Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση του νέου εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση την Πέμπτη 18 Μαρτίου. Από τη διαβούλευση προέκυψαν ελάχιστες τροποποιήσεις κι άνευ ενδιαφέροντος. Μία εξ αυτών αφορά τα συμβούλια δημοτικής κοινότητας, κατόπιν παρέμβασης της ΚΕΔΕ. Ουσιαστικά παραμένουν όλες οι επιλογές, που στόχο είχαν την κατάργηση της απλής αναλογικής και της ανεξάρτητης κάλπης για τα τοπικά συμβούλια και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων. Το σημερινό νομοσχέδιο είναι το πλέον αντιδραστικό σε ζητήματα συμμετοχής και δημοκρατίας από όσα έχουν ψηφιστεί μέχρι τώρα. Η αλλαγή του νόμου Κλεισθένης ξεκίνησε με την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας, που ανέτρεψε ουσιαστικά το αποτέλεσμα των εκλογών, δίνοντας απόλυτη εξουσία στον δήμαρχο και την οικονομική επιτροπή. Σε προηγούμενο άρθρο μου στην «Εποχή» είχα παρουσιάσει αναλυτικά το νομοσχέδιο. Θυμίζω παρακάτω τα κρισιμότερα σημεία αλλαγών:

• Επαναφορά της πενταετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία.

• Μείωση του αριθμού των μελών των δημοτικών συμβουλίων, των συμβουλίων δημοτικής κοινότητας και των περιφερειακών συμβουλίων.

• Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43% συν μία ψήφο.

• Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές και ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών του.

• Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.

• Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως στο εκλογικό σώμα γνωστοί οι υποψήφιοι.

Το προσχέδιο προέβλεπε ότι «δεν εκλέγονται Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, με εξαίρεση: τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, στο δήμο Ωρωπού της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, στους Δήμους Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής» και πως στην περίπτωση αυτή οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου «ασκούνται από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και οι αρμοδιότητες του Προέδρου του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας από τον δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιδήμαρχο». Μετά από παρέμβαση της ΚΕΔΕ, που πανηγυρίζει, διαμορφώθηκε η παράγραφος ως εξής: «δεν εκλέγονται Συμβούλια Δημοτικής Κοινότητας στις Κοινότητες που αποτελούν τις έδρες των Δήμων, με την επιφύλαξη της παρ. 5 του παρόντος (…) δεν εκλέγονται Συμβούλια Δημοτικής Κοινότητας στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, με εξαίρεση τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων και τους Δήμους Ωρωπού, Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας. Επίσης, δεν εκλέγονται Συμβούλια Δημοτικής Κοινότητας στους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών και Παύλου Μελά (…)». Μία επιπλέον αλλαγή είναι πως η δήλωση των συνδυασμών των παρατάξεων θα υποβάλλονται σε ηλεκτρονική πύλη.

Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση εστάλη από τους τοπικούς προέδρους των κοινοτήτων και των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων ζητώντας να μην καταργηθεί η ανεξάρτητη κάλπη για τις δημοτικές κοινότητες και να μην ορίζεται από τον δήμαρχο ο πρόεδρος μικρών δημοτικών κοινοτήτων. Υπερασπίζονται την ανεξαρτησία της τοπικής αυτοδιοίκησης και απαιτούν να δοθεί η δυνατότητα ανεξάρτητων σχημάτων και παρεμβάσεων από τις τοπικές κοινωνίες. Το πανελλαδικό σώμα των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων με επιστολή του προς το υπουργείο Εσωτερικών απαιτεί να καταργηθούν οι διατάξεις αυτές και να επανέλθουν ως είχαν στον προηγούμενο νόμο.

Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet