Με αίτημα να κλείσουν οι εγκαταστάσεις της Φυλής και την ακύρωση των σχεδίων του κ. Πατούλη και της κυβέρνησης για την κατασκευή νέων μονάδων επεξεργασίας στη Φυλή και το Σχιστό, συλλογικότητες από τη δυτική Αττική έδωσαν συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη 16 Μαρτίου, και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Φυλή και στο Σχιστό την Τετάρτη.
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ο δήμαρχος Καματερού και Αγίων Αναργύρων, κ. Τσίρμπας, ο αντιδήμαρχος της Πετρούπολης, κ. Χριστόπουλος, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 κ. Αρσένης και εκπρόσωποι φορέων από τη Δυτική Αθήνα και περιβαλλοντικές οργανώσεις της Αττικής.


Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν ο αντιδήμαρχος Πετρούπολης, ο δήμαρχος Κερατσινίου, κ. Βρεττάκος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρόνης, εκπρόσωπος της παράταξης εκπαιδευτικών κ. Γληνός, η κ. Σταύρου από την κοινωνική παρέμβαση Δυτικά, ο κ. Παπαδόπουλος από τη Νίκαια, εκπρόσωπος των γονέων και κηδεμόνων της περιοχής, η κ. Σωτηροπούλου και ο κ. Κουρνιώτης από την ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής.
Μεταξύ άλλων, οι ομιλητές τόνισαν ότι με νόμο που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία το 2020 γίνεται επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και σε εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων, ένα από τα τέσσερα που έχουν ψηφιστεί για την Ελλάδα. Κατηγορούν την κυβέρνηση, όπως επίσης και την προηγούμενη περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου, ότι δεν προχώρησε στο κλείσιμο των εγκαταστάσεων της Φυλής, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, ενώ στη συνέχεια ψήφισε επέκταση της λειτουργίας της Φυλής, κάτι που αξιοποιεί σήμερα η κυβέρνηση και ο κ. Πατούλης, για να συνεχίσουν την ίδια πολιτική και τακτική της συνεχούς επέκτασης και μονιμοποίησης ενός «περιβαλλοντικού εγκλήματος της Ευρώπης», όπως έχει χαρακτηριστεί, προσθέτοντας τώρα και μονάδα καύσης. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει καμία νέα υποδομή, ούτε φαίνεται στον ορίζοντα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση για άλλη μορφή πιο ήπιας διαχείρισης των απορριμμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Κερατσινίου είπε όχι στο Σχιστό, όχι στην καύση και στα ΣΔΙΤ. «Τα απορρίμματα είναι υπόθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις δικές του ευθύνες». Η Ελένη Σταύρου τόνισε πως «ζούμε την υποβάθμιση και την κοινωνική ανισότητα», σε λιγότερο πράσινο, με περισσότερη ανεργία και καρκίνο (αύξηση 31% του καρκίνου στην περιοχή έναντι 10% στην υπόλοιπη Αττική). Ο αντιδήμαρχος Πετρούπολης σημείωσε πως αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα επηρεάζει όχι μόνο τους κατοίκους, αλλά και τη χλωρίδα και την πανίδα του ποικίλου όρους, που είναι δίπλα στην Πετρούπολη, η δε περιβαλλοντική μελέτη που έγινε από την περιφέρεια, δεν αγγίζει την γύρω περιοχή, όπως είναι η Πετρούπολη, και πώς επηρεάζεται από την επέκταση και από την καύση. Ο Κώστας Παπαδόπουλος από τη Νίκαια είπε πως «η Δούρου έκανε δώρο στον Πατούλη την παράταση λειτουργίας και επέκταση της Φυλής. 180.000 τόνοι απορριμμάτων θα πάνε στη μονάδα στο Σχιστό, ενώ ταυτόχρονα 11 μονάδες που ήταν στα σχέδια έμειναν στο ράφι και συνεχίζεται η ίδια ταξική πολιτική. Να προσθέσω στα όχι του Βρεττάκου και το όχι στα αντισταθμιστικά οφέλη, γιατί επιβαρύνουν τους πολίτες της Αττικής, ενώ ταυτόχρονα δεν πάει ούτε ευρώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η Φυλή».
Ο Χρήστος Κουρνιώτης ζήτησε να κλείσουν όλες οι εγκαταστάσεις στη Φυλής και κατήγγειλε τους δημάρχους που συμμετέχουν στον ΕΔΣΝΑ.

Οι φορείς της Δυτικής Αττικής, της Δυτικής Αθήνας και του Δυτικού Πειραιά, που ανακήρυξαν την Τετάρτη 17 Μαρτίου, Ημέρα Παναττικής Δράσης κατά των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στη Φυλή και στο Σχιστό, έχουν διατυπώσει τα εξής αιτήματα:
• Άμεση διακοπή όλων των διαδικασιών κατασκευής νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων σε Φυλή και Σχιστό, καθώς και της επέκτασης των υφιστάμενων υποδομών στη Φυλή (ΧΥΤΑ, ΕΜΑΚ).
• Άμεσο και οριστικό κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης της Φυλής.
• Ένταξη σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής.
• Ακύρωση των χωροθετήσεων του ν. 3164/2003, κανένας νέος ΧΥΤΑ/Υ στη Δυτική Αττική.
• Καμία μονάδα καύσης απορριμματογενών καυσίμων στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα.
• Κατάργηση του διαβρωτικού μηχανισμού των αντισταθμιστικών «ωφελημάτων».

• Κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών -συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων νέων ΧΥΤΥ-, για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα έχει βασικό στόχο τη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση υλικών, με δίκαιη κατανομή των όποιων βαρών και με αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων.
• Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες, τους φορείς, τις συλλογικότητες και τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το περιεχόμενο του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet