Την ερχόμενη εβδομάδα θα αξιολογηθεί από τους ειδικούς το ενδεχόμενο άνοιγμα κάποιων τάξεων στις 12 Απριλίου. Προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια-Λύκεια) και ιδιαίτερα η επιστροφή στα θρανία των μαθητών του Λυκείου, με τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία να ακολουθήσουν, πιθανώς και μετά το Πάσχα. Η νέα σχολική πραγματικότητα περιλαμβάνει self tests (αυτοδιαγνωστικά τεστ) για μαθητές και καθηγητές και εμβολιασμό των τελευταίων με τις αδιάθετες δόσεις των εμβολίων.

 

Self test και ερωτήματα

 

Σύμφωνα με το κατεπείγον πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή και μετά από συμπληρωματική τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, προϋπόθεση για τη συμμετοχή μαθητών και καθηγητών στα δια ζώσης μαθήματα είναι η πραγματοποίηση self tests. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε στο Mega πως «θα παίρνουν δωρεάν οι γονείς το τεστ από τα φαρμακεία. Δικαιούται κάθε παιδί, όπως και κάθε ενήλικας, τέσσερα τεστ τον μήνα. Κάθε Δευτέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν το self test, με στόχο να θωρακίσουμε όσο μπορούμε τα σχολεία μας», για να συμπληρώσει ότι «αν το τεστ είναι θετικό, τότε θα προβλέπεται να κάνει ένα επιβεβαιωτικό, σε ένα από τα 386 σημεία της χώρας (εξεταστικά κέντρα)». Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε επιπλέον πως «εξετάζεται η δυνατότητα ο γονέας να δηλώνει με υπεύθυνη δήλωση ότι ο μαθητής έχει κάνει το self test και είναι αρνητικό». Δημιουργούνται όμως πολλά ερωτήματα από αυτήν τη διαδικασία, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν διατεθεί στην αγορά τα self tests, δεν είναι γνωστός ο τρόπος λειτουργίας τους ούτε το κατά πόσο είναι εφικτό  να τα κάνουν σωστά τόσο τα παιδιά είτε μόνα τους είτε με τη βοήθεια των γονιών τους, όσο και οι εκπαιδευτικοί. Για άλλη μια φορά η ατομική ευθύνη έρχεται να καλύψει το κενό της κυβερνητικής ευθύνης.

 

Εμβολιασμοί με fast track διαδικασίες

 

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με αδιάθετες δόσεις εμβολίων. Η εγκύκλιος για τις εν λόγω διαδικασίες, παρόλο που είχε ημερομηνία αποστολής την 26η Μαρτίου, στους διευθυντές των σχολείων έφτασε τη Δευτέρα στις 29 Μαρτίου. Οι ενδιαφερόμενοι για τον εμβολιασμό τους καθηγητές έπρεπε μέσα στην ίδια μέρα να συμπληρώσουν μια υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία τους και  να τη στείλουν στους διευθυντές των σχολείων τους. Αυτοί με τη σειρά τους, ήταν υποχρεωμένοι να αποστείλουν στους αντίστοιχους Περιφερειακούς διευθυντές, μέχρι την επόμενη μέρα στις 10πμ, σε μορφή excel, τα ονοματεπώνυμα των ενδιαφερόμενων καθηγητών. Πολλοί εκπαιδευτικοί όμως δεν είδαν εγκαίρως την εγκύκλιο, με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να δηλώσουν συμμετοχή. Το αίτημα των Ομοσπονδιών για παράταση χρόνου δεν έγινε δεκτό, καθώς αναμένεται το άμεσο ξεκίνημα των διαδικασιών. Όσον αφορά τους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών, του προσωπικού και των μαθητών άνω των 16 ετών των σχολείων Ειδικής Αγωγής, παρόλο που η σχετική εγκύκλιος είχε εκδοθεί στις 15/2, οι περισσότερες πρώτες δόσεις των εμβολίων αναμένεται να γίνουν μέσα στον Απρίλιο.

 

Συνθήκες ανοίγματος

 

Οι μαθητές και καθηγητές επιστρέφοντας στα σχολεία θα αντικρύσουν  συνθήκες ίδιες με αυτές του περασμένου φθινοπώρου, όταν έγινε για 1,5 μήνα μάθημα. Τμήματα δηλαδή που υπερβαίνουν πολλές φορές τους 25 μαθητές, μικρές αίθουσες και ελλείψεις προσωπικού καθαρισμού και υγειονομικού εξοπλισμού. Σε συζητήσεις που κάναμε με πολλούς εκπαιδευτικούς, τόσο γενικής όσο και ειδικής εκπαίδευσης, όλοι εξέφρασαν την έντονη απορία τους «γιατί δεν συζητείται καθόλου η εφαρμογή της εκ περιτροπής διδασκαλίας;». Πρόκειται για ένα ανέξοδο και απολύτως ασφαλές μέτρο προστασίας, το οποίο εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία πέρυσι τον Μάιο, όταν είχαν ξανανοίξει τα σχολεία.

Σχετικά με  τα voucher των 200 ευρώ, που μαθητές και φοιτητές περιμένουν από την αρχή της χρονιάς για την αγορά tablet, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους. Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας επωφελούμενοι θα είναι 560.000 νέοι από 4 έως 24 ετών, που φοιτούν σε εκπαιδευτικές δομές της χώρας, από νηπιαγωγεία μέχρι και πανεπιστήμια. Ακόμα πάντως δεν είναι σαφές το πότε οι μαθητές θα προμηθευτούν τελικά τα voucher. Τέλος η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή προανήγγειλε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ πως το σχολικό έτος θα παραταθεί για 2 εβδομάδες, ενώ οι Πανελλήνιες θα γίνουν μέσα στον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται πως στις φετινές Πανελλήνιες θα ισχύσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ. Ήδη καθορίστηκαν τα ποσοστά συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στις Στρατιωτικές, Αστυνομικές Σχολές, Πυροσβεστικής, Λιμενικού, ΑΕΝ (Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού) και Τουριστικής Εκπαίδευσης.

Λευτέρης Πλακίδας Ο Λευτέρης Πλακίδας είναι πτυχιούχος δημοσιογραφίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet