Πολλά θα μπορούσαν να γραφούν για τις προσπάθειες του νέου προέδρου της Βολιβίας Λ. Άρσε και της κυβέρνησής του να επαναφέρει κατακτήσεις των λαών της, που κατάργησε η πραξικοπηματική κυβέρνηση, να ανακόψει τη βαθιά οικονομική κρίση που μέρος της οφείλεται στις αλλοπρόσαλλες πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας που ασκήθηκαν και να αντιμετωπίσει το μεγάλο δεύτερο κύμα της πανδημίας, χωρίς να έχει ληφθεί καμία πρόνοια για εμβόλια, φάρμακα και τεστ ούτε και για βελτίωση των νοσοκομειακών υποδομών και αύξηση του υγειονομικού προσωπικού. Σταχυολογούμε:

Οικονομική κρίση: Το 2020 αναμένεται μείωση του ΑΕΠ κατά -10%, αύξηση της ανεργίας κατά +10-11% αύξηση του δημόσιου χρέους και κατάρρευση των δημόσιων εσόδων.

Πανδημία: Πραγματοποιήθηκε προμήθεια του εμβολίου Sputnik-v και ήδη εμβολιάστηκε το υγειονομικό προσωπικό, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα η COVAX θα διασφαλίσει τον εμβολιασμό του 20% του πληθυσμού (11 εκατ.) και αναμένεται και νέα παρτίδα εμβολίων που έχουν αγοραστεί. Στην κατεύθυνση πολιτικής που στηρίζεται στη συστηματική ανίχνευση και απομόνωση κρουσμάτων - όχι σε καθολική καραντίνα, έχει παραγγελθεί μεγάλη ποσότητα τεστ και το πρόγραμμα ξεκινά τις επόμενες ημέρες. Επιπρόσθετα, υπογράφτηκε συμφωνία με ρώσικη φαρμακοβιομηχανία για παραγωγή στη Βολιβία αντικαρκινικού φαρμάκου.

Εξόφληση Δανείου Δ.Ν.Τ: Ο Λ. Άρσε αποφάσισε την εξόφληση δανείου που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 327εκατ. δολαρίων και επί πλέον τόκους 24εκατ. δολαρίων για λόγους προστασίας της εθνικής κυριαρχίας, καθόσον η στήριξη του ΔΝΤ θέτει ως όρους την άσκηση συγκεκριμένων οικονομικών πολιτικών και το Σύνταγμά μας (2009) απαγορεύει την αποδοχή οικονομικών στόχων και μέσων επίτευξή τους από διεθνείς οργανισμούς!

Πρόσφατα άρθρα ( Λατινική Αμερική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet