Του Τάσου Αναστασίου στην «Αυγή»

 

 

 

Σε προηγούμενα ρεπορτάζ χαρακτηρίζαμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά νοσοκομεία λόγω της πανδημίας ως οριακή. Δυστυχώς, έχουμε πλέον ξεπεράσει αυτό το στάδιο. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται πια απελπιστική, αφού τα πάντα βρίσκονται στα κόκκινα. Ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ, ο αριθμός των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ και τα νεύρα των υγειονομικών που βλέπουν ότι παρά την κρισιμότητα των στιγμών η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τους στηρίζει, αλλά τους χλευάζει (όταν δεν τους τιμωρεί).

 

Οι κυβερνώντες κάνουν επίδειξη κυνικότητας τις τελευταίες ημέρες. Ο στενότατος συνεργάτης του πρωθυπουργού και υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι αυτοί που ασκούν κριτική για τις σκηνές πολέμου στις ΜΕΘ “βλέπουν οράματα”. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης χαρακτηρίζει εμμονή την προτροπή των ιατρικών συλλόγων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για επίταξη των ιδιωτικών κλινών.

Την ίδια ώρα, ασθενείς που χρειάζονται εισαγωγή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πεθαίνουν εκτός αυτών, γιατί δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα κρεβάτια. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι λειτουργοί του ΕΣΥ τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα στην Αθήνα στην οποία υπάρχουν νοσοκομεία τα οποία έχουν ήδη ξεπεράσει τις δυνατότητές τους. Στο Σισμανόγλειο, σε μία από τις προηγούμενες ημέρες οι κλίνες για περιστατικά covid γέμισαν μέσα σε μία ώρα. Στο Λαϊκό, η εφημερία της Τρίτης προς Τετάρτη μετατράπηκε σε κόλαση, αφού γύρω στις 21:00 οι κλίνες για covid ήταν ήδη γεμάτες. Οι διαψεύσεις της διοίκησης του νοσοκομείου δεν έπεισαν κανέναν.

Εν τω μεταξύ, σε πολλά νοσοκομεία της πρωτεύουσας οι αίθουσες των χειρουργείων έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ σε μία επιλογή...αυτοκτονίας, όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς υγειονομικούς. Οι ΜΕΘ για περιστατικά covid χρειάζονται τακτικό αερισμό για λόγους που όλοι καταλαβαίνουν. Το πώς οι περίκλειστες αίθουσες των χειρουργείων μπορούν να αεριστούν το ξέρουν μόνο αυτοί που αποφάσισαν να βαφτίσουν το κρέας ψάρι. Υπάρχει, επίσης, και μεγάλη δυσπιστία για τα νούμερα που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ. Οι διασωληνωμένοι είχαν “κολλήσει” στους 699 για δύο συνεχόμενες ημέρες με τους υπευθύνους να μην έχουν ξεκαθαρίσει επίσημα αν σε αυτό το νούμερο συμπεριλαμβάνονται και οι διασωληνωμένοι που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ (με μία πρόχειρη παροχή οξυγόνου σε κοινά δωμάτια). Ανεπισήμως υποστηρίζουν πως συμπεριλαμβάνονται και αυτοί, αλλά πλέον είναι πολλοί οι γιατροί που δεν το πιστεύουν.

 

Γιατροί υπάρχουν, πολιτική η επιλογή των μη προσλήψεων

 

Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν άλλοι γιατροί σε συγκεκριμένες ειδικότητες για να προσλάβουμε (πνευμονολόγοι για παράδειγμα). Ο υπουργός έλεγε ψέματα και οι ιατρικές ενώσεις τον διέψευσαν άμεσα. Πνευμονολόγοι, εντατικολόγοι και γιατροί άλλων ειδικοτήτων έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις για πρόσληψη στο ΕΣΥ, η κυβέρνηση απλά επιλέγει να μην προσλαμβάνει, γιατί προφανώς θεωρεί ότι μετά την πανδημία το Σύστημα μπορεί να παρουσιάσει...πλεόνασμα προσωπικού. Δεν έχει βέβαια καμία σημασία το γεγονός ότι το προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία είναι εδώ και πολλά χρόνια (τουλάχιστον κατά την τελευταία μνημονιακή δεκαετία) ελλιπές αριθμητικά. “Μα τι θα τους κάνουμε όλους αυτούς τους γιατρούς, όταν η πανδημία τελειώσει” όπως αναρωτήθηκε στον αέρα γνωστός τηλεοπτικός δημοσιογραφικός αστέρας.

Έτσι, λοιπόν, μετά την επίταξη λίγων ιδιωτών γιατρών (οι οποίοι πολλές φορές δεν είχαν σχέση με το αντικείμενο στο οποίο κλήθηκαν να προσφέρουν υπηρεσίες) όλο το βάρος έπεσε στο υπάρχον προσωπικό και στους ειδικευόμενους γιατρούς. Οι ειδικευόμενοι ψυχίατροι περιθάλπουν covid περιστατικά. Οι οφθαλμίατροι και οι δερματολόγοι το ίδιο. Καριέρες καταστρέφονται, νεαροί επιστήμονες οδηγούνται στην απόγνωση, αλλά η κυβέρνηση επιμένει να μην προσλαμβάνει και να καλύπτει τα κενά με επικοινωνιακές παράτες και κυνικές δηλώσεις των υπουργών της. Αν αυτό δεν είναι ιδεοληψία, τότε τι είναι;

Τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια της Αθήνας, βέβαια, συνεχίζουν στο δικό τους χαβά. Όχι μόνο αποφεύγουν να μπουν στη μάχη, ενώ οι εικόνες στα δημόσια νοσοκομεία θυμίζουν πλέον αυτές από το Μπέργκαμο της Ιταλίας, όχι μόνο διώχνουν κάθε covid περιστατικό προς το ΕΣΥ, αλλά συνεχίζουν απρόσκοπτα τις business με τους υψηλής κοινωνικής στάθμης πελάτες τους. Ιατρική πηγή έλεγε στην “Εποχή” ότι αυτόν τον καιρό, αλλά και εν συνεχεία μέσα στην άνοιξη τα χειρουργεία των ιδιωτικών θεραπευτηρίων έχουν πολλή δουλειά με… αισθητικού τύπου επεμβάσεις. Πλαστικές.

Γιατί φτάσαμε σε αυτήν την ζοφερή κατάσταση; Το κυβερνητικό αφήγημα, αδύνατο έτσι και αλλιώς, δεν μπορεί πλέον σοβαρά να υποστηρίξει την αλήθεια. Η αιτία του συνωστισμού στις πορείες που έγιναν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα παίζεται πλέον ελάχιστα ως χαρτί, έχει κιόλας μπαγιατέψει. Άλλωστε στην ελληνική επαρχία, σε νησιά όπως η Μύκονος, ή σε απομακρυσμένες περιοχές ουδέποτε έγιναν πορείες. Οι αιτίες, όπως τις έχουμε προσεγγίσει πολλές φορές, έχουν να κάνουν με την απολύτως αποτυχημένη πολιτική testing (δεν υπήρξε καμία στόχευση), τους μηδαμινούς ελέγχους στους χώρους εργασίας (και αλήθεια, ποιος να κάνει ελέγχους, αφού το ΣΕΠΕ έχει σχεδόν διαλυθεί), το συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς, την ανυπαρξία σοβαρής ιχνηλάτησης των περιστατικών από έναν ΕΟΔΥ ο οποίος θυμίζει πλέον τις πολύ κακές εποχές του ΚΕΕΛΠΝΟ.

 

Οι δουλειές… δουλειές

 

Τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει τακτική και τουλάχιστον να τηρεί να προσχήματα στο θέμα των δημοσίων συμβάσεων. Τελευταίο κρούσμα απόλυτης κυβερνητικής συνέπειας στην… αδιαφάνεια παρατηρήθηκε στο ζήτημα των περιβόητων self τεστ, που με στόμφο ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Άκης Σκέρτσος. Ο σχετικός διαγωνισμός έδινε χρονικό διάστημα μόλις δύο ημερών στους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν προσφορά. Επίσης, οι απαιτήσεις ήταν πολλές και ιδιαίτερες. “Το προς προμήθεια είδος απαιτείται να προσκομίζεται αποδεικτικό καταχώρησης του προϊόντος για κατ’ εξαίρεση αυτοδιαγνωστική χρήση στην λίστα BfArM ή σε αντίστοιχη λίστα αρμόδιου φορέα άλλου κράτους ΕΕ” αναφέρεται στη σχετική προκήρυξη. Ποια εταιρεία εξασφάλισε τις παραπάνω προδιαγραφές πριν από ελάχιστες μέρες; Μα η Siemens! Θα δοθούν, πάντα σύμφωνα με την προκήρυξη, 40 εκατ. ευρώ για δέκα εκατομμύρια τεστ.

Μιλώντας για self test, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το μπάχαλο είναι απόλυτο. Θα είναι αξιόπιστα; Θα μπορούν μόνοι τους οι ασθενείς να τα διενεργούν; Αν χρειάζονται βοήθεια από τον φαρμακοποιό τους, θα πληρώνουν; Θα δηλώνονται στα μητρώα τα θετικά κρούσματα; Και αν δεν δηλώνονται, τι εικόνα θα υπάρχει για την εξέλιξη της πανδημίας τους επόμενους μήνες στον ΕΟΔΥ; Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δεν υπάρχουν από την κυβέρνηση, που κινήθηκε για μία ακόμη φορά στη λογική του “βλέποντας και κάνοντας”. Δεν έχει καμία σημασία το πώς θα υποστηριχθεί στην πράξη το αφήγημα των self test, σημασία είχε να παρουσιαστεί σε ζωντανή μετάδοση ο Σκέρτσος και να τα εξαγγείλει. Και όσον αφορά τη μη συνταγογράφησή τους… τώρα γι’ αυτό θα νοιαστούμε βρε αδερφέ; Άλλωστε, η συνταγογράφηση στοιχίζει, τη συνταγή θα πρέπει να την υπογράψει γιατρός μετά από εξέταση ή εκτίμηση. Για τέτοια είμαστε τώρα;

Η κυβερνητική μανία για το φαίνεσθαι οδηγεί πλέον σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια. Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί με όσο χρήμα και αν ταϊστούν τα πρόθυμα ΜΜΕ. Όταν νοσοκομεία όπως ο Ερυθρός γεμίσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες, κανένας ΣΚΑΪ δεν θα μπορεί να κάνει το μαύρο άσπρο, όσο και αν προσπαθήσει. Οι γιατροί έχουν ήδη προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι έχει την απόλυτη ευθύνη, κατατέθηκε άλλωστε και σχετική αναφορά της ΟΕΝΓΕ στον Άρειο Πάγο την Τρίτη. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Δεν δείχνει να έχει καταλάβει, δεν δείχνει να κατανοεί το μέγεθος της τραγωδίας. Εκτός αν πια ο κυνισμός έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα στα οποία η κατάρρευση του ΕΣΥ σήμερα, αποτελεί μία θαυμάσια δικαιολογία για την ιδιωτικοποίησή του αύριο.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet