Ο Βασίλης Κωστόπουλος, αγαπητός φίλος και διακεκριμένος επιστήμονας, έφυγε από τη ζωή στις 3 Μαρτίου, στα 81 του. Διαπρεπής νομικός με ευρωπαϊκή εμβέλεια, σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στα ιδιαίτερα χρόνια του ’60 και στο Παρίσι για την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών του, είχε μια εξαίρετη, πολυσχιδή και αδιάλειπτη επιστημονική παρουσία. Άφησε πλούσια παρακαταθήκη επιστημονικής κατάρτισης, επαγγελματικής συνέπειας και συναδελφικής συμπεριφοράς.

Στέλεχος της ελληνικής και ευρωπαϊκής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, με πλήθος σχετικών δημοσιεύσεων και συμμετοχών, δεν έπαψε ποτέ να εξασκεί ταυτόχρονα  μαχητική και ενεργό δικηγορία. Στην επιστημονική του διαδρομή υπήρξε και δικηγόρος υπεράσπισης δημοκρατικών-αριστερών νεολαίων και φοιτητών στη διάρκεια της δικτατορίας καθώς και δημοκρατικών πανεπιστημιακών καθηγητών 1975-1985. Νομικός σύμβουλος στην ΕΡΤ (1988-2005 και 2009-2013) και Πρόεδρός της 2017-2018. Στο πλαίσιο των επιστημονικών του δραστηριοτήτων, σημαντική ήταν η εκπαιδευτική προσφορά του στο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Στο σύντομο αυτό κείμενο θα θέλαμε οι φίλοι του να αποχαιρετίσουμε στο πρόσωπο του Βασίλη και τον ενεργό Πολίτη και Δημοκράτη. Από τα χρόνια της Νομικής, φοιτητής σε μια περίοδο εμβληματική, πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη του φοιτητικού δημοκρατικού συνδικαλισμού, στο κίνημα του 1-1-4 και του 15%, ιδιαίτερα στην Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας (ΕΦΕΕ), στην οποία υπήρξε, μετά το ιδρυτικό της συνέδριο, ο πρώτος εκλεγμένος αντιπρόεδρος διεθνών σχέσεων για δύο θητείες (1963-1965), συμβάλλοντας στην προαγωγή των σχέσεων της ΕΦΕΕ με τις διεθνείς φοιτητικές οργανώσεις.

Αυτή την πρώτη δημοκρατική, αγωνιστική του θητεία, την τίμησε σε όλη του τη ζωή, στα μικρά αλλά και στα πιο σημαντικά, και όταν το 2000 στήθηκε η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ), για να στεγάσει τους αγώνες και τις συμβολές άξιων ανθρώπων, με τη συγκέντρωση προσωπικών αρχείων, προφορικών και γραπτών μαρτυριών, φωτογραφικού υλικού, νεανικών περιοδικών και εντύπων της εποχής, ήταν από την πρώτη στιγμή παρών μέχρι το τέλος, κι από το 2002 μέλος του ΔΣ της.

Σήμερα οι φίλοι του στην ΕΜΙΑΝ, ευχαριστώντας τον βαθιά, τον αποχαιρετούμε με αγάπη.

 

Συνήγορος του Κώστα

 

Ο Βασίλης υπήρξε συνήγορος του στελέχους του Ρήγα Φεραίου, Κώστα Κωσταράκου, στη διάρκεια της Χούντας. Συμπαραστάτης, συνήγορος και φίλος –ήταν μαζί στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ προδικτατορικά– και κουμπάρος καθώς τους πάντρεψε με την αξέχαστη Βίκη. Μας θύμισαν όλα αυτά, «τώρα που η αποδημία του μας θυμίζει άλλα οράματα και άλλες μνήμες» με αγάπη προς το πρόσωπό του οι Μάρω, Δημήτρης και Ηλίας Κώστα Κωσταράκου.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet