Στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε, μεταξύ άλλων: «Οι εξεγερμένοι Έλληνες το 1821 ήταν ηρωίδες, ήταν ήρωες, επειδή με πλήρη συνείδηση του τι έκαναν, εξεγέρθηκαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στήσανε το πρώτο σύγχρονο ελληνικό κράτος. Επέλεγαν την περιπέτεια γιατί ήξεραν ότι η χειρότερη περιπέτεια είναι η επιλογή της υποτέλειας». Εύκολα διακρίνει κανείς τον σαφή υπαινιγμό για τη στάση που κράτησε ο ίδιος το ταραχώδες καλοκαίρι του 2015, όταν και τότε –σύμφωνα με τα γραπτά και τις δηλώσεις του– επέλεγε την «περιπέτεια» έναντι της συνθηκολόγησης με τους δανειστές, γεγονός που τον οδήγησε στο γνωστό διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τις δυο τελευταίες εβδομάδες πάντως, έχει γίνει φανερή μια επικοινωνιακή υπερκινητικότητα, με διαδοχικές συνεντεύξεις και ομιλίες του γραμματέα του ΜέΡΑ25. Πιθανότατα, το γεγονός αυτό συνδέεται και με την εκτίμηση του κόμματος ότι «ο πρωθυπουργός επείγεται να προσφύγει σε εκλογές. Εάν δεν τα καταφέρει μέσα στον Μάιο, λόγω των δυσμενών εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας και του εκτροχιασμού του εμβολιαστικού προγράμματος, τότε οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο», λένε πηγές προσκείμενες στην ηγεσία του κόμματος. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, επίσης, ότι «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια ευνοϊκή τάση και εμείς με τη δουλειά μας οφείλουμε να την ενισχύσουμε».
Ο εκπρόσωπος τύπου Μιχάλης Κριθαρίδης, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει: «Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας είναι δραματική και τα νοσοκομεία στο έλεος τους. Θα περιμέναμε, ειδικά μετά τις “μαραθώνιες” συνεδριάσεις μιας εργαλειοποιημένης Επιτροπής Ειδικών, να ακούγαμε κάποιο σοβαρό, επιστημονικά στέρεο σχέδιο ανάσχεσης της πανδημίας […] Οι εγκληματίες της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη συνεχίζουν να δρουν σε βάρος της δημόσιας υγείας, της κοινωνίας και της οικονομίας, αποποιούμενοι ως συνήθως τις τεράστιες πλέον ευθύνες τους».
«Νερό, νερό παντού αλλά ούτε μια γουλιά να πιούμε». Με αυτόν τον στίχο του Κόλεριτζ έκλεισε ο Γ. Βαρουφάκης τη δήλωσή του, αναφερόμενος στις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Πίσω από τα ωραία λόγια για την «Ελλάδα 2.0» και τις παρομοιώσεις με την… Επανάσταση του ’21, κρύβεται η πικρή αλήθεια: Ετοιμάζονται να προσθέσουν άλλα 21,7 δισ. στο χρέος του πτωχευμένου κράτους (του οποίου το χρέος είναι ήδη πάνω από το 210% του ΑΕΠ) και ελπίζουν ότι ο πτωχευμένος ιδιωτικός τομέας (με χρέη ήδη πάνω από το 150% του ΑΕΠ) θα δανειστεί άλλα 28,3 δισ.. Στο μεταξύ, οι πολίτες που αντιμετωπίζουν το νέο τσουνάμι λουκέτων και ανεργίας, ακούν για τα βουνά χρέους που ο κ. Μητσοτάκης θα τους φορτώσει εκ μέρους του “κύκλου” του».
Οι τελευταίες τοποθετήσεις Βαρουφάκη στη Βουλή
Δεν πέρασε ούτε μήνας από τότε που ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 απηύθυνε έκκληση στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ για κοινή δράση, προκειμένου «να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία και τους πολίτες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη […] Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι, σε μια τόσο κρίσιμη καμπή, αδυνατούμε να συντονίσουμε τις δράσεις μας υπέρ της δημοκρατικής νομιμότητας», δήλωνε στις 6 Μαρτίου.
Αυτός ήταν ο λόγος που προκάλεσε αίσθηση η ομιλία του Γ. Βαρουφάκη στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό. Άσκησε σκληρή κριτική, με βαρείς χαρακτηρισμούς, στην κυβέρνηση για «την απονομή του Ελληνικού στον κ. Λάτση», για το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και τα στελέχη του ως προς τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, την αυτοαξιολόγηση των προμηθευτών και μεγαλοεργολάβων του Δημοσίου και την αποικιοκρατική σύμβαση με την «ασύδοτη Eldorado». Ωστόσο κατηγόρησε, για τον ίδιο λόγο, και την «ηγετική ομάδα» του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, μιλώντας για «καζινοποίηση της χώρας με ευθύνη του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», πήρε την απάντηση του Γιάννη Δραγασάκη – μέσω επιστολής του στον Πρόεδρο της Βουλής, στην οποία μεταξύ πολλών άλλων, αναφέρει: «Η αλήθεια είναι επίσης ότι, ανεξάρτητα από προθέσεις, η κληρονομιά που άφησε ο κ. Βαρουφάκης (σ.σ.: ως υπουργός Οικονομικών) –και στο πεδίο αυτό– ήταν αρνητική…..».
Τα ίδια σχεδόν επανέλαβε ο Γ. Βαρουφάκης και στη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του Νίκου Παππά, για τις άδειες λειτουργίας των τηλεοπτικών καναλιών, αποφεύγοντας όμως να τοποθετηθεί επί της ουσίας της πρότασης της Ν.Δ. «Ήσουν κι εσύ μέλος της ηγετικής ομάδας», είπε απευθυνόμενος στον Νίκο Παππά, έκανε λόγο για «κοκορομαχίες των δυο μεγάλων κομμάτων» και αποχώρησε –μαζί με την κοινοβουλευτική του ομάδα– από τη Βουλή.
Αποχωρήσεις μελών
Η πρόσφατη δημοσιοποίηση της αποχώρησης μελών και στελεχών του κόμματος «εξαιτίας του συγκεντρωτισμού του επικεφαλής του κόμματος και της ασαφούς πολιτικής του», προκάλεσε την προσωπική αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη, στο twitter: «Ανακουφιζόμαστε κάθε φορά που αποχωρούν όσοι συνειδητοποιούν ότι παραγοντισμοί στο ΜέΡΑ25 δεν έχουν μέλλον. Ιδίως σε περίοδο μαζικών εγγραφών!».
Με τις πυκνές διαδικτυακές συσκέψεις των οργάνων του ΜέΡΑ25, επιχειρείται η συγκρότηση και κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού ενόψει εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψη του γραμματέα του κόμματος στη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με φορείς και πολίτες της πόλης.
Ωστόσο, η μετεκλογική παρουσία θέτει και το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών. Σήμερα το ΜέΡΑ25 τις αποκλείει – όπως έχουν τα πράγματα, και τις υποβάλει στον όρο μιας, μάλλον όχι ελάχιστης, «συμφωνίας» 7 σημείων, προκειμένου να υπάρξει συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης.