Ανδρέας Κατσιγιάννης - Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας

 «Γη της Ιωνίας»

Ogdoo Music Group

 

Σπαράγματα της ιστορικής μας μνήμης μέσα από τις μαρτυρίες, τα κείμενα, τις φωτογραφίες, την ποίηση, τη λογοτεχνία και τα τραγούδια αποτελεί η παρούσα έκδοση «Γη της Ιωνίας» αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης. Ο Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας, συνθέτης αλλά και σημαντικός ερευνητής του τραγουδιού κλήθηκε να επιμεληθεί την έκδοση και γράφει: Η εργασία που παρουσιάζουμε φιλοδοξεί να προσθέσει μια ακόμη αξιόλογη σελίδα πολιτισμού συμπληρώνοντας μια ψηφίδα καλλιτεχνικής ομορφιάς στην νεότερη ιστορική ζωή του τόπου μας, καθώς αφιερώνεται και στις δύο αδελφές πατρίδες, την παλιότερη, την ευρύτερη πατρίδα του την μικρασιατική Ιωνία, αρχική κοιτίδα και πηγή του αρχαιοελληνικού κόσμου με κέντρο την Σμύρνη, και μία από τις πιο δυναμικές, διαδοχικές συνέχειες της, την Νέα Ιωνία Μαγνησίας, την καινούργια πατρίδα ενός ικανού μέρους των ξεριζωμένων Ιώνων και των άξιωναπογόνων τους.

Οι άξιοι απόγονοι, λοιπόν, με το διοικητικό συμβούλιο της Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Ίωνες», συνεργάστηκαν με τον καταξιωμένο συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη και δημιουργό της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας και συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε το έργο «Γη της Ιωνίας» να γίνει πραγματικότητα. Πρόκειται για μια εμβληματική αρχειακή έκδοση που περιλαμβάνει ένα δίσκο και ένα πολυσέλιδο βιβλίο που περιέχει μοναδικές αδημοσίευτες μαρτυρίες για τη ζωή των Ελλήνων της Σμύρνης καθώς και των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στη Νέα Ιωνία Βόλου, σημαντικά κείμενα, τα ποιήματα και τους στίχους των τραγουδιών αλλά και σπάνιες πολύτιμες γκραβούρες που παραχώρησε ο κορυφαίος μελετητής του ρεμπέτικου τραγουδιού Παναγιώτης Κουνάδης.

Ο δίσκος είναι πολυσυμμετοχικός. Περιέχει μελοποιημένα ποιήματα κορυφαίων Ελλήνων ποιητών: Κωστή Παλαμά, Γιάννη Ρίτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Κ.Π.Καβάφη, σημαντικών στιχουργών: Κώστα Μπαλαχούτη, Ισαάκ Σούση, Κώστα Καρτελιά, Μιμής Ντενίση, Πόλυ Κυριάκου, Θωμά Κοροβίνη και Λευτέρη Παπαδόπουλου, ερμηνείες σπουδαίων ερμηνευτών: Μάριος Φραγκούλης, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Γιώργος Νταλάρας, Μπάμπης Στόκας, Λεωνίδας Μπαλάφας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μανώλης Μητσιάς, Ασπασία Στρατηγού, Ζαχαρίας Καρούνης, Νατάσα Θεοδωρίδου, Γιώργος Μπαγιώκης και αφηγήσεις των κειμένων που φέρουν την υπογραφή μεγάλων πρωταγωνιστών του θεάτρου: Μιμή Ντενίση, Θωμάς Κοροβίνης, Ελένη Κοκκίδου, Χρύσα Παπά. Όλοι οι συντελεστές ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και αφιλοκερδώς στο κάλεσμα του συνθέτη.

Το καθένα από τα κείμενα και τα ποιήματα, μελοποιημένα μοναδικά από τον συνθέτη, μιλούν για την προσφυγιά, τον πόνο του ξεριζωμού, τη νοσταλγία, τις τρυφερές αναμνήσεις, την ελπίδα αλλά και τις αξέχαστες μοναδικές ομορφιές της Σμύρνης. Μία ελεγεία για τη χαμένη και αλησμόνητη Γη της Ιωνίας, είναι το έργο. Μία ακολουθία τραγουδιών και αφηγήσεων που αποκαλύπτει στον ακροατή τη δύναμη της συλλογικής μνήμης. Η φόρτιση των συναισθημάτων που μεταφέρει είναι τόσο ισχυρή που συγκλονίζει κάθε ψυχή.

Η ερμηνεία εδώ, πράξη σπουδαίας τέχνης, συμβάλλει σε αυτό. Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης διάλεξε εύστοχα τους ερμηνευτές του, σύμφωνα με τις εκφραστικές απαιτήσεις και την αισθητική των τραγουδιών του. Στο πρώτο τραγούδι του δίσκου, την «Ανατολή», σε ποίηση του μεγάλου μας Κωστή Παλαμά, δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερη επιλογή από τον Μάριο Φραγκούλη, ο οποίος αποδεικνύει πως μπορεί να υποτάξει την τεχνική του στο συναίσθημα και να τραγουδήσει ένα από τα καλύτερα τραγούδια της καριέρας του. Από τα τραγούδια του έργου, χωρίς να αδικώ τους υπόλοιπους υπέροχους τραγουδιστές, θα σταθώ σε κάποιες προσωπικές μου προτιμήσεις: στον ερωτικό και απόλυτα εκφραστικό Μανώλη Μητσιά στην «Τροία», σε στίχους του Κωστή Καρτελιά, στη δωρική και άμεση Νατάσα Θεοδωρίδου στο «Ένα φιλί για κείνον», σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, και στο συγκλονιστικό «Μοιρολόι της αγάπης», που ερμηνεύει ο Γιώργος Μπαγιώργης. Επίσης στα ορχηστρικά θέματα «Μικρά Ασία», «Ιωνία», «Καινούργια πατρίδα», συνθέσεις που διαθέτουν μελωδική πληρότητα και προσωπικό στίγμα. Μια πανδαισία ηχοχρωμάτων από την περίφημη Εστουδιαντίνα Ν. Ιωνίας Βόλου κάτω από την μπαγκέτα του Ανδρέα Κατσιγιάννη.

Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης με ταλέντο και ήθος έχει καταθέσει σπουδαία έργα στον μουσικό μας πολιτισμό. Είναι δημιουργός μιας ορχήστρας που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ελληνική μουσική εδώ και πάνω από 20 χρόνια, την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας. Με την ορχήστρα, έχει μια πορεία έντονης δραστηριότητας με εκατοντάδες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνολικά έχει γράψει έως σήμερα, πάνω από 400 τραγούδια. Έχει συνθέσει πάνω από 200 ορχηστρικά θέματα που έχουν εκδοθεί σε συλλογές και στην προσωπική του δισκογραφία αριθμεί πάνω από 19 δίσκους. Έχει επενδύσει μουσικά πάνω από 15 ντοκιμαντέρ, σε σχέση με τη νεότερη ελληνική ιστορία καθώς και ντοκιμαντέρ κυρίως ξένης παραγωγής που σχετίζονται με την προστασία του πλανήτη και την οικολογία.

Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης έχει στο ενεργητικό του αρκετές διακρίσεις. Από τις πιο σημαντικές είναι όταν το Μάρτιο του 2009 ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής του απένειμε το οφίκιο του Άρχοντος Μαΐστρου του Θρόνου, σε αναγνώριση του πολιτιστικού του έργου και της προσφοράς του στον Απόδημο Ελληνισμό. Και τον Απρίλιο του 2019, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η ολομέλεια της Πρυτανείας, τον βράβευσαν σε ειδική τελετή στην αίθουσα του Αμφιθεάτρου «Κορδάτος», ως πρεσβευτή του πολιτισμού διεθνώς. Την προηγούμενη χρονιά στις 29 Απριλίου 2020, στο 13ο φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, βραβεύτηκε με το βραβείο «Odysseus».

Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης γράφει για τη Γη της Ιωνίας: «Άραγε είναι η ιστορία, ένα κομμάτι του εαυτού μας; Πάντα από παιδί προσπαθούσα να μπαίνω σε αυτή ως δρων πρόσωπο. Αυτή η διαδικασία μου έδινε έμπνευση. Η Μικρά Ασία και οι πρωταγωνιστές της, Σμύρνη - Κωνσταντινούπολη, απλώνονται στον χωροχρόνο και κάθε τους εικόνα, αλλάζει σχεδόν όλο τον Κόσμο. Από τον Όμηρο μέχρι τις μέρες μας, οι άνθρωποι της Μικρασίας προσπαθούν να χτίσουν γέφυρες, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι και μάλιστα με οδυνηρές συνέπειες για τους ίδιους.

Τις πιο όμορφες και ταυτόχρονα τις πιο αδέσμευτες και αναλλοίωτες γέφυρες στο χρόνο, τις έφτιαξαν οι ποιητές. Ατέλειωτοι δρόμοι διακίνησης συναισθημάτων και ιδεών, γεμάτοι πάντα με φως για δημιουργία ακόμα και μέσα από τον πόνο. Τα παράλια της Μικράς Ασίας είναι η αρχή του αναπόφευκτου, είναι το κισμέτ πολλών ψυχών. Οι ποιητές το γνώριζαν και το γνωρίζουν αυτό, το είπαν και το λένε, μας το παραδίδουν και εμείς κάθε φορά το κάνουμε τραγούδι.»

Κρατώντας στο χέρι το βιβλίο διαβάζω και ξαναδιαβάζω τις αφηγήσεις και τα κείμενα θαρρείς και η νοσταλγία παρεισφρέει μέσα στις λέξεις σαν μουσικός απόηχος. Η ανάγνωση του βιβλίου και η ακρόαση αφήνουν μοναδικά συναισθήματα. Ένα έργο που πρέπει να κοσμεί κάθε δισκοθήκη.

Το ξεχωριστό εξώφυλλο επιμελήθηκε η Μαρίλη Κόλια, ενώ η παραγωγή της έκδοσης έγινε υπό την αιγίδα της δραστήριας Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες». Κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group και μπορείτε να την προμηθευτείτε εύκολα και γρήγορα από το shop.ogdoo.gr

Καλή σας ακρόαση.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet