Μπορεί μια εταιρεία που υποτίθεται ότι υπολειτουργεί, θέτει ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού της σε καθεστώς μερικής απασχόλησης και επιδοτείται μάλιστα για αυτό από το κράτος, να κάνει ρεκόρ κερδοφορίας και να μοιράζει αυξημένα μερίσματα στους μετόχους της; Οπως φαίνεται στον σύγχρονο «καπιταλισμό της πανδημίας» μπορεί να συμβεί και αυτό. Η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler έλαβε περίπου 700 εκατομμύρια σε τέτοιες ενισχύσεις, αλλά φέτος μπόρεσε να ανακοινώσει για τους μετόχους μερίσματα κατά 50% αυξημένα σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Συνολικά η εταιρεία θα μοιράσει 1,4 δισ. ευρώ, τη στιγμή που κάποιοι εργαζόμενοι είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται σημαντικά λόγω του περιορισμού της εργασίας τους. Υπήρξαν μάλιστα και κάποιες καταγγελίες για εικονική μερική απασχόληση, οι οποίες ακόμα δεν έχουν επίσημα επιβεβαιωθεί.

Η ουσία είναι όμως αυτή: Μια εταιρεία κολοσσός, που υποτίθεται ότι έχει πληγεί από το λοκντάουν, κάνει κέρδη ρεκόρ, αλλά δεν είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει στο κράτος τις ενισχύσεις που έχει λάβει. Για μια ακόμα φορά το νόμιμο κατατροπώνει το ηθικό. Οι εκπρόσωποι της Daimler επιμένουν ότι δεν είναι «απευθείας» τα χρήματα των φορολογουμένων αυτά που μοιράζουν ως κέρδη σε μικρούς και μεγαλομέτοχους. Και επικαλούνται και το γεγονός ότι στο παρελθόν πλήρωναν τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία για να καλύπτουν τις ανάγκες. Λες και θεωρούν ότι δεν εκπλήρωναν μια παραδοσιακή υποχρέωσή τους, αλλά έκαναν φιλανθρωπία.

Οπως σημειώνει ο γερμανικός Τύπος δεν αποκλείεται η μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία να είναι απλώς η πρώτη που ανακοινώνει τέτοια νούμερα και σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες. Κάποιος έπρεπε μάλλον να μην ντραπεί να κάνει την αρχή. Αλλωστε όλες οι μεγάλες γερμανικές εταιρείες χρημαδοτήθηκαν γενναία με μπόλικα δισεκατομμύρια για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Τώρα αποδεικνύουν στον εαυτό τους, στους μετόχους και στην κοινωνία ότι τελικά ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσεις την κερδοφορία παραμένει πάντα να ρίχνεις το μισθολογικό κόστος. Τα πακέτα στήριξης, φιλοτεχνήθηκαν έτσι κι αλλιώς για να στηρίξουν το σύστημα και όχι πραγματικά την εργασία, υπενθυμίζουν οι πιο κυνικοί. Αυτόν τον κυνισμό δείχνει να τον τραβάει στα όρια του ο σύγχρονος καπιταλισμός, μετρώντας τις αντοχές της κοινωνίας και σχεδιάζοντας την κερδοφορία του μέλλοντός του. Την οποία όλο και συχνότερα απολαμβάνει αφορολόγητη.

Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet