Ο Μπενγιαμίν Νετανιάχου είναι διαβόητος για την ικανότητά του να αρπάζει την παραμικρή ευκαιρία, για να την μετατρέψει σε πολιτική διαφήμιση. Χωρίς υποχρεωτική σήμανση. Την τέχνη αυτή την απογειώνει σε προεκλογικές περιόδους. Σε τέτοια βρίσκεται και τώρα, καθώς στις 23 Μαρτίου οι Ισραηλινοί θα κληθούν στις κάλπες για να αποφασίσουν όχι μόνο για το πολιτικό του μέλλον, αλλά πιθανώς και για την ελευθερία του αφού εκκρεμούν εναντίον του δίκες με την κατηγορία της διαφθοράς. Ήταν λοιπόν ιδανική συγκυρία όταν το επισκέφθηκε ένας ομοϊδεάτης του «εραστής του επικοινωνισμού» από την Αθήνα. Ο «Μπίμπι» δεν έβγαλε άσσο από το μανίκι, αλλά ένα μαγικό φίλτρο σαν σύγχρονος δρυΐδης, ένα φάρμακο σε δοκιμαστικό στάδιο, που υπόσχεται να γιατρέψει σε χρόνο μηδέν από τον κορονοϊό. Άλλο που δεν ήθελε και ο δικός μας πρωθυπουργός για να εκδώσει μεγαλόστομα δελτία Τύπου, που πρόθυμα αναπαρήγαγαν τα «φίλια Μέσα».

 

Εμβόλιο κατά της δίωξης

 

Βεβαίως εκεί που ο Νετανιάχου απέδειξε την ικανότητά του να εκμεταλλευτεί μια «μη πολιτική» εξέλιξη, προκειμένου να σώσει την πολιτική του καριέρα ήταν η υπόθεση των εμβολίων. Το Ισραήλ έχει σήμερα τα πρωτεία σε ό,τι αφορά την ταχύτητα των εμβολιασμών, αλλά και των «καλών ειδήσεων» σε ό,τι αφορά την προοπτική απελευθέρωσης των κοινωνιών από τα δεσμά της καραντίνας. Για τον ισραηλινό πρωθυπουργό που βρισκόταν πολιτικά με την πλάτη στο τοίχο και στο στόχαστρο της δικαιοσύνης, η απόφαση για εμβολιασμό με κάθε κόστος ίσως αποδειχτεί η κίνηση της μεγάλης αναστροφής ενός κλίματος, που έδειχνε να έχει βαρύνει ιδιαίτερα για αυτόν και ως το «αντίδοτο» στην ποινική του δίωξη. Το εμβόλιο δεν σώζει λοιπόν μόνο ζωές αλλά και πολιτικές καριέρες.

 

Η ανάκαμψη του Μπόρις

 

Κάτι ανάλογο θα μπορούσε πει κανείς και για τον Μπόρις Τζόνσον. Ο βρετανός πρωθυπουργός φαίνεται να έχει αναστρέψει εντελώς το κλίμα εναντίον του, με όπλο και πάλι το εμβόλιο. Η Βρετανία έχει αφήσει πολύ πίσω της τους υπόλοιπους Ευρωπαίους στις ταχύτητες του εμβολιασμού. Αυτή την εβδομάδα ο Μπόρις υποσχέθηκε ότι ως τον Ιούλιο θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι συμπατριώτες του και υποσχέθηκε το τέλος των περιορισμών και μια επιστροφή στη σχεδόν προηγούμενη κανονικότητα από τις 21 Ιουνίου. Είναι ο μόνος πολιτικός που μπορεί να παρουσιάσει ένα τόσο συγκεκριμένο και μακροπρόθεσμο πλάνο για τον επόμενο μισό χρόνο, όταν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ομόλογοί του πηγαίνουν βδομάδα με τη βδομάδα, έστω με το δεκαπενθήμερο. Ο Τζόνσον το πέτυχε αυτό (αν δεν ανατραπούν τα σχέδια του από κάτι απρόοπτο όπως μια νέα μετάλλαξη) ποντάροντας στην κούρσα των εμβολίων και ενώ υπάρχουν αρκετές υπόνοιες ότι για αυτό χρησιμοποίησε και αθέμιτα μέσα. Η αντιπολίτευση τον παρακολουθεί αμήχανη και σχεδόν αμίλητη να εδραιώνει το βασίλειο του χτισμένο από μικρά διαφανή φιαλίδια με το «αντίδοτο» στον θανατηφόρο ιό.

 

Το εμβόλιο ως μπούμερανγκ

 

Το εμβόλιο αποδεικνύεται λοιπόν ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως πολιτικό υπερόπλο. Κάτι που είχαν ονειρευτεί και πολλοί Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί ήδη από το καλοκαίρι, αλλά έκαναν το λάθος να εμπιστευτούν τη διορατικότητα κάποιων διορισμένων της Κομισιόν για να τους εξασφαλίσει το «λαγό από το καπέλο». Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την εβδομάδα πέντε αρχηγοί κυβερνήσεων (Βέλγιο, Δανία, Ισπανία, Πολωνία, Λιθουανία) ζήτησαν επιτακτικά από την ΕΕ να ενισχύσει σημαντικά την βιομηχανία εμβολίων στην Ευρώπη, έτσι ώστε αυτή να αποκτήσει μια σχετική αυτονομία στον τομέα αυτό. Ενα από τα επιχειρήματά τους ήταν και η «διείσδυση» Ρώσων και Κινέζων σε ευαίσθητες περιοχές, όπως αυτή των Βαλκανίων. Σημειώνουν, επίσης, ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι «απεξαρτημένη» και οχυρωμένη για τις πιθανές πανδημίες του μέλλοντος.

Λέγαμε την περασμένη εβδομάδα ότι μια σειρά από χώρες-μέλη κοιτούν πλέον και προς άλλες κατευθύνσεις, όπως η Μόσχα προκειμένου να εξασφαλίσουν δόσεις που θα τους εξασφαλίσουν κοινωνική ηρεμία και δική τους μακροημέρευση. Δίπλα στην Ουγγαρία ήρθαν να προστεθούν και άλλες χώρες όπως η Σλοβακία, η Κροατία, η Τσεχία.

Στην Γερμανία αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά δημοσκόπηση έδειξε ότι το ποσοστό εκείνων που δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση και δεν είναι ευχαριστημένοι με τους χειρισμούς της είναι μεγαλύτερο από εκείνο των «ικανοποιημένων». Αυτό είναι ένα σημείο καμπής για τις πολιτικές εξελίξεις, και τα δύο κυβερνητικά κόμματα μοιάζουν σε αυτή τη φάση να αδυνατούν να το αντιστρέψουν. Αιτία για αυτή τη μεταστροφή του κλίματος οι καθυστερήσεις με τον εμβολιασμό. Η πολιτική ηγεσία της χώρας έβαλε πάντως και ένα σημαντικό αυτογκόλ, αμφισβητώντας έμμεσα και η ίδια ή έστω αφήνοντας να διαχυθεί στην ατμόσφαιρα μια βαθιά δυσπιστία για το βρετανοσουηδικό εμβόλιο της AstraZeneca. Ετσι στις αποθήκες παραμένουν στοιβαγμένα και αχρησιμοποίητα εκατοντάδες χιλιάδες εμβόλια και το σχέδιο για εμβολιασμό «όλων που το επιθυμούν» μέσα στο καλοκαίρι μοιάζει να πηγαίνει περίπατο.

Ανάλογα βαρύ είναι και το κλίμα στην Γαλλία για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα είναι το πρώτο θύμα μιας «μεγάλης δομικής κρίσης εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα». Με τα κρούσματα να παραμένουν «στάσιμα» στις 20.000 ημερησίως και τον εμβολιασμό να προχωρά με ρυθμό, που θυμίζει βαρυστομαχιασμένο Γαλάτη από ιστορία του Αστερίξ, η δημοφιλία της κυβέρνησης και του Προέδρου φθίνει προς όφελος της Μαρίν ΛεΠέν, η οποία επίσημα κήρυξε την έναρξη του προεκλογικού αγώνα του 2022 με «αέρα νίκης». Η αδυναμία των Γάλλων να καταλήξουν σε ένα δικό τους εμβόλιο ήταν ένα βαρύ πλήγμα στη στρατηγική του γάλλου προέδρου, αλλά και στον πατριωτισμό του «μεγάλου έθνους».

 

Μια παγκόσμια υπόθεση

 

H πολιτικοποίηση του εμβολίου είναι βεβαίως πολύ πιο σύνθετη υπόθεση, που δεν σταματά στις επικοινωνιακές εκστρατείες κάποιων πρωθυπουργών. Εδώ μιλάμε για ένα «υπερόπλο» που έχει σφυρηλατήσει ακόμα πιο στενούς δεσμούς ανάμεσα στις πολυεθνικές του φαρμάκου και τις πολιτικές εξουσίες και απειλεί να διευρύνει ακόμα περισσότερο το χάσμα Βορρά-Νότου. Αυτή την Τρίτη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τέθηκε και πάλι το αίτημα για προσωρινή έστω άρση της πατέντας των εμβολίων, έτσι να μπορέσουν και οι φτωχότερες χώρες να προχωρήσουν ταχύτερα στην παραγωγή του ανεξάρτητα από το χρονοδιάγραμμα των μεγάλων εταιριών. Το αίτημα έχουν θέσει Ινδία και Νότια Αφρική εξ' ονόματος συνολικά 100 φτωχότερων χωρών του πλανήτη. Το αίτημα αυτό έχει βρει υποστήριξη από τη νέα επικεφαλής του ΠΟΕ Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, την πρώην υπουργό από τη Νιγηρία, η οποία μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Εμβόλια GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunisation). Αλλά η στάση των μεγάλων εταιριών είναι κάθετα αρνητική, ενώ υποκριτική θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς και τη στάση της ΕΕ. Ενώ οι Βρυξέλλες στηρίζουν το πρόγραμμα Covax και ανακοίνωσαν μάλιστα διπλασιασμό της συνεισφοράς τους σε αυτό φτάνοντας το 1 δισ. ευρώ, από την άλλη υιοθετούν ουσιαστικά την επιχειρηματολογία της φαρμακοβιομηχανίας.

Χαρακτηριστική και η τοποθέτηση του Προέδρου της Γερμανικής Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος μίλησε τη Δευτέρα ενάντια στον «εθνικισμό των εμβολίων», αλλά πρόσθεσε ότι η παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων μπορεί να γίνει μόνο σε «εθελοντική βάση». Σύμφωνα πάντως με τον Στάινμαϊερ αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε η διαδικασία παράδοσης 330 εκατ. δόσεων σε 145 χώρες του «μη δυτικού» κόσμου. Την Τετάρτη προσγειώθηκαν στην Άκρα της Γκάνας οι πρώτες 600.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca/Οξφόρδης που παράχθηκαν σε εργοστάσιο της Ινδίας.

 Προς το παρόν, αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό. Και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα συνεχίσουν να αξιοποιούν επικοινωνιακά την όλη υπόθεση, άλλοτε θετικά επαινώντας τους εαυτούς τους, όταν όλα «βαίνουν καλώς» και άλλοτε αρνητικά, ρίχνοντας το φταίξιμο για τις εκάστοτε «αναποδιές» σε τρίτους.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet