Πριν από δύο χρόνια μια από τις καλύτερες αμερικανίδες μπασκεμπολίστριες η Μάγια Μουρ αποφάσισε να αποχωρήσει από την ενεργό δράση. Σε ηλικία μόλις 29 ετών και χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος τραυματισμού, η Μάγια ανακοίνωσε ότι θα βάλει μια άνω τελεία στην καριέρα της. Δεν θα αγωνιζόταν στην σεζόν 2019-20 του WNBA, αφήνοντας το συμβόλαιό της στον αέρα και ρισκάροντας να σταματήσει μία καριέρα η οποία βρισκόταν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη σεζόν του 2018 η Μουρ είχε 18 πόντους μέσο όρο, 5.1 ριμπάουντ, 2.6 ασίστ και 1.7 κλεψίματα (η καλύτερη επίδοση στο πρωτάθλημα), ενώ συμμετείχε σε άλλο ένα All Star Game, στο οποίο κέρδισε και το βραβείο της καλύτερης παίκτριας. Παράλληλα, η ομάδα της Minnesota Lynx τής είχε ανανεώσει το συμβόλαιο για άλλα δύο χρόνια, με το χαρακτηρισμό «Core player» (βασική παίκτρια), όρος συμβολαίου που δίνει στις Lynx τη δυνατότητα να δέσει την παίκτρια μέχρι και για 4 σεζόν χωρίς καν να μπει σε διαπραγματεύσεις, πληρώνοντάς της το μεγαλύτερο συμβόλαιο των 115.000 δολαρίων.
Για την απόφασή της η Μουρ με γράμμα της στο «The Players’ Tribune» ανέφερε ότι η επιτυχία της στο μπάσκετ είναι μεν ένα μέρος της επιτυχίας της στη ζωή, αλλά το θέμα είναι κατά πόσο ζει αυτή τη ζωή με ένα μεγαλύτερο σκοπό. Η Μάγια είχε αποφασίσει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην Ευαγγελική Εκκλησία. «Αν και έχω πολλά βραβεία και διακρίσεις, δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που έκανε ο Κύριος στην καρδιά μου και τι έκανε για τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όμως εκτός από την πίστη προέκυψε και ένα κοινωνικό ζήτημα: Η υπόθεση για την καταδίκη του Τζόναθαν Αϊρονς.
 

Αθώωση 23 χρόνια μετά


Το 1997, o 16χρονος τότε Τζόναθαν Αϊρονς καταδικάζεται σε 50 χρόνια φυλάκισης για ληστεία αλλά και τον πυροβολισμό ενός ανθρώπου. Η καταδίκη στηρίχθηκε στην κατάθεση του Στάνλεϊ Στότλερ, του ανθρώπου που πυροβολήθηκε από τον δράστη του εγκλήματος. O Στότλερ υπέδειξε τον Αϊρονς ως τον θύτη εβδομάδες μετά το περιστατικό, όταν και βρέθηκε μαζί με άλλους συλληφθέντες για μικροεγκλήματα στο αστυνομικό τμήμα και μπήκε στη γραμμή αναγνώρισης. Δεν υπήρξε αίμα, μάρτυρας ή DNA που να τον συνδέει με την υπόθεση, ενώ η «κατάθεση» του Αϊρονς εμφανίστηκε μόνο από τον αστυνομικό που την είχε πάρει, χωρίς να συνοδεύεται από οπτικοακουστικό υλικό αυτής. Όταν ζητήθηκαν οπτικά ή ακουστικά αντίτυπα της κατάθεσης, η απάντηση ήταν απλά ότι «είχαν πεταχτεί», όπως και οι γραπτές σημειώσεις. Η καταδίκη του ήταν οριστική και αμετάκλητη.
Η Μάγια Μουρ γνώρισε τον Αϊρονς στην εκκλησία της φυλακής. Συνδέθηκαν με φιλία και έφτιαξε καμπάνια «change.org» προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την περίπτωση του Αϊρονς, ενώ συγκέντρωνε υπογραφές για να γίνει επανεξέταση της υπόθεσης. Ο δικαστής Ντάνιελ Γκριν στις αρχές του 2020 εντόπισε κενά στην υπόθεση και την επανεισήγαγε. Ο αγώνας δικαιώθηκε και τον Ιούλιο του ίδιο χρόνου ο Αϊρονς, ο οποίος δεν έκανε ούτε μία φορά αίτηση για αναστολή (καθώς έτσι θα δήλωνε και την –ανύπαρκτη– ενοχή του), μετά από 23 χρόνια, βγήκε από τη φυλακή. «Είμαι ελεύθερος. Είμαι ευλογημένος. Ελπίζω να γίνω η αρχή μίας θετικής αλλαγής και να βοηθήσω στην συζήτηση σχετικά με τη δικαιοσύνη και την αναμόρφωση της αστυνομίας», θα δηλώσει ο Αϊρονς στους «New York Times».

 

Νέο κεφάλαιο

 

Η Μάγια Μουρ που αφιερώθηκε στον αγώνα για να αποδοθεί δικαιοσύνη στον Αϊρονς με σύνθημα «Win with justice» («Κέρδισε με δικαιοσύνη») είπε: «Όταν ακούω την φράση “Μείνε στα αθλητικά” σκέφτομαι ότι ο κόσμος θέλει να συμμετέχει και να παρακολουθεί τα αθλήματα για να ξεφύγει από τις δυσκολίες της ζωής. Αλλά και οι αθλητές είναι πολίτες επίσης. Δεν μιλάω για όλους, αλλά όταν ο κόσμος σκέφτεται κάτι τέτοιο εγώ τον καταλαβαίνω. Όμως την ίδια στιγμή, υπάρχει ένα στοιχείο στον αθλητισμό που πάει πολύ πιο βαθιά στις κοινωνικές διεργασίες και στο τι σημαίνει αυτό για έγχρωμα άτομα».
Η υπόθεση έφερε πολύ κοντά τον Τζόναθαν Αϊρονς και την Μάγια Μουρ και τον περασμένο Σεπτέμβριο παντρεύτηκαν λέγοντας: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για να συνεχίσουμε το έργο που έχουμε κάνει μαζί, αλλά το κάνουμε ως παντρεμένο ζευγάρι. Είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε μαζί αυτό το νέο κεφάλαιο της ζωής».

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet