κόσμου, διότι η ΝΔ κυβερνά, που πλέον το λένε και βουλευτές της. Ο κ. Σ. Κεδίκογλου μιλώντας στην Κ.Ο. είπε –«μια πολύ εύστοχη παρατήρηση» σχολιάζει η «Καθημερινή»– ότι «η συνεχής παραπομπή στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν ωφελεί».
Προφανώς, στην κυβέρνηση ενδημεί η αντίληψη ότι η αντιπολίτευση, ιδίως η Αξιωματική, «δεν δικαιούται ίνα ομιλεί». Από πού και έως πού μπορεί, για παράδειγμα, να λέει ο Αλέξης Τσίπρας ότι «δεν υπάρχει επιτελικό κράτος αλλά επιτελική προπαγάνδα»; Ότι «έχει παραλύσει η κρατική μηχανή»; Επιπλέον, να ειρωνεύεται τον κ. Χρυσοχοϊδη για την «ευφυή σύλληψή» του να αποφασίσει να κλείσει τη Εθνική Οδό;
Ο πιο ακραίος του ακραίου Κέντρου
Αυτό, ωστόσο, δεν αρκούσε για να δικαιολογήσει όσα προκλητικά και υβριστικά, είπε στον Αντένα ο υπουργός, που θα τον ακολουθούν πάντα. Είχε νωρίτερα ακούσει ή αισθανθεί, προφανώς, το θόρυβο εναντίον του, για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής του, από το Μαξίμου. Και αντιλαμβάνεται ότι ο ίδιος, ως ο πιο ακραίος εκπρόσωπος του ακραίου Κέντρου, μπορεί να αποτελέσει, κάποια στιγμή, πρώτης τάξεως πολιτικό εξευμενισμό, η απομάκρυνσή του. Η τοποθέτηση της κ. Μπακογιάννη “κάποιοι θα πρέπει να σταματήσουν να θεωρούν ότι εκλεγόμαστε από τις τηλεοράσεις, αλλά εκλεγόμαστε από την αποτελεσματικότητα του έργου μας” αφορούσε και αυτόν.
Η χαμηλού επιπέδου αναφορά στο Μάτι είχε σχέση με την ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκου Φίλη και άλλων 53 βουλευτών αν το κλείσιμο της Εθνικής ήταν, στην ουσία, προστασία του παραχωρησιούχου της για να μην καταβάλει όσα προβλέπει η ρήτρα –δηλαδή 1 εκατ. ευρώ– σε περίπτωση κλεισίματος. Ρωτούσαν, επίσης, αν «τίθεται ζήτημα καταβολής αποζημίωσης στον παραχωρησιούχο για τυχόν μείωση εσόδων από την απόφαση κρατικού οργάνου για το κλείσιμο και αν ναι, από ποιον καταβάλλεται η αποζημίωση; (…) Αντιλαμβάνονται ότι τέτοιες αποφάσεις, με έντονη την οσμή της χαριστικής εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για τα κίνητρα του ενεχόμενου υπουργού, αλλά και της κυβέρνησης συνολικά;»
Ο υπουργός Προ.Πο. δεν καλύφθηκε από τον κ. Ταραντίλη. Όταν ρωτήθηκε για το αν η κυβέρνηση συμμερίζεται την τοποθέτηση του υπουργού ότι «αυτοί που το ρωτούν αυτό το πράγμα ας αναρωτηθούν τι έκαναν στο Μάτι όπου έκαψαν 100 ανθρώπους» απάντησε: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια προσπάθεια να λύσουμε τα προβλήματα του κόσμου. Ο κόσμος αυτές τις μέρες ταλαιπωρείται. Είμαστε όλοι εδώ πέρα ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα. Ένα ζήτημα που σίγουρα δεν θα πρέπει να είναι ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης». Το Μάτι όμως ήταν αιχμή της δεξιάς και του ευρύτερου αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Δεν είναι θέμα προπαγάνδας, είναι η κεντρική αντίληψη της ΝΔ ως κυβέρνησης, την οποία συνόψισε εδώ με ακροκεντρώο, πλεγματικό, τρόπο ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Αστήριχτη αισιοδοξία για την πανδημία
Υπάρχει, βέβαια, και η πανδημία, οι τραγικές συνέπειές της. Η κυβέρνηση, ξανά, αντί μέτρων πιο ουσιαστικών, με βάση την έως τώρα εμπειρία και τα λάθη, παρέχει αισιόδοξα σενάρια. Αλλά είμαστε 4,5 μήνες, και πάμε για 5, σε λοκντάουν. Με ένα σύστημα υγείας που εξακολουθεί να λειτουργεί εκ των ενόντων και ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα που υλοποιείται με σοβαρά κενά είναι να απορεί κανείς πώς ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε στο Bloomberg ότι από τον Απρίλιο η κατάσταση με την πανδημία θα είναι πολύ καλύτερη. Ο κυβερνητικός βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε στην Κ.Ο. ότι στη Λάρισα το ραντεβού εμβολιασμού των άνω των 75 ετών κλείνονται για τον Απρίλιο! Ακόμη περισσότερο απορεί κανείς που πρόβλεψε ότι η ανάκαμψη θ’ αρχίσει από τον Μάρτιο.