Στις 10 -11 Οκτωβρίου θα γίνει τελικά η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη δηλαδή συνεδρίαση μετά τις εκλογές, που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση και στην κυβέρνηση μαζί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Στη συνεδρίαση αυτή θα εκλεγεί νέα Πολιτική Γραμματεία, η οποία θα έχει την ευθύνη να οδηγήσει το κόμμα στο δεύτερο συνέδριό του, συνέδριο το οποίο θα γίνει στις αρχές του 2016. Την απόφαση αυτή πήρε το πολιτικό όργανο εκλογικής ευθύνης, με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει εκ νέου το πολιτικό όργανο, που προσωρινά έχει την ευθύνη της καθημερινής λειτουργίας, έτσι ώστε, να εγκριθεί η εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση συζητήθηκε διεξοδικά το ζήτημα της πολιτικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης του κόμματος και της Νεολαίας, ενώ έγινε συζήτηση για τη λειτουργία του κόμματος με τη διαπίστωση ότι όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν κενά  ως προς τη συλλογική του λειτουργία. Οι λέξεις “πλαίσιο” και “κανόνες” κυριάρχησαν, ενώ δεν έλειψε η κριτική για δυσλειτουργίες και τη διαρκή παραβίαση των κανόνων, που όπως ειπώθηκε... κόστισαν. Βεβαίως, υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις, ωστόσο, η συνεδρίαση είχε άκρως πολιτικό χρώμα και δεν υπήρξαν αντεγκλήσεις που να πυροδοτούν το κλίμα.
Στο μεταξύ είχε προηγηθεί το θέμα με τον Δ. Καμμένο, που σε ελάχιστες ώρες “λύθηκε”, καθώς δημιουργήθηκε σάλος από τη δημοσιοποίηση ομοφοβικών και ρατσιστικών αναρτήσεων στο διαδίκτυο. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, με το που έγινε γνωστό το θέμα, επικοινώνησε με τον Πάνο Καμμένο, σημειώνοντας ότι αν αληθεύουν όσα έχουν ειπωθεί, δεν μπορεί να παραμένει στο κυβερνητικό σχήμα. Όπερ και έγινε, αφού ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, με τη συναίνεση και του προέδρου των ΑΝΕΛ, υποχρεώθηκε σε παραίτηση, μέχρι να... διαλευκανθεί η υπόθεση. Είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις των Οικολόγων Πράσινων, της ΔΗΜΑΡ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Ανακοίνωση εξέδωσε και το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής του κόμματος Βασιλική Κατριβάνου και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης.
 Εντούτοις, η κριτική αναφορά του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στην υπουργοποίηση του Μ. Μπόλαρη, δημιούργησε σχετική αναταραχή στο εσωτερικό του κόμματος με αποτέλεσμα να προκύψει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, με την οποία καλύπτει το συγκεκριμένο υπουργό. Φαίνεται, όμως, ότι δεν δόθηκε συνέχεια, καθώς στη συνεδρίαση του προσωρινού πολιτικού οργάνου κρατήθηκαν χαμηλοί τόνοι, ως προς το θέμα. Το ζήτημα δεν αγνοήθηκε, αλλά δεν υπερτιμήθηκε. Στελέχη του κόμματος τόνιζαν ότι το θέμα θεωρείται λήξαν. Σημείωναν μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και συνολικά η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ανεχτεί στάσεις και πολιτικές συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες, όχι μόνο της αριστεράς, αλλά και οποιασδήποτε κυβέρνησης που αναφέρεται στη δημοκρατία και οριοθετείται σαφώς από απόψεις που καλλιεργούν ρατσιστικές, ομοφοβικές και αντισημιτικές συμπεριφορές. Ακόμα και οι πιο “επικριτικοί”, αναγνώρισαν το ρεφλέξ και την άμεση αντίδραση, που κατά την άποψή τους έστειλε θετικό μήνυμα στην κοινωνία ως προς τα ζητήματα των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

Ο Αλ. Τσίπρας στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας, αναχώρησε χθες Σάββατο για τις ΗΠΑ, ώστε να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Μέχρι την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, όπου θα επιστρέψει στην Ελλάδα θα συναντηθεί με τους προέδρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης, αλλά και με το πρωθυπουργό της Τουρκίας. Επίσης, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Τέλος, θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής για την ανάπτυξη, καθώς και στη συνάντηση για τη μετανάστευση.

Λ.Μ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet