Η Εθνική Γερμανίας
Την αντίθεσή τους στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Κατάρ εξέφρασαν μεσοβδόμαδα διεθνείς παίκτες από πολλές χώρες της Ευρώπης, στο πλαίσιο των προκριματικών αγώνων του παγκοσμίου κυπέλλου. Γερμανοί, Ολλανδοί, Δανοί και Νορβηγοί ήταν στην πρώτη γραμμή της διαμαρτυρίας, με ορισμένους να προτείνουν ακόμα και το μποϊκοτάζ των αγώνων. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 6.500 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2010, στο Κατάρ, χρονιά που ανέλαβε η χώρα τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κύπελλο ποδοσφαίρου το 2022. Τα στοιχεία παρουσίασε ο «Guardian», αποκαλύπτοντας πως 5.927 εργάτες από την Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και την Σρι Λάνκα πέθαναν στο Κατάρ, από το 2011 έως το 2020, ενώ άλλους 824 νεκρούς καταγράφει η έκθεση της πρεσβείας του Πακιστάν στην Ντόχα. Οι αριθμοί αυτοί, μάλιστα, αφορούν μόνο μετανάστες από τις συγκεκριμένες χώρες, τη στιγμή που στα εργοτάξια του Κατάρ δουλεύουν άνθρωποι και από άλλα κράτη, όπως η Κένυα και οι Φιλιππίνες. Στον τελικό αριθμό δεν υπολογίζονται οι τελευταίοι μήνες του 2020. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, περισσότεροι από 2 εκατ. μετανάστες εργάζονται για την κατασκευή γηπέδων και υποδομών πάρα πολλές ώρες, κάτω από αφόρητη ζέστη στα εργοτάξια του Κατάρ.
Σκέψεις για μποϊκοτάζ
Στους αγώνες των εθνικών ομάδων, που διεξήχθησαν τις προηγούμενες μέρες, υπήρξαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και δηλώσεις από διεθνείς παίκτες για το θέμα. Ο διεθνής, γερμανός παίκτης της Μπάγερν Μονάχου Τζόσουα Κίμιχ αναφερόμενος στις σχετικά καθυστερημένες αντιδράσεις ενάντια στις συνθήκες εργασίας, δήλωσε: «Το ερώτημα δεν αφορά μόνο τους ποδοσφαιριστές. Όλοι πρέπει να συνεργαστούμε σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 δεν ανατέθηκε εφέτος, αλλά πριν από χρόνια (στις 2 Δεκεμβρίου 2010). Θα έπρεπε να είχαμε σκεφτεί το μποϊκοτάζ εκείνη την στιγμή. Τώρα πρέπει να εκμεταλλευθούμε αυτήν την ευκαιρία για να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους».
Οι Ολλανδοί ήταν αυτοί που έθεσαν για πρώτη φορά το θέμα την περασμένη Τρίτη, όταν ο προπονητής της Εθνικής Ολλανδίας Φρανκ ντε Μπουρ, πριν από τον αγώνα στην Τουρκία, ανάφερε πως αυτός και η ομάδα του θέλουν να αναδείξουν την κατάσταση των μεταναστών εργαζομένων στο Κατάρ και να βοηθήσουν στη βελτίωση των συνθηκών τους. «Όλοι γνωρίζουν ότι αυτό που συμβαίνει εκεί δεν είναι καλό», δήλωσε ο προπονητής των “Οράνιε”. Ο διεθνής, ολλανδός αμυντικός της Γιουβέντους Ματέις Ντε Λιχτ δήλωσε για το θεμα: «Το έχουμε συζητήσει εδώ και πολύ καιρό, είναι ένα ευαίσθητο θέμα, αλλά νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ποια είναι η γνώμη μας. Όλοι έχουν διαβάσει για την κατάσταση (με τους εργαζόμενους) στο Κατάρ, φυσικά, αλλά ξεκινήσαμε να το συζητάμε και να το συζητάμε από τις αυξημένες αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Στο τέλος, όλοι πήραμε την απόφαση για τη διαμαρτυρία και όλοι την υποστηρίζουν».
Οι παίκτες της Εθνικής Γερμανίας πριν από το ματς με την Ισλανδία ενώθηκαν φορώντας ο καθένας μια μαύρη φανέλα με ένα λευκό γράμμα και σχηματίζοντας τη φράση «Human Rights» (Ανθρώπινα Δικαιώματα). Οι νορβηγοί διεθνείς στον αγώνα με την Τουρκία φόρεσαν μπλούζες που έγραφαν, «Ανθρώπινα δικαιώματα εντός κι εκτός γηπέδων» υψώνοντας το αριστερό τους χέρι, ενώ οι Δανοί πριν αντιμετωπίσουν τους Μολδαβούς φόρεσαν φανέλες που έγραφαν «Football Supports Change» (Το ποδόσφαιρο υποστηρίζει την αλλαγή).
Οι δικαιολογίες...
Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, εκφράστηκε «βαθιά λύπη» για τους θανάτους εργατών. «Διερευνήσαμε κάθε περιστατικό, για να διασφαλίσουμε ότι πήραμε το μάθημα. Διατηρήσαμε τη διαφάνεια σχετικά με το ζήτημα αυτό και αντικρούσαμε ανακριβείς ισχυρισμούς, αναφορικά με τον αριθμό των εργατών που έχασαν τη ζωή τους», ανέφεραν οι υπεύθυνοι του Κατάρ, ενώ εκπρόσωπος της FIFA, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του «Guardian», υπερασπίστηκε τους διοργανωτές αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Με τα πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στις εγκαταστάσεις, η συχνότητα ατυχημάτων στα εργοτάξια των εγκαταστάσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι χαμηλή, σε σχέση με άλλα μεγάλα κατασκευαστικά έργα σε όλο τον κόσμο». Φυσικά καμία απάντηση από τη FIFA για τις ζωές χιλιάδων εργατών που χάθηκαν στα εργοτάξια...
Η τραγική κατάσταση στο Κατάρ έδωσε την ευκαιρία σε διάσημους ποδοσφαιριστές να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Μακάρι να είναι η αρχή για ουσιαστικότερη παρέμβαση των ποδοσφαιριστών στα δρώμενα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου!