Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα για την ανάπλαση όλου του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης), μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημιουργία Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας και Εκθεσιακού Χώρου. Προτεινόμενο μέρος φιλοξενίας για το Μουσείο είναι το Κέντρο Επισκευής Αεροσκαφών (ΚΕΑ) και για τον Χώρο Εκθέσεων το κτίριο Σάαρινεν (κεντρικό κτίριο του πρώην Αερολιμένα Αθηνών). Τα δύο αυτά κτίρια, όπως και το Υπόστεγο «Παγόδα» έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων και δεν θα κατεδαφιστούν. Η «Lamda Development Α.Ε.», μέλος του Ομίλου Λάτση, είναι ο βασικός επενδυτής του Ελληνικού. Στο επιχειρηματικό της πλάνο έχει συμπεριλάβει την ανακαίνιση του κτιρίου Σάαρινεν για να γίνει Εκθεσιακός Χώρος, αλλά όχι και του ΚΕΑ, που προορίζεται για το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΠΟΛΚΕΟΑ): «Ο υπουργός Ανάπτυξης μας ενημέρωσε πως δεν περιλαμβάνεται στο επιχειρηματικό πλάνο της Lamda Development Μουσείο, ενώ ο ίδιος δηλώνει πως θέλει το Μουσείο. Σε αυτήν την περίπτωση οφείλει να θέσει τα όρια της κυβέρνησης απέναντι στον επενδυτή».
Στις 27/1 η «Ελληνικό ΑΕ», η εταιρεία που διαχειρίζεται το χώρο του Eλληνικού και που ακόμα ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, κάλεσε το ΠΟΛΚΕΟΑ να γνωστοποιήσει έως τις 5/2 εάν προτίθεται να μεταβιβάσει την κυριότητα των αεροσκαφών που διατηρεί στην κατοχή του στην ίδια την εταιρεία ή να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την απομάκρυνσή τους από το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού. Το ΠΟΛΚΕΟΑ επέστρεψε την επιστολή ως απαράδεκτη. Ακολούθως η «Ελληνικό ΑΕ» επέδωσε εξώδικη πρόσκληση - δήλωση προς το ΠΟΛΚΕΟΑ, ζητώντας εκ νέου την άνευ όρων παράδοση των αεροσκαφών μέχρι 14/2, απειλώντας μάλιστα με διενέργεια αναγκαστικού πλειστηριασμού. «Εμείς απαντήσαμε με δικό μας εξώδικο, στο οποίο ανατρέπουμε την επιχειρηματολογία της εταιρείας. Δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε τα αεροσκάφη. Δεδομένων των περιοριστικών μέτρων λόγω Covid-19 τα δικαστήρια έχουν κλείσει, άρα αδυνατούν να προωθήσουν τη διαδικασία για την αναγκαστική απαλλοτρίωση (παρήλθε η καταληκτική ημερομηνία που είχαν προσδιορίσει). Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς έχουμε επαναπαυτεί. Το θέμα θεωρούμε ότι είναι πλέον πολιτικό και γι’ αυτό έχουμε ζητήσει συνάντηση με όλα τα κόμματα, αλλά και το Προεδρείο της Βουλής. Εάν δεν θέλει η «Lamda Development» να κάνει το Μουσείο, μπορεί να το αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού. Χώρος υπάρχει. Εάν και αυτό δεν γίνει, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μόνοι μας το Μουσείο με χορηγίες, έξω από το οικόπεδο του Ελληνικού. Θα δώσουμε μάχη!», σχολιάζει στην «Εποχή» ο Βασίλης Τσατσαράγκος, πρόεδρος του ΠΟΛΚΕΟΑ. Ήδη πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ μελών του Πολιτιστικού Κέντρου και του Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρολιάκου, ενώ αναμένονται ανάλογες τηλεδιασκέψεις και με τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής.
«Η δημιουργία Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της "Ελληνικό ΑΕ". Επίσης, η δημιουργία του συγκεκριμένου μουσείου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι πολιτιστικής κληρονομιάς και οφείλει να βρίσκεται εντός του χώρου επένδυσης, ζήτημα στο οποίο είχε δεσμευτεί και ο επενδυτής. Ζητούμε άμεσα την παρέμβαση των υπουργών Πολιτισμού και Ανάπτυξης για ένα τόσο σπουδαίο θέμα πολιτιστικής κληρονομιάς και σεβασμό στον αγώνα των εργαζομένων της Πολιτικής Αεροπορίας», υπογραμμίζει στην «Εποχή» ο Πάνος Σκουρολιάκος.
Τον Ιούλιο του 2019, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων έκανε δεκτό το αίτημα του ΠΟΛΚΕΑ για τον χαρακτηρισμό 3 εκ των 7 αεροσκαφών που διαθέτει ως κινητών νεώτερων μνημείων. Αυτά τα αεροσκάφη αποκτήθηκαν με έκτακτες εισφορές των ίδιων των μελών του συλλόγου. Παρόλα αυτά η υπουργός Πολιτισμού, την οποία το ΠΟΛΚΕΑ κατηγορεί για «μνημειώδη αδιαφορία σε ένα θέμα αρμοδιότητάς της», αρνείται να υπογράψει, διευκολύνοντας έτσι τον αναγκαστικό πλειστηριασμό τους. Για το ίδιο το θέμα του Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας η κα Μενδώνη δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επίσημα.