Η «Madame Butterfly» το έργο του David Henry Ηwang, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από τριάντα χρόνια περίπου, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, ανασύρθηκε από το αρχείο και, μετά από τον πρώτο κύκλο των ψηφιακών του παραστάσεων μέσω του viva.gr, παρατείνει το ραντεβού του με το κοινό από τις 7 έως τις 11 Απριλίου 2021.

Η ιστορική παράσταση με τον Αλέκο Αλεξανδράκη στο ρόλο του Ρενέ Γκαλιμάρ και τον Κώστα Αρζόγλου στο ρόλο της Σονγκ Λι Λινγκ είχε σημειώσει τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία και υμνήθηκε από κοινό και κριτικούς. Η λήψη της παράστασης πραγματοποιήθηκε από τον έμπειρο Κυριάκο Καλαματιανό με τρικάμερο.

 

Η αληθινή ιστορία ενός γάλλου διπλωμάτη στο Πεκίνο, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι έδινε απόρρητες πληροφορίες στην Κίνα, διατηρώντας ερωτική σχέση με την Σι Πέι Που, ντίβα της κινέζικης όπερας, για είκοσι ολόκληρα χρόνια. Η ιστορία τους θα δονήσει την κοινή γνώμη και το τέλος της θα δοθεί στα γαλλικά δικαστήρια. Στη δίκη δύο γεγονότα είδαν το φως της δημοσιότητας: μια τεράστια υπόθεση διεθνούς κατασκοπείας κάτω από τη «βιτρίνα» της ερωτικής ιστορίας και το συγκλονιστικό γεγονός πως η γυναίκα ήταν άντρας, γεγονός που ο διπλωμάτης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι γνώριζε ποτέ. Εντελώς τυχαία ο David Henry Hwang, διάβασε την συγκεκριμένη ιστορία στους «Τimes» της Νέας Υόρκης. Το περιστατικό αυτό πυροδότησε τη φαντασία και τη γραφομηχανή του. Αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες, μια παράσταση σοκ, η Madame Butterfly, που εξελίσσεται παράλληλα με τη μουσική και το μύθο της Madama Butterfly του Πουτσίνι.

Η παράσταση «Madame Butterfly» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα που πρωταγωνίστησε ο Κώστας Αρζόγλου αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Μάλιστα, η συγκεκριμένη παράσταση στάθηκε αφορμή για να αλλάξει ο Κώστας Αρζόγλου τον τρόπο που σκεφτόταν το θέατρο. Ποια στοιχεία του έργου γοήτευσαν τον ηθοποιό; «Για εμένα αυτή η παράσταση είναι ένα σταυροδρόμι. Μέχρι τότε μου άρεσε πάρα πολύ να παίζω θέατρο. Μου άρεσε πάρα πολύ αυτό που το βλέπει κανείς στην "τηλεόραση", που ηθοποιοί είναι περίβλεπτοι. Από αυτήν την παράσταση και έπειτα κατάλαβα γιατί μου άρεσε. Ανακάλυψα μια διαδρομή ηθοποιίστικη, που θα μπορούσα να την πω ψυχικό ακροβατισμό. Είναι απίστευτο το τι νιώθει ενδιάμεσα ένας ακροβάτης που θέλει να περάσει πάνω στο σκοινί απ’ τη μια μεριά στην άλλη. Το πόσο ρισκάρει, το πόσο διακινδυνεύει να πέσει, το ότι χαίρεται όταν πετύχει άλλο ένα βηματάκι. Είναι πάρα πολύ μεγάλο ρίσκο. Αυτό με γοήτευσε ακόμα περισσότερο. Προηγουμένως ήμουν γοητευμένος απ’ το να παίζω πάνω στη σκηνή και μετά γοητεύτηκα και μαγνητίστηκα από αυτό το ριψοκίνδυνο τραύμα που είναι το θέατρο και η σκηνή. Νομίζω ότι αυτό μου πάει πολύ περισσότερο, γιατί είμαι ακραίος χαρακτήρας», υπογραμμίζει ο Κώστας Αρζόγλου.

Η παράσταση «Madame Butterfly» ακολουθεί την τάση των ημερών μας και παρουσιάζεται διαδικτυακά μέσω του viva.gr. Ποιο θα είναι το μέλλον του θεάτρου σε αυτή τη νέα πραγματικότητα; Ο Κώστας Αρζόγλου υποστηρίζει: «Αυτό είναι μεγάλο θέμα. Οι ψηφιακές παραστάσεις, οι παραστάσεις που γίνονται με σκοπό να παρουσιαστούν live streaming, όσο σπουδαίες και να είναι τους λείπει ένα στοιχείο πάρα πολύ μεγάλο: το κοινό. Τόσο απλό και τόσο μεγάλο. Οι παραστάσεις που είχαν γυριστεί παλιά περιλαμβάνουν αυτό το κοινό. Για να υπάρξει μία επικοινωνία, χρειάζεται ένας πομπός κι ένας δέκτης. Στα live streaming που γίνονται τώρα, ο δέκτης είναι μια οθόνη και οι τηλεθεατές. Αυτές οι παραστάσεις που είχαν γυριστεί παλιά περιλαμβάνουν τη συγκίνηση του κοινού, τη δραματικότητα, την κωμικότητα. Το κοινό περιλαμβάνεται στον τρόπο που παίζουν».

Θα είναι, λοιπόν, είναι το live streaming το μέλλον του θεάτρου μετά από την πανδημία; «Το θέατρο δεν αντικαθίσταται. Έχει περάσει πανδημίες, πανούκλες, αιώνες θρησκευτικού σκοταδισμού, έχει μετουσιωθεί, έχει υποστεί τα πάντα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει και δεν σταματά. Ο πομπός και ο δέκτης είναι κάτι που πάντα θα υπάρχει. Απλώς μου λείπει από την καθημερινή μου ζωή», επισημαίνει ο Κώστας Αρζόγλου.

Ράνια Παπαδοπούλου Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet