Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζοντας το «μπαράζ» των αντιδημοκρατικών νομοθετημάτων, για να ολοκληρώσει το πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας και της αυτοδιοίκησης, κατέθεσε και εισάγει στη Βουλή ένα αντιδημοκρατικό και καλπονοθευτικό νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση, το οποίο είναι το πιο αντιδημοκρατικό θεσμικό έκτρωμα έχει υπάρξει στο χώρο της αυτοδιοίκησης.

Το αντιδημοκρατικό αυτό νομοσχέδιο είναι πολύ χειρότερο από όλους τους καλπονοθευτικούς νόμους του παρελθόντος. Είναι νομοσχέδιο καθαρής κλοπής της λαϊκής ψήφου: α) Καταργεί την ελλιπή απλή αναλογικής των δύο γύρων του ΣΥΡΙΖΑ και κλέβει κυριολεκτικά η παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη την ψήφο των πολιτών, οι οποίοι όσο ποσοστό και να πάρουν στον πρώτο γύρο θα διαθέτουν το 60% των μελών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, β) μειώνει το όριο εκλογής του δημάρχου και του περιφερειάρχη από το 50%+1 στο 43%, γ) βάζει όριο εισόδου στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια το 3%, δ) μειώνει τον αριθμό των Συμβούλων, άρα αυξάνει πολύ πάνω από το 3% το όριο εισόδου στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, ε) Καταργεί το ρόλο και τις αρμοδιότητες των τοπικών κοινοτήτων και στ) καταργεί τους ανεξάρτητους συνδυασμούς και την ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των κοινοτικών συμβουλίων υποχρεώνοντας τους ενεργούς πολίτες να στοιχηθούν πίσω από τα δημοτικά ψηφοδέλτια.

Στοχεύει να εγκαθιδρύσει έναν ακόμα πιο συγκεντρωτικό και αυταρχικό τρόπο διοίκησης και να επιβάλει τον ακραίο κομματισμό στην αυτοδιοίκηση. Ενισχύει ακόμη περισσότερο την «ενός ανδρός αρχή», δηλαδή το ρόλο και τις αρμοδιότητες του δημάρχου και του περιφερειάρχη σε βάρος των συλλογικών οργάνων.  

 Η απέχθεια της κυβέρνησης της Ν.Δ. και των στελεχών της ενάντια στην απλή αναλογική είναι μια βαθιά αντιδημοκρατική αντίληψη, διότι δεν δέχεται τη βασική αρχή της δημοκρατίας ότι η ψήφος του κάθε πολίτη είναι ισότιμη με την ψήφο του διπλανού του, ούτε ότι έχουν δικαίωμα να εκπροσωπούνται ισότιμα όλοι οι πολίτες στα κοινά. Δείχνει όμως και φόβο απέναντι στον έλεγχο και τη διαφάνεια, που διευκολύνεται από την παρουσία όλων των παρατάξεων στα όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με μια ιστορική και πρωτοποριακή απόφασή του τάχθηκε ριζικά και κατηγορηματικά ενάντια στο νομοσχέδιο Μητσοτάκη, Βορίδη, Πέτσα και υπέρ της απλής ανόθευτης αναλογικής παντού, ζητώντας οι αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνονται σε μία Κυριακή και η εκλογή του δημάρχου και του περιφερειάρχη να γίνεται από το Συμβούλιο. Επιπλέον, ζητά να καταργηθεί το συγκεντρωτικό μέχρι σήμερα δημαρχοκεντρικό και περιφερειαρχοκεντρικό σύστημα και καλεί όλους τους αιρετούς, αλλά και όλους τους πολίτες που πιστεύουν στη δημοκρατία ανεξάρτητα άλλων ιδεολογικών αντιλήψεων, να μην επιτρέψουν να υλοποιηθεί το θεσμικό πραξικόπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Θανάσης Πετράκος Ο Θανάσης Πετράκος είναι περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου, επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου». Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet