Την ώρα που θα διαβάζετε το κείμενο αυτό δεν ξέρω αν ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα είναι ζωντανός. Τα νέα την ώρα που γράφεται μιλούν για ενδεχόμενη νεφρική ανεπάρκεια και άμεσο κίνδυνο. Τις τελευταίες μέρες κάπως έτσι χωρίστηκε ο κόσμος. Είναι αυτοί που μπαίνουν διαρκώς να δουν τα νέα, που ανανεώνουν τις ειδήσεις γεμάτοι άγχος για τον ενδεχόμενο θάνατο. Και ύστερα είναι αυτοί που αδιαφορούν, εύχονται τα χειρότερα ή αυτοί που μπουκωμένοι στο παντεσπάνι επιμένουν στην υποχρεωτική σίτιση.

Για την πρώτη κατηγορία μοιάζει αδιανόητο να αποδεχτεί το γεγονός πως θα έχουμε τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Πως η χώρα ολόκληρη θα μετατοπιστεί προς την ηθική ενός καθεστώτος που ταυτίζεται με την Τουρκία του Ερντογάν. Δεν είναι μόνο το αδιανόητο του θανάτου. Είναι η μετατόπιση μιας ολόκληρης χώρας προς τη σκληρότητα, τον κυνισμό, τη θανατοπολιτική ως μέτρο των αποφάσεων.

Η περίπτωση του Μπόμπυ Σαντς και των υπόλοιπων 9 απεργών πείνας που πέθαναν το 1981 έρχεται συχνά ως παράδειγμα στο δημόσιο διάλογο ώστε να περιγράψει και να επεξηγήσει τα γεγονότα που εκτυλίσσονται μπροστά μας. Αν κάποιος δει όμως προσεκτικά τα γεγονότα καταλαβαίνει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι κατά πολύ πιο χυδαία και ανάλγητη ακόμα και από την κυβέρνηση Θάτσερ. Η διεκδίκηση των τότε απεργών πείνας είχε πέντε συγκεκριμένα αιτήματα. Ανάμεσα στα αιτήματα υπήρξε η διεκδίκηση του δικαιώματος των κρατουμένων να φοράνε πολιτικά ρούχα αντί για στολές κρατουμένων, το δικαίωμα του να μην συμμετέχουν στις εργασίες των φυλακών όπως οι υπόλοιποι κρατούμενοι κ.α. Η διαφορά με την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι πως οι ιρλανδοί του IRA και του INLA διεκδικούσαν να αναγνωριστούν ως πολιτικοί και όχι ως ποινικοί κρατούμενοι. Με λίγα λόγια, διεκδικούσαν ένα δίκαιο αίτημα το οποίο όμως για να γίνει αποδεκτό έπρεπε να αλλάξει τη νομοθεσία. Η Θάτσερ τους άφησε να πεθάνουν υπερασπιζόμενη τον νόμο της τον οποίο θεωρούσε πιο ιερό από την ανθρώπινη ζωή.

Στην περίπτωση Κουφοντίνα η κυβέρνηση υπερασπίζεται το δικαίωμά της να παρανομεί. Να εξαιρείται από τους νόμους στο όνομα της ισχύος και της εκδίκησης, ακόμα και αν είναι νόμοι που η ίδια μόλις δημιούργησε. Η προσήλωση της κυβέρνησης στην παρανομία περιγράφει το δομικό στοιχείο της αυθαιρεσίας, την άνευ όρων εξουσία που ασκείται σε σώματα και ψυχές. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση όχι μόνο προβαίνει σε μια επίδειξη αγριότητας αλλά ταυτόχρονα διαφημίζει το δικαίωμά της να κάνει κάτι τέτοιο προειδοποιώντας όλους τους πολίτες.

Ο κατασταλτικός αυταρχισμός, η διαρκής παρουσία της αστυνομίας σε μια σειρά από εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, ο ασυνάρτητες βραχνάς των διαρκών λόκνταουν, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η εμφυλιοπολεμική ρητορική και η απόλυτη φίμωση των μέσων ενημέρωσης και μέσων δικτύωσης δεν είναι φαινόμενα άσχετα από τη δολοφονία ενός απεργού πείνας. Αντίθετα, όλες αυτές οι εκφάνσεις παίρνουν τις πραγματικές τους διαστάσεις ακριβώς από την ενδεχόμενη δολοφονία. Η πράξη αυτή είναι το μέτρο της σκληρότητας που ενυπάρχει σε όλα τα μέτρα.

Η επικείμενη δολοφονία του Δημήτρη Κουφοντίνα δείχνει ένα όριο το οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να ξεπεράσει. Είναι το ηθικό όριο όπως τίθεται από την ίδια την κοινωνία. Η επιταγή που λέει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως το κράτος οφείλει να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή και να μην δολοφονεί, η επιταγή που λέει ξεκάθαρα πως η ανθρώπινη ζωή είναι κάτι το ιερό. Εδώ η δολοφονία δεν είναι ένα περιστατικό που μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαίο, ένα συμβάν όπου κάποιο όργανο του κράτους ή του παρακράτους έπραξε με δολοφονικό τρόπο κουβαλώντας μόνο του της ευθύνη της πράξης του. Εδώ η πράξη είναι συνειδητή και η μετατόπιση ηθελημένη. Δεν βρισκόμαστε μπροστά σε μια αλλαγή παραδείγματος, βρισκόμαστε μπροστά στην αλλαγή ολόκληρης της κοινωνίας.

Οι αντιδράσεις που θα προκληθούν άσχετα με την μορφή που θα πάρουν θα αποτελέσουν μια συλλογική απαίτηση για την επιστροφή αυτού του χαμένου πια ορίου. Και ανεξάρτητα από τη μορφή τους το αίτημά τους θα είναι δίκαιο.

Θωμάς Τσαλαπάτης tsalapatis.blogspot.com Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet