Ερώτηση 55 βουλευτριών/τών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή για το ζήτημα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας. Η ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας διέκοψε την ανεξήγητη σιωπή και στασιμότητα για τη σχεδιαζόμενη πώληση, η οποία συνεχώς εξαγγέλλεται, αλλά δεν ολοκληρώνεται. Αυτή η δυσκολία περαίωσης, παρά την απόφαση της κυβέρνησης, αποκαλύπτει αφενός το δισταγμό, διότι θα πρόκειται για ξεπούλημα, αφετέρου τις αντιθέσεις που συνοδεύουν ένα επιχειρηματικό deal που αλλάζει τις ισορροπίες, άρα και τα συμφέροντα ενός κερδοφόρου κλάδου, που είναι στενά δεμένος με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας, όταν η πανδημία αλλάζει δραματικά τα δεδομένα. Η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ τώρα που επαναφέρει την αντίθεσή του στο πολιτικό προσκήνιο, δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορη την κυβέρνηση, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.
Η ερώτηση, μεταφέροντας και την άποψη των εργαζόμενων, αναφέρει ότι ενώ «πριν μόλις τέσσερα χρόνια το 80% της Eurolife πουλήθηκε στο 127% της αξίας των ιδίων κεφαλαίων της (Book Value), αντί 324,7 εκατ. ευρώ, τώρα η ΕΤΕ θέλει να ξεπουλήσει μόλις στο 40% των ιδίων κεφαλαίων της Εθνικής Ασφαλιστικής». «Βλέπουμε», συνεχίζουν, «μια διαχείριση του ξεπουλήματος από την ΕΤΕ με όρους απόλυτης αδιαφάνειας και επιλεκτικές διαρροές από αυτήν για “κλεισμένο deal”».
Η αξία της Ασφαλιστικής, σημειώνουν, «31.12.2019, σύμφωνα και με την εκτίμηση της εταιρίας PwC, που ως ορισμένος εξωτερικός ορκωτός λογιστής έλεγξε τα οικονομικά της στοιχεία, αποτιμάται κατ’ ελάχιστο σε 1,08 δισεκ. ευρώ». Ο υποψήφιος επενδυτής CVC είναι ταυτοχρόνως «ιδιοκτήτης αρκετών -μεγάλου μεγέθους- ιδιωτικών νοσοκομείων της χώρας μας (Metropolitan, Υγεία, Μητέρα, Ιασώ General, Λητώ, Creta InterClinic), σε συνδυασμό με τη δυνητική απόκτηση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας (με χιλιάδες συμβόλαια υγείας, περίπου το 25% της σχετικής αγοράς)», επισημαίνουν. Αυτό έχει ως συνέπεια το deal να «δημιουργεί τις “δυνητικές” προϋποθέσεις κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης της σε συμπληρωματικούς/ συναφείς κλάδους για πρόκληση εναρμονισμένων τιμολογιακών πρακτικών».
Εν τω μεταξύ «καμιά διαβούλευση δεν έγινε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας για την πώληση με τον Σύλλογο Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής (850 εργαζόμενοι)». Αυτό συνιστά πηγή κινδύνων για τα «εργασιακά τους δικαιώματα και την ομαλή συνέχιση της εργασιακής τους σχέσης με την εταιρία όπου εργάζονται. Καμία διευκρίνηση για τους 2.500 εργαζόμενους που απασχολούνται ως αποκλειστικοί συνεργάτες», τονίζουν οι ερωτώντες.
Οι βουλευτές/τριες ρωτούν την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων: «Ποια είναι η θέση σας για τις υφιστάμενες εκτιμήσεις, που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προσεγγίζουν τα 460 εκατ. ευρώ για το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής; Θεωρείτε επαρκές το εν λόγω τίμημα;». Ρωτούν, επίσης, αν έχουν πάρει μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και αν τους έχει απασχολήσει το ότι η πώληση «δημιουργεί τις αντικειμενικές προϋποθέσεις κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης της σε συμπληρωματικούς/συναφείς κλάδους για πρόκληση εναρμονισμένων τιμολογιακών πρακτικών, μάλιστα στην τρέχουσα συγκυρία της πανδημίας».
Τέλος, ρωτούν αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει «στη διαδικασία ένταξης της εταιρίας στο χρηματιστήριο;». Και «θεωρείτε ηθικό, αποτελεσματικό, εύλογο να πωληθεί με μια μόνο προσφερόμενη πρόταση η Εθνική Ασφαλιστική;». Με το σημείο αυτό, έμμεσα, προτείνουν μια εναλλακτική πρόταση για την πορεία της Ασφαλιστικής, την οποία αποδέχονται και οι εργαζόμενοί της.
Κοινή δήλωση Αχτσιόγλου - Φλαμπουράρη για Πειραιώς
Η διαδικασία επανιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς, «που πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης, θα οδηγήσει σε τεράστια ζημία το Δημόσιο -μέσω του ΤΧΣ- και τους μικρομετόχους της τράπεζας», καταγγέλλουν με κοινή δήλωσή τους η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών, και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Τομέα ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Υπενθυμίζουν ότι η διαδικασία γίνεται μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με βάση διατάξεις που εισήγαγε η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ καταψήφισε. «Η κυβέρνηση της ΝΔ και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς είναι απολύτως υπεύθυνες για τη μεθόδευση απαξίωσης των μετοχών του Δημοσίου και των μικρομετόχων της τράπεζας», σημειώνουν.