Μετά από τέσσερα χρόνια θα υπάρξει και πάλι προσπάθεια για να μπουν οι βάσεις επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Μόνο που το 2021 δεν είναι 2017 και η Γενεύη δεν είναι Γκραν Μοντανά.

Στην πενταμερή (άτυπη διάσκεψη), που θα λάβει χώρα στην ελβετική πόλη από τις 27 μέχρι τις 29 Απριλίου (λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα δηλαδή), οι πιθανότητες να υπάρξει ...ανάσταση, ή έστω να προσεγγιστούν οι συνθήκες και τα δεδομένα που υπήρχαν στο Γκραν Μοντανά το καλοκαίρι του 2017, είναι λίγες. Αν όχι απειροελάχιστες, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές.

Από το ναυάγιο του 2017 μέχρι και σήμερα, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Στις εκλογές που διεξήχθησαν πριν από μερικούς μήνες στα κατεχόμενα, ο μετριοπαθής Μουσταφά Ακιντζί έχασε από τον σκληροπυρηνικό εκλεκτό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ. Η Άγκυρα έχει σκληρύνει τη στάση της και σε απόλυτη σύμπνοια με τον Τάταρ μιλά πλέον για λύση δύο χωριστών κρατών, για την οριστική, δηλαδή διχοτόμηση του νησιού της Κύπρου.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά εμμένει στο στόχο της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, τουλάχιστον σε επίπεδο επίσημων δηλώσεων. Αυτό είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αποδεχόμενος την πρόσκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Πολύ θα ήθελε ο κύπριος πρόεδρος να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που σταμάτησαν στον Γκραν Μοντανά, όμως κάτι τέτοιο πολύ δύσκολα θα συμβεί, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των παρασκηνιακών επαφών στους δύο μήνες που απομένουν μέχρι την πενταμερή.

Το blame game μεταξύ των δύο πλευρών είναι πάντα παρόν, έτσι και αλλιώς. Λίγες, μόνο, ώρες μετά την πρόσκληση Γκουτέρες, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έσπευσε να τονίσει ότι για τη μη λύση στο Κυπριακό ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο η ελληνοκυπριακή πλευρά. Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης δείχνει να μην είναι απολύτως έτοιμος να συζητήσει με συμβιβαστικό και εποικοδομητικό πνεύμα ζητήματα, όπως αυτό της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων (στο οποίο αναφέρθηκε εκτενώς ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζιλγιουρέκ στη συνέντευξή στην "Εποχή", στις αρχές του έτους).

Και το εν γένει κλίμα, πάντως, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν ευνοεί. Μπορεί να άρχισαν ξανά οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (βρισκόμαστε εν αναμονή του 62ου γύρου), όμως η εκατέρωθεν καχυποψία εξακολουθεί να βασιλεύει. Η δε Σύνοδος Κορυφής της 25ης Μαρτίου, που θα έχει στην ατζέντα της τις ευρωτουρκικές σχέσεις, δύσκολα θα αλλάξει τα δεδομένα. Αδιέξοδο λοιπόν; Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί στην πενταμερή από τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και οι εγγυήτριες δυνάμεις της Ελλάδας και της Τουρκίας από τους υπουργούς των Εξωτερικών. Όπως και το 2017 στο Γκραν Μοντανά. Αλλά είπαμε, το 2017 δεν είναι 2021.

Νίκος Γιαννόπουλος Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet