Την μπάλα στην κερκίδα, και συγκεκριμένα στην αξιωματική αντιπολίτευση, προσπάθησε να πετάξει ο πρωθυπουργός με τη συζήτηση που προκάλεσε στη Βουλή με αντικείμενο «την ενημέρωση του Σώματος για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου». Ωστόσο, όχι απλώς δεν του πέρασε αλλά στην πραγματικότητα ήταν τέτοιας έκτασης η ήττα του από το σύνολο της αντιπολίτευσης που μοιάζει πολύ με το Βατερλώ της συνέντευξης Τύπου της υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη την προηγούμενη εβδομάδα.

 

«Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές και ότι η Νέα Δημοκρατία διακινεί κύκλωμα ανηλίκων; Ποιος κρύβεται, τελικά, πίσω από το hashtag ΝΔ_παιδεραστές και τον νεοαυριανισμό του διαδικτύου;», ρώτησε ο πρωθυπουργός κατηγορώντας τους Πολάκη και Ελευθεριάδου και συνέχισε να αναρωτιέται: «Σας εκφράζουν και οι χυδαιότητες του κ. Βαξεβάνη […] Πόσα πρόσωπα έχει αλήθεια το επιτελείο σας; Πόσες γραμμές έχει το κόμμα σας; Πόση ευκαμψία έχει τελικά η ηθική σας»; Κατόπιν ο κ. Μητσοτάκης ερμήνευσε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ: «Επιλέξατε να μετατρέψετε ένα κοινωνικό θέμα εθνικών διαστάσεων σε ένα ύπουλο αντικυβερνητικό χτύπημα, αλλά και σε ένα πλήγμα, υποτίθεται, στο προσωπικό μου κύρος. Προσπαθήσατε να μας απαξιώσετε διαδοχικά στα μέτωπα του μεταναστευτικού, των εθνικών χειρισμών, της πανδημίας, της οικονομίας. Αποτύχατε πολύ απλά γιατί εμείς πετύχαμε και τώρα αποφασίσατε να επενδύσετε στην επίπλαστη ηθικολογία γύρω από ένα ζήτημα δημόσιας ηθικής. Επιλέξατε να επενδύσετε στην υπόθεση Λιγνάδη, ποντάροντας σε ένα θέμα το οποίο γνωρίζετε καλά, τον λαϊκισμό, τον αχαλίνωτο λαϊκισμό, που θα μεταμορφώσει τους "γερμανοτσολιάδες" του 2011 στους "παιδεραστές" του 2021».

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε και όνομα σε αυτά που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό το οποίο έχετε κάνει είναι αριστερόχρωμος τραμπισμός, έτσι θα το περιέγραφα. […] Γνωρίζετε πολύ καλά ότι και σε άλλα μέρη του κόσμου, και στις Ηνωμένες Πολιτείες, διακινήθηκαν περιβόητες θεωρίες περί παιδόφιλων οι οποίοι κυβερνούσαν τη χώρα και βρήκαν πολιτική κάλυψη. Η δική μας δουλειά, λοιπόν, είναι η συνοχή και η σωστή αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης και του έργου της κας Μενδώνη. Και ναι η πολιτική ευθύνη, προφανώς, βαραίνει εμένα. Επιλέγω τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου βάσει του Συντάγματος. Και θεωρώ ότι η κα Μενδώνη είναι μια αποτελεσματική υπουργός».

Τελικά για ποιο λόγο μαζεύτηκαν οι βουλευτές να συζητήσουν; Ο πρωθυπουργός απάντησε: «Όλα τα παραπάνω, προφανώς, αφορούν το ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική φυσιογνωμία και το ήθος του. Δεν θα μας ενδιέφερε και δεν θα με ενδιέφερε ιδιαίτερα αν δεν προέκυπταν σε αυτό το ξεκίνημα της κοινωνίας να κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Γιατί, όπως είπα, προκαλούν μια νέα καταιγίδα λαϊκισμού που φέρνει την αληθινή συγκάλυψη και τον πραγματικό αποπροσανατολισμό, γιατί οι ψεύτικες κραυγές μπορεί να σκεπάσουν τις καθαρές φωνές. Αντί για νέους θεσμούς, κινδυνεύουμε ξανά από αυτόκλητους τιμωρούς, ενώ το δηλητήριο της δημαγωγίας διαχέεται και πάλι στα σπλάχνα της κοινωνίας».

 

Αλ. Τσίπρας: Χυδαίες και απαράδεκτες είναι οι πράξεις και οι πολιτικές σας

 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφιέρωσε μεγάλο μέρος της πρωτολογίας του στα θύματα: «θέλω σ’ αυτόν τον κόσμο να απευθυνθώ πέρα και έξω από κομματικές ταμπέλες […] Στα παιδιά και στα κορίτσια, στις γυναίκες και στους άνδρες που κουβαλούσαν για χρόνια μέσα στα βάθη της ψυχής τους ένα βαθύ τραύμα και τόλμησαν. Βρήκαν το θάρρος όχι μόνο να ανοίξουν την ψυχή τους, αλλά και να δείξουν δημόσια τις πληγές τους, παρά το ότι πολλοί από αυτούς τους οποίους υπέδειξαν ως ενόχους για την κακοποίησή τους ήταν πάρα πολύ ψηλά, ήταν άτομα με εξουσία, δημοσιότητα ή με στενές διασυνδέσεις με ανθρώπους της εξουσίας. Αυτοί σήμερα είναι που πρέπει όλοι μας να επαινέσουμε και να τους πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να δείξει πως η αντιπαράθεση για το σκάνδαλο Λιγνάδη - Μενδώνη δεν είναι κομματική: «Δεν έχετε μάλλον συνειδητοποιήσει ότι σήμερα δεν ήρθατε εδώ στη Βουλή για να δώσετε εξηγήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ ή για να απευθυνθείτε και να εγκαλέσετε την αντιπολίτευση. Ήρθατε στη Βουλή για να απευθυνθείτε στον ελληνικό λαό που μας παρακολουθεί. Διαισθάνομαι ότι είναι μια από τις συζητήσεις με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ήρθατε, λοιπόν, εδώ αδιαφορώντας για τον κόσμο που μας παρακολουθεί για να στήσετε μια κομματική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση. Το θέμα που απασχολεί, όμως, την ελληνική κοινωνία δεν είναι θέμα κομμάτων, υπερβαίνει τα κόμματα, είναι θέμα κοινωνίας, […] μιας κοινωνίας που πονά και αφορά κάθε μάνα, κάθε πατέρα, κάθε οικογένεια ανεξαρτήτως κομματικής αντιπαράθεσης».

Διερωτήθηκε έπειτα για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με τις κακοποιήσεις και του βιασμούς: «Κύριοι της κυβέρνησης, γιατί δεν επιδείξατε και στην περίπτωση Λιγνάδη τα ίδια αντανακλαστικά που ορθώς επιδείξατε στην περίπτωση Μπεκατώρου, στην οποία πρέπει να πω –για να συμφωνήσουμε και σε κάτι σήμερα– ότι χρωστάμε όλοι ένα μεγάλο ευχαριστώ, διότι ήταν αυτή που πρώτη άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με αυτήν τη γενναιότητα που επέδειξε. Τι σας φόβισε, λοιπόν, στην περίπτωση Λιγνάδη και δεν προχωρήσατε με τον ίδιο τρόπο;».

Τέλος τα πυρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στράφηκαν και προς την κ. Μενδώνη και προς τον πρωθυπουργό: «Η πράξη, κύριε Μητσοτάκη, είναι κριτήριο της αλήθειας. Και η πράξη λέει ότι είσαστε αλλεργικός στον αντίλογο και δυσανεκτικός στην κριτική. Η πράξη λέει ότι μετατρέψατε εν ονόματι της πανδημίας τη Βουλή σε άβουλη. Ποιον διάλογο επικαλείστε όταν εσείς, ακόμα και τώρα, αγνοείτε σκανδαλωδώς τη θέληση των ανθρώπων της τέχνης και της κοινωνίας να διώξετε την κυρία Μενδώνη και να χυθεί άπλετο φως; Ποιον διάλογο επικαλείστε και πώς τον θυμηθήκατε τώρα, στα δύσκολα, ενώ η κοινωνία απαιτεί θεσμικά και πολιτικά μέτρα που θα αποτρέπουν παρόμοια δράματα στο μέλλον;

 

Δ. Κουτσούμπας: Αλληλεγγύη ανεξάρτητα από σεξουαλικό προσανατολισμό

 

Ο γγ του ΚΚΕ συνέδεσε τους Μενδώνη - Μητσοτάκη: «Πολιτικές ευθύνες έχετε κύριε Μητσοτάκη, αφού ήταν σε γνώση σας οι χειρισμοί της κυρίας υπουργού στο συγκεκριμένο θέμα, όταν άρχισε να αποκαλύπτεται το σκάνδαλο και να περνάει βέβαια από τη φάση των ψιθύρων στις συγκεκριμένες πλέον καταγγελίες. Είναι στα καθήκοντα του πρωθυπουργού, πιστεύουμε, να παρεμβαίνει όταν βλέπει έναν υπουργό του να χειρίζεται λαθεμένα ένα ζήτημα, ιδιαίτερα τόσο σοβαρό, τόσο αποκρουστικό. Να τον διορθώνει, να τον προσανατολίζει, να τον κατευθύνει. Αλλά δεν έγινε έτσι και υπάρχουν δικαιολογημένα ερωτήματα».

Ο κ. Κουτσούμπας φάνηκε αγανακτισμένος σε ό,τι αφορά την ανάρτηση του Χ. Λαζαρίδη: «Διαβάζω ανάρτηση στενού συνεργάτη, βουλευτή σας. Όχι κάποιου τρολ, αλλά του βουλευτή σας, του Λαζαρίδη, που πριν λίγες μέρες το έκανε αυτό, μια ανάρτηση βγαλμένη από τον βούρκο του ναζιστικού Χρυσαυγητισμού! Έγραψε λοιπόν αυτός ο ανεκδιήγητος τύπος: «Πραγματικότητα είναι ότι τον κίναιδο και παιδεραστή Άρη Βελουχιώτη τον είχαν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ στο γραφείο τους»! Μάλιστα παρέπεμπε και σε σχετικό άρθρο ο βουλευτής σε γνωστό διαδικτυακό σκουπιδότοπο. Είναι και ψαγμένος εκτός από ψεκασμένος, τρομάρα του... Να τον χαίρεστε! Τόλμησε να βάλει στο στόμα του τον ήρωα της μεγαλειώδους Εθνικής Αντίστασης».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στα θύματα: «Το ατομικό θάρρος, η αντοχή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα μπορεί να αναπτυχθεί μόνο στο έδαφος της συλλογικότητας, της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης, που είναι το πραγματικό "δίχτυ ασφαλείας" κάθε γυναίκας, κάθε νέας και νέου και ανεξάρτητα από σεξουαλικό προσανατολισμό».

 

Φ. Γεννηματά: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο

 

«Ο ένας μοιάζει όλο και περισσότερο στον άλλο. Σύμμαχοι σε μια αδιέξοδη αντιπαράθεση, με κενό βιογραφικό μεταρρυθμίσεων, κοινή αντίληψη για το ρόλο του κράτους και το ήθος εξουσίας», ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απευθυνόμενη στους κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα. «Εσείς οι δυο είστε υπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα». Το συνήθη τρόπο διπλής αντιπαράθεσης επέλεξε η κ. Γεννηματά. «Είδαμε να εκτοξεύονται απαράδεκτες βρωμιές, λάσπη στον ανεμιστήρα, από τα γνωστά "πιστόλια" του ΣΥΡΙΖΑ. Απολύτως καταδικαστέο το hashtag και ταυτόχρονα απολύτως ανόητο, γιατί έδωσε το καλύτερο σωσίβιο αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση. Φάνηκε σήμερα», είπε χαρακτηριστικά. Επέκρινε και τη ΝΔ για «βρώμικα κτυπήματα κάτω από τη ζώνη, τρολ, Photoshop και άλλες αθλιότητες».

Τέλος, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ καταλόγισε ευθύνες και καθυστερήσεις στη ΝΔ: «Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε η υπόθεση Λιγνάδη, έδειξαν ολιγωρία και καθυστερημένη αντίδραση και αρνήθηκαν να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη που έχουν αντικειμενικά. Πίσω από κάθε ιστορία κακοποίησης, ανεξαρτήτως φύλου, υπάρχει η σιωπή της κοινωνίας αλλά και το στίγμα μιας πολιτείας που ανέχεται, που δεν αναζητά, δεν ρυθμίζει, δεν προστατεύει. Πολύ δε περισσότερο όταν ο φερόμενος ως θύτης είναι πρόσωπο που κατέχει δημόσια αξιώματα με πολιτική απόφαση, που έχει διοριστεί από την κυβέρνηση».

 

Γ. Βαρουφάκης: Δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα

 

Καταιγιστικά ήταν τα πυρά και του γραμματέα του ΜέΡΑ25: «Ηγείστε κυβέρνησης που επιδίδεται στο όργιο του βιασμού της δημοκρατίας έξω από αυτή την αίθουσα αλλά και μέσα σε αυτή, […] δολοφονείτε καθημερινά την ισηγορία εδώ μέσα χτίζοντας λιθαράκι-λιθαράκι μια δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα και σήμερα που τα βρίσκετε σκούρα, έρχεστε να μας κάνετε διάλεξη για την ποιότητα της Δημοκρατίας».

Ο Γ. Βαρουφάκης είπε πως το κόμμα του βιώνει και εφαρμόζει τον πολιτικό πολιτισμό στην πράξη, επισημαίνοντας ότι: «Απέχουμε από εξεταστικές σπίλωσης, από τις κοκκορομαχίες και τις ανθρωποφαγίες, δεν θα συμμετάσχουμε ούτε σήμερα σε αυτές, δεν θα με ακούσετε να λέω ότι είτε εσείς είτε η κ. Μενδώνη γνωρίζατε […] ούτε θα με ακούσετε να αμφισβητώ το τεκμήριο της αθωότητας – το επιστέγασμα της δικαιοσύνης».

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet