Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από την αναστολή της λειτουργίας του Half Note Jazz Club όπως και όλων των συναυλιακών και πολιτιστικών χώρων της χώρας. Ένας χρόνος μέσα στον οποίο η ασφυκτική κατάσταση της πανδημίας, αφαίρεσε τη δυνατότητα επαφής και αλληλεπίδρασης μεταξύ κοινού και μουσικών.
Οι χώροι, όμως, υπάρχουν και στηρίζονται από τους μουσικούς και φυσικά από το κοινό. Δυστυχώς στη συγκυρία αυτή, οι μουσικοί –περισσότερο από ποτέ– χρειάζονται την υποστήριξη του κοινού και φυσικά έναν χώρο, μια σκηνή να παίζουν. Όμως με μια σειρά streaming live εμφανίσεων από κορυφαία σχήματα της τζαζ σκηνής το Half Note επιστρέφει κοντά σας... αλλιώς!

Οι Human Touch, μετά από 20 χρόνια ζωής, αποτελούν πλέον ένα από τα πιο γνωστά και αναγνωρισμένα συγκροτήματα της χώρας μας. Ο David Lynch, ο Σταύρος Λάντσιας και ο Γιώτης Κιουρτσόγλου, έχοντας αποκτήσει τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα στον χώρο της μουσικής, κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα ρυθμών και ηχοχρωμάτων. Η μουσική τους, μέσα από την ποικιλία των οργάνων που παίζει ο καθένας, ούσα άμεση και επικοινωνιακή, συμπαρασύρει τον ακροατή γεμίζοντάς τον εικόνες και συναισθήματα. Οι Human Touch έχουν παίξει σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας και έχουν ένα ενθουσιώδες κοινό στην Ευρώπη όπου παίζουν όλο και πιο συχνά. Θεωρούνται γκρουπ με προσωπικότητα και μοναδικό στιλ. Η κάθε τους εμφάνιση έχει ένα ξεχωριστό χαρακτήρα λόγω της πλέον ελευθερίας που νιώθουν μεταξύ τους να ταξιδεύουν μέσα από τον αυθορμητισμό της στιγμής... και ξέρουν να το μοιραστούν. Οι Human Touch όντως είναι ένα «ανθρώπινο άγγιγμα». David Lynch - τενόρο & σοπράνο σαξόφωνο, φωνή, φλάουτο, πίκολο φλάουτο, φλογέρα, κρουστά
Γιώτης Κιουρτσόγλου - ηλεκτρικό μπάσο, (άταστο & ένταστο), φωνή, cajon
Σταύρος Λάντσιας - πλήκτρα, τύμπανα, κλασική κιθάρα, μελόντικα.

Aπό το Σάββατο 13 έως και την Παρασκευή 19 Μαρτίου. Τιμή εισιτηρίου: 10€
Αγορά εισιτηρίων: Viva.gr

 

Las Meninas: H μουσική πίσω από τον πίνακα

 

 

Ο εμβληματικός πίνακας «Las Meninas» [«Οι δεσποινίδες των τιμών»] του σπουδαίου ισπανού ζωγράφου Diego Velázquez [Ντιέγκο Βελάσκεθ] γίνεται αφορμή για ένα ασυνήθιστο ταξίδι στο μουσικό σύμπαν του 17ου αιώνα, και συγκεκριμένα στον καιρό της βασιλείας του Φιλίππου Δ΄, ενός από τους διασημότερους φιλότεχνους μονάρχες της εποχής του. Οδηγοί μας, τέσσερις έλληνες μουσικοί αφοσιωμένοι στην παλαιά μουσική: η Θεοδώρα Μπάκα (μετζοσοπράνο), ο Αλέξανδρος Ιωάννου (κρουστά), ο Δημήτρης Τίγκας (βιολόνε, μπαρόκ κιθάρα) και ο Θεόδωρος Κίτσος (μπαρόκ κιθάρες, θεόρβη, καλλιτεχνική επιμέλεια).

Η μακρά βασιλεία (1621-1665) του Φιλίππου Δ΄ χαρακτηρίστηκε από την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική παρακμή της Ισπανίας και την κοινωνική δυστυχία. Η βασιλεία του όμως χαρακτηρίστηκε και από απαράμιλλη άνθηση των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς ο ίδιος υπήρξε μεγάλος λάτρης του θεάτρου και της μουσικής καθώς και ενθουσιώδης συλλέκτης έργων τέχνης. Στην Αυλή του βρήκαν στέγη πολλοί μεγάλοι δημιουργοί της ισπανικής χρυσής εποχής, με τα ονόματα των Pedro Calderόn de la Barca [Πέδρο Καλντερόν δε λα Μπάρκα] και Diego Velázquez να ξεχωρίζουν. Ποια όμως ήταν η μουσική που έντυνε τις παραστάσεις του Calderόn ή που άκουγε ο Velázquez, όταν δημιουργούσε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του;

Το πρόγραμμα βασίζεται σε έργα τριών συνθετών που προσέφεραν –άμεσα ή έμμεσα– τις υπηρεσίες τους στον Φίλιππο: του Juan Hidalgo [Χουάν Ιδάλγο] (1614-1685), αρχιμουσικού της Aυλής και στενού συνεργάτη του Calderόn, του José Marín [Χοσέ Μαρίν] (περ.1619-1699), κάντορα του βασιλικού παρεκκλησίου, και του Gaspar Sanz [Γκασπάρ Σανθ] (περ.1640-1710), του πιο φημισμένου κιθαριστή της εποχής του, ο οποίος σχετίζεται με τον Don Juan José de Austria [Ιωάννη Ιωσήφ της Αυστρίας, του Νεότερου], νόθου γιου του Φιλίππου που είχε αποκτήσει με την ηθοποιό María Calderόn [Μαρία Καλντερόν].

Η συναυλία «Las meninas: η μουσική πίσω από τον πίνακα», θα μεταδοθεί σε δωρεάν live streaming από την ιστοσελίδα και το fb του Μεγάρου, την Τρίτη 9 Μαρτίου στις 8.30 το βράδυ.

Παρακολουθήστε τη συναυλία από τις ιστοσελίδες του ΜΜΑ και του ΥΠΠΟΑ:

https://www.facebook.com/megaron.gr   

Θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις πλατφόρμες για 48 ώρες.

Λιάνα Μαλανδρενιώτη Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet