Πιστή στην αντιμεταρρυθμιστική της πολιτική, η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, από την πρώτη κυριολεκτικά ημέρα της θητείας της το 2019 έσπευσε μέσω Π.Δ. να καταργήσει τον τίτλο «Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων» από την ονομασία του υπουργείου Δικαιοσύνης, να καταργήσει την Γ.Γ. κατά της Διαφθοράς και την Γ.Γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και να εκχωρήσει την Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – ενάντια σε κάθε βέλτιστη πρακτική που συμβαίνει στην πλειονότητα των Κρατών - Μελών της Ε.Ε. όπου η σωφρονιστική πολιτική αποτελεί συστατικό στοιχείο της Διοίκησης της «Δικαιοσύνης» και όχι της «Αστυνομίας».

Άλλωστε σύμφωνα και με σύσταση [recommendation Rec (2006)] του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ προς τα κράτη-μέλη συνιστάται ότι: «Τα σωφρονιστικά καταστήματα δεν βρίσκονται στο πεδίο ευθύνης που αφορά την Αστυνομία αλλά στο πεδίο των υπουργείων Δικαιοσύνης (βλ. rm.coe.int/european-prison-rules-978-92-871-5982-3/16806ab9ae).

Σήμερα η κυβέρνηση σπεύδει να ολοκληρώσει το έργο της με μια εξόχως προβληματική συνταγματικά, διοικητικά και νομοθετικά ρύθμιση με την ανάθεση στην αστυνομία, μέσω της διεύρυνσης του πεδίου αρμοδιοτήτων του Υπ. Προ.Πο.), της διευθέτησης και της ρύθμισης κοινωνικών προβλημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ζήτημα της «ασφάλειας» ανακατασκευάστηκε επικοινωνιακά (με τη βοήθεια των ΜΜΕ) και έγινε αντικείμενο πολιτικής εργαλειοποίησης.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές απόψεις των σύγχρονων εγκληματολόγων το ολοένα διογκούμενο κοινωνικό αίσθημα της «ανασφάλειας» και της «απειλής» καθώς και το έλλειμμα νομιμότητας και της «κρίσης» εμπιστοσύνης στους θεσμούς της «Δικαιοσύνης» και της «Αστυνομίας», έχουν ως αντίδοτο τον κοινωνικό έλεγχο. Αυτός ο κοινωνικός έλεγχος εξασφαλίζεται πιο αποτελεσματικά από την «Δικαιοσύνη» (Υπ. Δικαιοσύνης) και όχι από την «Αστυνομία» (Υπ. Προ.Πο.)(βλ. και Έκθεση 2019 Συνήγορος του Πολίτη - Γ.Γ.Π.Σ. www.synigoros.gr/resources/docs/eee_opcat_2019_gr.pdf)

Η σταδιακή αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Δικαιοσύνης από τις αρμοδιότητές του στον τομέα της αντεγκληματικής και σωφρονιστικής πολιτικής και η εκχώρηση των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το 2019 ολοκληρώθηκε με το νόμο που ψηφίστηκε την Πέμπτη 18.3.2021 που αφορούσε διάφορα άλλα θέματα.

Συγκεκριμένα στο αρ. 32 προβλέπεται η εκχώρηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του ΤΑΧΔΙΚ όπου στεγάζονται τα Καταστήματα Κράτησης όλης της Ελλάδος με τα συστατικά και τα παραρτήματά τους, με μια απλή διαπιστωτική πράξη των αρμοδίων οργάνων και μεταγραφή της στο οικείο Κτηματολογικό γραφείο ή Υποθηκοφυλακείο. Επιπλέον προβλέπεται ότι η διαχείριση και τα έσοδα των ανωτέρω ακινήτων περιέρχονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όλα τα ανωτέρω χωρίς την έγκριση του ΔΣ του ΤΑΧΔΙΚ στο οποίο ως τακτικά μέλη συμμετέχουν οι οριζόμενοι από τους τρείς Δικηγορικούς Συλλόγους (ΔΣΑ-ΔΣΘ-ΔΣΠ) δικηγόροι (και με τον ένα εκ των υπογραφόντων το παρόν ως τακτικό μέλος του ΔΣ του ΤΑΧΔΙΚ). Το ενδιαφέρον των Δικηγορικών Συλλόγων για αυτή τη σημαντική αλλαγή βασίζεται στο γεγονός ότι τα κυρίως έσοδα του ΤΑΧΔΙΚ ΝΠΔΔ προέρχονται από το υστέρημα των Δικηγόρων και τα γνωστά Μεγαρόσημα που επικολλούνται σε κάθε δικόγραφο και κάθε αίτηση.

Αν και από το 1983 έχει καταργηθεί η «προίκα» για την τέλεση γάμων στον Αστικό Κώδικα, ωστόσο ο συντηρητισμός και η ιδεοληψία της κυβέρνησης την επαναφέρει. Το υπουργείο Δικαιοσύνης «προικίζει» το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με δεκάδες ακίνητα και την οικονομική τους διαχείριση χωρίς να υπάρχει Μελέτη το τι σημαίνει οικονομικά για το ΤΑΧΔΙΚ.

Σε μια εποχή που και το τελευταίο ευρώ που ξοδεύει το κράτος θα έπρεπε να γίνεται με σύνεση, προγραμματισμό και διαφάνεια οι μεταβιβάσεις ακινήτων του Δημοσίου χωρίς οικονομοτεχνικές μελέτες και απόφαση του ΔΣ του ΤΑΧΔΙΚ και οι απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ αποτελούν καθημερινή πια τακτική από τους συμμετέχοντες στο «γάμο», κόντρα σε κάθε κοινωνική ανάγκη της δύσκολης εποχής που περνάει ο τόπος.

Δυστυχώς οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας, ενώ ενημερώθηκαν εγκαίρως, δεν ασχολήθηκαν με τις κοινωνικές αλλά και τις οικονομικές συνέπειες της μεταβίβασης και διαχείρισης των σωφρονιστικών καταστημάτων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την αιτιολογία ότι «η μεταβίβαση των ακινήτων (φυλακών) εντάσσεται στα “απόνερα” μιας ειλημμένης από το έτος 2019 κυβερνητικής απόφασης για την οποία τότε είχαμε διαμαρτυρηθεί».

Η ηγεσία των Δικηγορικών Συλλόγων κρίνεται από πολίτες και ειδικότερα από τους Δικηγόρους ενόψει των δικηγορικών εκλογών του Νοεμβρίου 2021.

 

Ενωτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων για την Αλλαγή στον ΔΣΠ

Ε. Ευαγγελοπούλου, Ι. Καρδαράς, Κ. Κουντούρη, Δ. Μελίδης, Σ. Φαζάκης

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet