Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται το φαινόμενο από τότε που η πανδημία του κορονοϊού έφτασε στην Ελλάδα και προφανώς δεν θα είναι και η τελευταία. Η όσο το δυνατόν επαρκής λειτουργία του ΕΣΥ, τόσο για τα covid περιστατικά όσο και για τα μη covid, επαφίεται στον επαγγελματισμό και την ευσυνειδησία του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού και όχι (όπως θα έπρεπε) στον κρατικό προγραμματισμό. Δεν είναι, επίσης, λίγες οι φορές που οι γιατροί παίρνουν την απόφαση να παρακούσουν τις κρατικές εντολές έτσι ώστε να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς που σπεύδουν στα νοσοκομεία της χώρας.

 

Τακτικά και έκτακτα χειρουργεία: Το μεγάλο όχι στον περιορισμό

 

Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η λειτουργία των χειρουργικών κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Είναι γνωστό ότι εδώ και μερικές ημέρες τα νοσοκομεία οφείλουν να ακολουθούν την εντολή Χαρδαλιά για περιορισμό των τακτικών χειρουργείων μέχρι και στο 80% έτσι ώστε το προσωπικό να βοηθά στη νοσηλεία των περιστατικών covid. Μπροστά όμως στον κίνδυνο το ΕΣΥ να μετατραπεί σε σύστημα μόνο για μία ασθένεια (κάτι που εν πολλοίς γίνεται αναπόφευκτα), οι γιατροί αποφάσισαν να αγνοήσουν την κυβερνητική ντιρεκτίβα περί περιορισμού των χειρουργείων και να χειρουργούν κανονικά. Είναι σαφές-και αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί-ότι τα έκτακτα χειρουργεία διεξάγονται κανονικά σ' όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Πολλές φορές όμως οι επικεφαλής των χειρουργικών κλινικών "βαφτίζουν" έκτακτα και κάποια τακτικά χειρουργεία, έτσι ώστε οι σχετικές λίστες αναμονής να μην μεγαλώνουν και οι ασθενείς να απαλλάσσονται από το πρόβλημά τους το οποίο μπορεί να μην είναι επείγον, ωστόσο τους ταλαιπωρεί (για παράδειγμα, λιθίαση στη χολή ή στο νεφρό). Ανάλογες αποφάσεις είχαμε και μέσα στο Νοέμβριο όταν και πάλι υπήρχε απόφαση για δραστικό περιορισμό των τακτικών χειρουργείων.

Το μεγάλο πρόβλημα, ιδιαίτερα πλέον για τα νοσοκομεία της Αττικής, έχει να κάνει με την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ΜΕΘ γενικά (και όχι μόνο αυτές που αφορούν τα περιστατικά covid). H πληρότητα ξεπερνά πολλές φορές το 90%, ενώ σε κάποια νοσοκομεία-κλειδιά για το ΕΣΥ της Αθήνας φτάνουν ακόμα και στο 100%. Οι δε γιατροί παρατηρούν με μεγάλη ανησυχία ότι αυξάνονται όχι μόνο οι εισαγωγές covid περιστατικών, αλλά και μη covid. Ιατρική πηγή έλεγε χαρακτηριστικά στην "Εποχή" ότι στην εφημερία της περασμένης Τρίτης σε πολύ μεγάλο αθηναϊκό νοσοκομείο έλαβαν χώρα πολλές εισαγωγές με τραυματισμούς, κάτι που αποδεικνύει ότι η κοινωνική κινητικότητα, παρά το λοκντάουν, παραμένει μεγάλη. Εκτός αυτού μονάδες αυξημένης φροντίδας, οι λεγόμενες ΜΑΦ, δεν υπάρχουν πλέον στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, με κάποιον τρόπο έχουν μετατραπεί όλες σε ΜΕΘ.

 

Το μυστήριο με τον αριθμό των ΜΕΘ

 

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται σε όλους τους τόνους ότι στην Ελλάδα λειτουργούν τους τελευταίους μήνες σχεδόν 1.200 κρεβάτια ΜΕΘ με το ανάλογο προσωπικό. Το ακριβές νούμερο όμως, παρά το στόμφο ο οποίος συνοδεύει τις ανάλογες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο. Λειτουργούν, όπως προβλέπεται και τα 1.200 αυτά κρεβάτια, ή απλά εγκαινιάζονται μονάδες, οι οποίες, στο σύνολό τους τουλάχιστον, δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού; Mε δεδομένο ότι οι απαραίτητες προσλήψεις δεν έγιναν ποτέ, οι περισσότεροι γιατροί και ειδικοί του χώρου της υγείας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το ΕΣΥ δεν διαθέτει το προσωπικό για να λειτουργήσουν 1.200 κρεβάτια ΜΕΘ. Επί της ουσίας, τα κρεβάτια τα οποία λειτουργούν παραμένουν σημαντικά λιγότερα, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να προσδιορίσει τον αριθμό με σχετική ακρίβεια. Δύσκολα πάντως ξεπερνούν τα 800.

Υπάρχει, άλλωστε, και το χωροταξικό ζήτημα. Πολλά νοσοκομεία, κυρίως της επαρχίας, ακόμα και αν ήθελαν να δημιουργήσουν νέες ΜΕΘ και διέθεταν το προσωπικό και τον ιατρικό εξοπλισμό για να λειτουργήσουν αυτές όπως προβλέπεται από τα πρωτόκολλα, δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν λόγω έλλειψης κατάλληλων χώρων. Οι ΜΕΘ, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, δεν μπορούν να προκύψουν οπουδήποτε, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν (αρνητική πίεση κτλ) είναι απολύτως συγκεκριμένες. Αλλά όταν υπάρχουν οι χώροι, συνήθως δεν υπάρχει το νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο, σημειωτέον, πρέπει να καλύπτει τρεις βάρδιες και η αναλογία προς τους νοσηλευόμενους να είναι τέτοια που θα επιτρέπει αξιοπρεπή νοσηλεία για όλα τα περιστατικά. "Δεν μπορεί σε μία ΜΕΘ να υπάρχει σε βάρδια μία μόνο νοσηλεύτρια και οι ασθενείς να είναι περισσότεροι. Τι ακριβώς θα γίνει αν προκύψουν σχεδόν την ίδια ώρα δύο περιπτώσεις ανακοπής, ποιον θα πρωτοφροντίσει η νοσηλεύτρια σ' αυτό το ενδεχόμενο " αναρωτιόταν, μιλώντας στην "Εποχή", πολύπειρος γιατρός του ΕΣΥ που εργάζεται σε μεγάλο νοσοκομείο της επαρχίας.

 

Βεβαιώσεις εμβολιασμού: Ουδείς ξέρει γιατί χορηγούνται

 

Από τις 22 Φεβρουαρίου όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό μπορούν να προμηθεύονται και τη σχετική βεβαίωση από το gov.gr η οποία, όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, διαθέτει και ψηφιακή σφραγίδα. Θαυμάσια μόνο που δεν απαντάται το ερώτημα σε τι ακριβώς χρησιμεύει η βεβαίωση. Τόσο ο κ. Πιερρακάκης όσο και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, που ρωτήθηκε σχετικά, δεν μας έκαναν σοφότερους ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο υπουργός μόνο ψέλλισε κάτι περί "υγειονομικού χαρακτήρα" της βεβαίωσης και "εργαλείου διευκόλυνσης", χωρίς όμως να βρίσκεται σε θέση να γίνει περισσότερο συγκεκριμένος.

Διευκόλυνσης ως προς τι; Και πως αυτό μπορεί να συνδυαστεί με το γεγονός ότι ο εμβολιασμός είναι μη υποχρεωτικός; Προκύπτει, λοιπόν, ένα κενό το οποίο έχει κάνει πολλούς να μιλούν ακόμα και για κοινωνικό κανιβαλισμό ο οποίος όντως μπορεί να προκύψει εφόσον, για παράδειγμα, μεγάλα καταστήματα, όπως τα σούπερ μάρκετ, το απαιτήσουν κάποια στιγμή για να επιτρέπουν την είσοδο σε πελάτες. Ή, και αυτό είναι πιο πιθανό, αν την απαιτήσουν (την βεβαίωση) αεροπορικές εταιρείες. Ή αν συμπεριληφθεί σε διμερείς συμφωνίες που μπορεί να κάνει η Ελλάδα με τρίτες χώρες για τα τουριστικά πακέτα του προσεχούς καλοκαιριού. Το χειρότερο όμως σενάριο, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί κάλλιστα οργουελικής υφής, έχει να κάνει με το blame game μίας νέας ενδεχόμενης διασποράς κρουσμάτων στο μέλλον, όταν τα ποσοστά των εμβολιασμένων θα είναι μεγαλύτερα. Με δεδομένο ότι οι κρατικές αρχές διαθέτουν ήδη τα σχετικά στοιχεία, θα είναι πιο εύκολο να κατηγορούνται οι άνθρωποι που για τους δικούς τους λόγους προτίμησαν να μην εμβολιαστούν. Πολύ δε περισσότερο αν μιλάμε για υγειονομικούς (γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπόν ιατρικό προσωπικό) για τους οποίους υπάρχει ήδη η σχετική πίεση. Το ζήτημα, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι πολύ σοβαρό για να αδιαφορήσει κανείς και η κυβέρνηση οφείλει να δώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Οι ισορροπίες, άλλωστε, είναι πολύ λεπτές και μπορεί μία ενέργεια που γίνεται αρχικά για "αθώο" σκοπό να δημιουργήσει πολύ μεγάλο ηθικό και νομικό ζήτημα.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet