Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής

 

 

 

Χάρη στους χειρισμούς της κυβέρνησης 150 συμβασιούχοι καθαριστές και καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, την Πέμπτη και μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, έμειναν άνεργοι. Οι καθαριστές και οι καθαρίστριες πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο.

Με διάταξη στο νομοσχέδιο «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας» δόθηκε τρίμηνη παράταση στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εργαζομένων που απασχολούνται στο υπουργείο Οικονομικών και σε άλλα συναρμόδια υπουργεία. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, πρόκειται για 120.000 συμβασιούχους που απασχολούνται στη φύλαξη και στον καθαρισμό και των οποίων οι συμβάσεις θα έληγαν το προσεχές διάστημα. Η παράταση αφορά μόνο όσους έχουν ενεργή σύμβαση. Άρα, εξαιρούνται οι 150 καθαρίστριες και καθαριστές, των οποίων οι συμβάσεις έληξαν την Τετάρτη.

 Η εξέλιξη αυτή αιφνιδίασε τους συμβασιούχους, οι οποίοι κάνουν λόγο για εμπαιγμό από την κυβέρνηση. Αφού, ύστερα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, έλαβαν προφορική διαβεβαίωση ότι οι συμβάσεις τους θα παραταθούν για έξι ακόμα μήνες.

Ο καθαριστής, Λάζαρος Σαββίδης αφήνει για λίγο την ντουντούκα του στην άκρη και εξηγεί στην «Εποχή». «Υπήρξε μια πρόταση από το υπουργείο Οικονομικών να γίνει μία εξάμηνη παράταση. Η εξάμηνη έγινε μετά τρίμηνη και την τελευταία στιγμή, με διάταξη, μας πετάει έξω. Όλα αυτά είναι μια κοροϊδία και εμπαιγμός των εργαζομένων. Είναι κοροϊδία και εμπαιγμός όταν έχουν να δώσουν λεφτά σε ιδιωτικές κλινικές, κανάλια και για να ενισχύσουν την εκκλησία, να λένε σε εμάς ότι δεν θα βγει το κονδύλι, για την ανανέωση των συμβάσεων».

«Να μας εξηγήσουν γιατί αυτός ο εμπαιγμός;» προσθέτει η συνάδελφός του Τζένη Μπάλα. Και συνεχίζει «Γιατί στις συναντήσεις δεν ειπώθηκε η αλήθεια; Τι ακριβώς συμβαίνει και οι 150 καθαριστές και καθαρίστριες της χώρας που προφυλάσσαμε τις υπηρεσίες του υπουργείου, μέσα στην πανδημία, βρεθήκαμε εκτός δουλειάς;»

Στη συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών συμμετείχαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνας Αλεξιάδης, Κώστας Ζαχαριάδη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να δοθεί παράταση στους συμβασιούχους. Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου επανέλαβε το αίτημα αυτό στη συζήτηση στη βουλή για το νομοσχέδιο «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας» και πρότεινε ακόμα να κηρυχθεί διαγωνισμός για μόνιμες θέσεις εργασίας «Υπάρχει λύση. Να υπάρξει τροπολογία για μία τρίμηνη παράταση των συμβάσεων τους, ώστε στο ενδιάμεσο να βρεθεί μόνιμη λύση. Ελπίζω πραγματικά να δώσουν λύση οι συναρμόδιοι υπουργοί. Η δική μας πρόταση είναι να έρθει επιτέλους μία προκήρυξη για μόνιμες θέσεις καθαριότητας, για όλο το δημόσιο τομέα. Αυτό είναι το πρέπον, αυτό είναι το σωστό.»

Οι καθαριστές και οι καθαρίστριες σκοπεύουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούν. Στο πλευρό τους βρίσκονται τα εργατικά συνδικάτα.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet