Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής

 

 

 

Η απάντηση στην ερώτηση ποιο είναι ακριβώς το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος της πανδημίας είναι μάλλον εύκολη έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Το δόγμα του "βλέποντας και κάνοντας" θριαμβεύει. Μόνο που μαζί του παρασέρνει και ό,τι είχε μείνει όρθιο από τους προηγούμενους μήνες της υγειονομικής κρίσης και κυρίως βέβαια τις αντοχές του ΕΣΥ. Χαρακτηριστικό της...θολούρας του κυβερνητικού επιτελείου αλλά και προσωπικά του πρωθυπουργού είναι το γεγονός ότι μετά το ρεκόρ κρουσμάτων της Τετάρτης αφήνονταν να διαρρέουν σχέδια επανόδου στην κανονικότητα με άνοιγμα μέρους της αγοράς από τις 22 Μαρτίου! Απίστευτο; Και όμως αληθινό.

 

Παρακαλούσαν τους ιδιώτες

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση οφείλει πλέον να ενισχύσει άμεσα το ΕΣΥ (κυρίως σε ό,τι αφορά το κομμάτι της Αθήνας αλλά όχι μόνο) αφού πλέον το χειρότερο σενάριο επαληθεύτηκε. Οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν κατά πολύ τους 600, τα νοσοκομεία γέμισαν και περιστατικά που θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ αφήνονται σε κανονικούς θαλάμους. Δεν χωρά αμφιβολία ότι επιβάλλεται άμεσα επίταξη κλινών και γιατρών του ιδιωτικού τομέα, δεν υπάρχουν περιθώρια για ιδεοληψίες. Και όμως, ακόμα και την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έδινε διορία 48 ωρών(!) στους ιδιώτες γιατρούς πριν τους επιτάξει. Θεωρούσε, δηλαδή, ο καθ' ύλην αρμόδιος για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης ότι μπορούσαν να ξοδευτούν ακόμη δύο 24ώρα πριν δοθεί το σύνθημα για γενική επιστράτευση (μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά).

Επίσης, από τις 550 κλίνες ιδιωτικών νοσοκομείων που θα επιταχθούν, οι 450 αφορούν μη Covid περιστατικά κάτι που αποδεικνύει (για ακόμη μία φορά) ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν επιθυμεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση περιστατικών κορονοϊού προτιμώντας να παραμένει στην εφεδρεία και αφήνοντας το ΕΣΥ να βγάλει το πολύ μεγάλο φίδι από την τρύπα. Ουσιαστικά συμβαίνει αυτό που έχουμε επισημάνει και άλλες φορές από τις σελίδες της «Εποχής», το ΕΣΥ μετατρέπεται σε σύστημα υγείας για ένα και μόνο νόσημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το γενικότερο επίπεδο υγείας και περίθαλψης των πολιτών.

 

Διαλογή ασθενών

 

Εν τω μεταξύ, την τελευταία εβδομάδα στα νοσοκομεία παρατηρήθηκαν φαινόμενα Μπέργκαμο. Αναγκαστική διαλογή ασθενών με κριτήριο τη σοβαρότητα της κατάστασής τους, κάτι που φέρνει τους γιατρούς σε τρομερά δύσκολη θέση, πασιφανής έλλειψη ΜΕΘ αλλά και ιατρικού προσωπικού, τεράστια κόπωση σε γιατρούς και νοσηλευτές που για μία ακόμη φορά τον τελευταίο χρόνο ξεπερνούν τα όρια των σωματικών και πνευματικών τους δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστική η αφήγηση της Δέσποινας Τοσονίδου, προέδρου των εργαζόμενων στο Ασκληπιείο της Βούλας, σε ραδιοφωνική εκπομπή: “Αυτή τη στιγμή (σ.σ. Τετάρτη) ασθενείς με covid παρακολουθούνται από οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους και φυσιάτρους γιατί οι πνευμονολόγοι και οι παθολογοι είναι ελάχιστοι. Χθες 124 ασθενείς που χρειάζονταν ΜΕΘ ήταν σε απλούς θαλάμους. Ζητάμε άμεση επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ". Δεν χρειάζονται επιπλέον σχόλια. Και δεν χρειάζεται επίσης να αναρωτηθεί κανείς γιατί οι νοσοκομειακοί γιατροί κατέβηκαν πάλι στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν την Τετάρτη.

Ακόμα όμως και στην υπόλοιπη Ελλάδα τα νοσοκομεία δοκιμάζονται σοβαρά. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των δύο νοσοκομείων της Λαμίας τα οποία λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων στην επαρχία της Λοκρίδας (ιδιαίτερα στη Μαλεσίνα) δέχθηκαν τρομερή πίεση. Πολύ γρήγορα, μέσα σε ελάχιστες ημέρες, οι κλίνες γέμισαν και έτσι αποφασίστηκε κάποια από τα περιστατικά να διακομίζονται στα νοσοκομεία του Βόλου και της Λάρισας. Αυτό με τη σειρά του επιβαρύνει τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας αλλά και το ΕΚΑΒ που αναλαμβάνει διακομιδές οι οποίες, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα υπήρχαν καν στο πρόγραμμα.

 

Σχέδιο ανοίγματος ή η αποθέωση της επικοινωνίας

 

Ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση δεν σταματά να σκέφτεται αυτό που από την πρώτη μέρα της θητείας της έχει ως προτεραιότητα: την αποφυγή του πολιτικού κόστους. Η επικοινωνιακή διαχείριση του πράγματος βρίσκεται και πάλι στην πρώτη θέση της ατζέντας, αφού στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν καταλήξει σε δύο βασικά συμπεράσματα. Πρώτον, η κοινωνία έχει κουραστεί από τα συνεχή μέτρα περιορισμού. Δεύτερον, τα οικονομικά περιθώρια του κρατικού ταμείου αρχίζουν και στενεύουν (ειρήσθω εν παρόδω, η χώρα βγήκε στις αγορές μεσοβδόμαδα και άντλησε 2,5 δισ. για το 30ετές ομόλογο).

Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως για μερική επαναλειτουργία της αγοράς από την προσεχή Δευτέρα κάνοντας λόγο (συνέντευξη Μητσοτάκη στο CNN) για εφαρμογή «έξυπνων μέτρων» (ή βαλβίδων αποσυμπίεσης, όπως τα χαρακτήρισε μία μέρα αργότερα η Αριστοτελία Πελώνη) τα οποία υποτίθεται ότι θα συνδυάζουν την υγειονομική ασφάλεια με την οικονομική δραστηριότητα αρχής γενομένης από τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής, από τη δική τους πλευρά, παρουσίασαν το σύνολο των επιδημιολογικών δεδομένων στην κυβέρνηση, αλλά από εκεί και πέρα άφησαν την ευθύνη στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του. Έτσι και αλλιώς, ούτε τις προηγούμενες φορές εισακούστηκαν (όταν πήγαν κόντρα στην κυβερνητική επιθυμία) κάτι που σημαίνει ότι το αφήγημα "οι επιστήμονες εισηγούνται, η κυβέρνηση αποφασίζει" έχει ήδη πεθάνει και έχει μετατραπεί στο "οι επιστήμονες παρουσιάζουν τα νούμερα και η κυβέρνηση το παίρνει πάνω της". Εδώ παρατηρείται ένα μεγάλο ρήγμα μεταξύ της καθαρά επιστημονικής άποψης και της πολιτικής εκτίμησης. Δεν υπάρχει πλέον (αν υπήρχε ποτέ) συνδυασμός των δύο, αλλά μία ξεκάθαρη κυριαρχία του πολιτικού, το οποίο επιχειρεί να προσαρμόσει τις εξελίξεις στην πανδημία στα δικά του μέτρα και σταθμά. Όπου πολιτικό, βάλτε-εννοείται- κυβέρνηση.

Τώρα αν σας φαίνεται αντιφατικό να ανοίξει, έστω εν μέρει, η αγορά ενώ ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων σταθεροποιήθηκε πάνω από τις 3000, ένα δίκιο το έχετε. Εκτός όμως από την κοινή λογική και τα επιχειρήματα ότι ο καιρός βελτιώνεται, άρα μπορούμε να είμαστε περισσότερη ώρα έξω με τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, υπάρχουν και οι πολιτικοί σχεδιασμοί σύμφωνα με τους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητά "ξέφωτο" για να ενεργοποιήσει το σχεδιασμό των πρόωρων εκλογών. Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό δεν μπορεί να γίνει με κλειστή την αγορά και τους επαγγελματίες να διαμαρτύρονται για τα πενιχρά επιδόματα. Αντιθέτως, μία ανοιχτή αγορά θα βοηθήσει τον πρωθυπουργό να χτίσει ένα νέο αφήγημα που θα μιλά για επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που αφέθηκαν στη μέση λόγω της πανδημίας.

Δεν ακούγεται, η αλήθεια είναι, πολύ πειστικό όλο αυτό. Και στο Μαξίμου το γνωρίζουν. Το βλέπουν, άλλωστε, και στις λεγόμενες "κρυφές" δημοσκοπήσεις, που έρχονται συχνά στα χέρια τους. Γι' αυτό, λοιπόν, θα πρέπει να δοθεί η εντύπωση στους πολίτες ότι έχει επανέλθει μία κάποια κανονικότητα, έστω και με το στανιό. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί συνεχίζονται απρόσκοπτα (και με το εμβόλιο της AstraZeneca του οποίου η χορήγηση στην Ελλάδα συνεχίζεται κανονικά μετά και τη σχετική θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων την Πέμπτη) μπορεί, σύμφωνα με το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, να νικήσει την πανδημική κόπωση του πληθυσμού, έστω και σε διπλή εκλογική αναμέτρηση. 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet