Ο Τζο Μπάιντεν, σε συνέντευξή του στο ABC News,επιτέθηκε με ακραίες εκφράσεις εναντίον της Ρωσίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν. Αμέσως η Μόσχα ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Ουάσινγκτον Ανατόλι Αντόνοφ για διαβουλεύσεις, με στόχο την αποτροπή «ανεπανόρθωτης αποσύνθεσης» των ήδη τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Παρόμοιες κινήσεις, όπως ανάκληση πρέσβη, στη διπλωματική γλώσσα αποτελούν συνήθως προτελευταία προειδοποίηση πριν τη διάρρηξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ δύο χωρών. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακάλεσε τον πρέσβη για «την ανάλυση της κατάστασης και τον καθορισμό της στάσης και των κινήσεων στο πλαίσιο των σχέσεων με τις ΗΠΑ». Τονίζεται ότι η Μόσχα δε θα ενδώσει σε καμιά προβοκάτσια και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις με την αρμόζουσα σοβαρότητα και με λεπτούς χειρισμούς. Η κίνηση αυτή της Ρωσίας είναι ταυτόχρονα και μια προειδοποίηση, ότι αν η αμερικανική κυβέρνηση προχωρήσει σε πιο επώδυνα μέτρα εναντίον της Ρωσίας, όπως οι επερχόμενες κυρώσεις, η Μόσχα θα προχωρήσει σε μονιμότερη υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων. Ανάκληση ρώσου πρέσβη από την Ουάσινγκτον έχει να γίνει από τον πόλεμο με το Αφγανιστάν.

 

Τι είπε στη συνέντευξη ο Μπάιντεν

 

Στη συγκεκριμένη συνέντευξη, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία θα «πληρώσει ακριβά» για την εμπλοκή της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Στο Δημοκρατικό Κόμμα θεωρούν ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Ρωσία προσπάθησε να αποδυναμώσει τον Τζο Μπάιντεν. Μάλιστα, όπως γράφεται ο Μπάιντεν σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τού ανέφερε ότι αν αποδειχτεί η ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές, να προετοιμάζεται να το πληρώσει. Ο Τζο Μπάιντεν, όταν ο Τζωρτζ Στεφανόπουλος τον ρώτησε αν πιστεύει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι δολοφόνος απάντησε: «Μμμ…μμμ…το πιστεύω». Η δήλωση αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σ’ όλο τον κόσμο και ιδιαιτέρως στην Ρωσία. Στην πραγματικότητα είπε ότι τον θεωρεί «δολοφόνο», χωρίς να αναφέρει τη λέξη. Γι’ αυτές του τις αντιδιπλωματικές δηλώσεις στηρίχτηκε σε έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, όπου μεταξύ άλλων υποστηρίχτηκε , ότι υπήρξε ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2020.

 

Ρωσικές αντιδράσεις

 

Η ρωσική πλευρά, μέσω του Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η έκθεση αυτή είναι κατασκευασμένη και αβάσιμη. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι τα συγκεκριμένα συμπεράσματα της έκθεσης είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Το κόμμα «Ενιαία Ρωσία», που υποστηρίζει τον ρώσο πρόεδρο, ανακοίνωσε ότι οι δηλώσεις Μπάιντεν αποτελούν «αποκορύφωμα πολιτικού εκφυλισμού των ΗΠΑ και της γεροντικής άνοιας του επικεφαλής τους». Επίσης, υποστηρίζει ότι οι παραπάνω δηλώσεις είναι δείγμα αδυναμίας.

Οι γνώμες των πολιτικών αναλυτών διίστανται. Άλλοι θεωρούν ότι οι δηλώσεις αυτές αποτελούν ένδειξη της πολιτικής που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ με το νέο πρόεδρο που επιζητεί την όξυνση και ότι η απάντηση της Μόσχας θα πρέπει να είναι εξίσου σκληρή. Όσο όμως μεγαλώνει η χρονική απόσταση από τη συνέντευξη, φαίνεται να υπερισχύει η άποψη ότι η ρωσική απάντηση θα πρέπει να είναι στιβαρή και ισορροπημένη. Γενικά θεωρείται ότι η συγκεκριμένη απάντηση του Τζο Μπάιντεν δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση ένδειξη πυγμής, αλλά αδυναμίας. Οι αντιρωσικές θέσεις του δεν εξέπληξαν. Άλλωστε, συχνά-πυκνά εκτόξευε απειλές κατά της Ρωσίας, αλλά σε χαμηλούς τόνους. Έκανε όμως εντύπωση ο τρόπος που εκφράστηκε αυτή τη φορά. Μπορεί να μη διακρίνεται για την ευγλωττία και τη μνήμη του. Ήταν η πρώτη μεγάλη συνέντευξη που έδωσε και δεν θυμόταν ποιόν έβαλε επικεφαλής στο Πεντάγωνο, ούτε τη λέξη «Πεντάγωνο». Είναι όμως αναμφισβήτητα έμπειρος στα θέματα των διεθνών σχέσεων και της διπλωματίας.

Στο Λευκό Οίκο, μετά τις δηλώσεις, κρατούν χαμηλούς τόνους. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δίνει μεγαλύτερο βάρος στην αναπαραγωγή της δήλωσης του Τζο Μπάιντεν, ότι «εμείς καθαρά δώσαμε να καταλάβουν, ότι θα συμπράξουμε με τη Ρωσία με τρόπο που αντιστοιχεί στα συμφέροντα των ΗΠΑ».

 

Η απάντηση του Πούτιν

 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε στις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου την Πέμπτη, ενώ ήταν σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους φορέων της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης. Προσπάθησε να διασκεδάσει και να υποβαθμίσει τις κατηγορίες εναντίον του. Αφού ευχήθηκε υγεία στον Τζο Μπάιντεν, είπε ότι τα μικρά παιδιά όταν μαλώνουν λέει το ένα στο άλλο: «είσαι όπως με αποκαλείς», θέλοντας να δείξει, ότι αυτές οι δηλώσεις στερούνται σοβαρότητας. Στη συνέχεια, τον κάλεσε να μιλήσουν στο τηλέφωνο, όποτε θέλει…αλλά όχι αυτό το Σαββατοκύριακο γιατί θα πάει διακοπές στην Ταϊγκά. Ανέφερε επίσης, ότι υπάρχει διαφορά στον τρόπο σκέψης των Αμερικανών και των Ρώσων. Η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να συνάπτει σχέσεις με την Ρωσία με βάση τα συμφέροντα και τους όρους των ΗΠΑ. Η Ρωσία, όμως, ξέρει να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα και επιδιώκει να θέτει τους δικούς της όρους. Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συνεργασία δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να το έχουν υπόψη, παρά την προσπάθειά τους να εμποδίσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας».

Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet