Κλεονίκη Δεμίρη

«Μαγική συνταγή»

Εκδόσεις Μετρονόμος

 

Το παρόν ηχογράφημα είναι το πρώτο προσωπικό άλμπουμ της Κλεονίκης Δεμίρη και περιέχει μια συλλογή από 14 τραγούδια αξιόλογων δημιουργών. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τα φωνητικά προσόντα της Κλεονίκης Δεμίρη από τις συναυλίες και τις συμμετοχές της στη δισκογραφία. Εδώ ανακαλύπτουμε και μια δημιουργική της πλευρά, αυτή της τραγουδοποιού. Με γνώση της μουσικής, έμπνευση και ταλέντο μελοποιεί με επιτυχία τον στιχουργό Ανδρέα Ταρνανά, με αποτέλεσμα το τραγούδι «Της ζωής τα τείχη» που είναι ένα από τα καλύτερα του δίσκου. Επίσης ως τραγουδοποιός μας χαρίζει ένα φωτεινό, κεφάτο και αισιόδοξο τραγούδι το «Όλα θα πάνε μια χαρά», που ήδη έχει γίνει επιτυχία. Με αυτά τα δείγματα γραφής, αν συνεχίσει την προσπάθεια θα είναι προς όφελος του καλού ελληνικού τραγουδιού. Σε αυτόν τον δίσκο η Κλεονίκη Δεμίρη υπογράφει και την επιμέλεια της παραγωγής.

Με επιλογές, προσεκτικές, εύστοχες, δίχως εκπτώσεις που της διασφαλίζουν ένα άρτιο και αξιοπρεπές αποτέλεσμα έδειξε την εμπιστοσύνη της στους συνθέτες και πώς αντιλαμβάνεται το πνεύμα της μουσικής τους. Επίσης έδωσε την προαπαιτούμενη αξία στον λόγο αφού με ερμηνευτική ειλικρίνεια υπερασπίστηκε τα νόημα και το συναίσθημα των λέξεων. Απέδειξε τη σοβαρή τεχνική της κατάρτιση και την εκφραστική της γκάμα. Με ζεστή φωνή κοντράλτα ανέδειξε τις συνθετικές αρετές των τραγουδιών και όλα τα αρώματα της Μαγικής Συνταγής. Από τραγούδι σε τραγούδι το ύφος και ο ρυθμός αλλάζουν: βαλς, τάγκο, μποσανόβα, χασάπικο, τσα-τσα και μπαλάντα, γίνονται τα μουσικά υλικά της Μαγικής Συνταγής.

Αλχημιστές πολλοί σπουδαίοι και ταλαντούχοι συνθέτες και στιχουργοί:
Νίκος Πλατύραχος, Γιάννος Αιόλου, Γιώργος Καγιαλίκος, Νίκος Πιτλόγλου, Βιργινία Καραγιώργου, Κώστας Φασουλάς, Ανδρέας Ταρνανάς, Όλγα Μιχελή, Βασίλης Σπανός, Θάνος Ζήσης, Κατερίνα Καναβούρα, Μακάριος Σιγάλας,
Σοφία Καμαγιάννη –που μελοποιεί Κωστή Παλαμά– αλλά κι η ίδια η Κλεονίκη Δεμίρη. Απο τις ιδιαίτερες στιγμές του δίσκου: η υπέροχη απόδοση στα ιταλικά του τραγουδιού «Il Sogno» του Νίκου Πλατύραχου σε στίχους Θανάση Ζήση και η ποιότητα της ερμηνευτικής προσέγγισης του εμβληματικού τραγουδιού «Μενεξεδένια τα βουνά» του Μίκη Θεοδωράκη, σε στίχους του Γιάννη Θεοδωράκη.
Καλή σας ακρόαση.

Λιάνα Μαλανδρενιώτη Περισσότερα Άρθρα
Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet