Τον τελευταίο μήνα αναδύθηκε άλλη μια φορά το πρόβλημα της επάρκειας ιατρικού προσωπικού. Αυτή τη φορά, με αφορμή την παραίτηση και την αίτηση μετακίνησης δύο ιατρών της Παθολογικής. Οι σοβαρότατες ελλείψεις θέσεων από τον Οργανισμό του νοσοκομείου (π.χ. στον Οργανισμό υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος και μόνο ένας ακτινολόγος) σε συνδυασμό με την εντολή της ΥΠΕ για ανάπτυξη κλινών Covid και την επικείμενη απώλεια δύο παθολόγων έχουν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της παθολογικής κλινικής, τη σοβαρή δυσλειτουργία των ΤΕΠ και πρακτικά την υποβάθμιση του νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας, παρά τις ηρωικές προσπάθειες των υπόλοιπων παθολόγων και γενικών ιατρών.

 

Οι ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση είναι δύο «ειδών»:

1. Ευθύνες των θεσμικών οργάνων (διοίκηση ΥΠΕ, διοίκηση Χαλκίδας, διοίκηση ΓΝ Κύμης) γιατί δεν φρόντισαν τόσο καιρό -τουλάχιστον τα τέσσερα τελευταία χρόνια- για τη διεύρυνση του Οργανισμού του νοσοκομείου με πρόσθετους ιατρούς (καρδιολόγους, ακτινολόγους, παθολόγους, ορθοπεδικό κ.λπ.) και νέα τμήματα (ΜΑΦ,ΤΕΠ κλπ). Και τούτο, παρά την αδιάψευστη κατακόρυφη αύξηση της δραστηριότητας του νοσοκομείου και τη σημαντική υγειονομική κάλυψη περιοχών, που άλλοτε καλύπτονταν αποκλειστικά από την Χαλκίδα (Αλιβέρι). Όσο για τα «απαγορευτικά», για την διεύρυνση του Οργανισμού, ποσοστά ιατρών  που δικαιολογεί το υπουργείο, αυτά αποτελούν «προφάσεις εν αμαρτίες».

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το ΓΝ Καρύστου διαθέτει σήμερα στον Οργανισμό του 34 θέσεις ιατρών, ενώ το δικό μας νοσοκομείο μόνο 23, παρά το ότι έχουμε τις ίδιες κλίνες με αυτές τις Καρύστου και λειτουργούμε ένα επιπλέον τμήμα (Μονάδα Τεχνητού Νεφρού). Σημειώστε ότι η ΜΑΦ και τα ΤΕΠ που λειτουργούν στο νοσοκομείο μας δεν φαίνονται πουθενά στον Οργανισμό του.

2. Ατομικές ευθύνες (έλλειψη συνεργασίας και συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ των ιατρών) Η δραματική καθυστέρηση στην ορθολογικοποίηση του Οργανισμού του νοσοκομείου μας έχει ως αποτέλεσμα, πέραν των άλλων, και την ελλιπή κάλυψη σε ειδικότητες αιχμής. Για παράδειγμα, τις μισές μέρες του μήνα, το ΓΝ Κύμης δεν διαθέτει καρδιολόγο και ακτινολόγο, ενώ πολλές μέρες τα ΤΕΠ δεν διαθέτουν τους απαραίτητους για ασφαλή εφημέρευση ιατρούς.

Οι ευθύνες για την καθυστέρηση διεύρυνσης του Οργανισμού του νοσοκομείου μας, βαραίνουν ολοφάνερα και τις τρεις βαθμίδες διοίκησης (Κύμη, Χαλκίδα, Περιφέρεια) και πάνω από όλα το ίδιο το υπουργείο και την κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης του ΕΣΥ που αποκαλύφθηκε ξεκάθαρα την περίοδο της πανδημίας. (Σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΓΝ Κύμης στις 20/10/20 υποβλήθηκε κοστολογημένο πρόγραμμα αναβάθμισης του Οργανισμού. Το πρόγραμμα έχει ασφαλώς κατατεθεί με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, αλλά και αυτό παραμένει στα «συρτάρια», την ίδια στιγμή που ζητείται από το υπουργείο η ανάπτυξη κλινών Covid.) Ευθύνες, βέβαια, έχει και η προηγούμενη κυβέρνηση, που επίσης δεν φρόντισε για την αναβάθμιση του Οργανισμού με μόνιμους ιατρούς, την στιγμή που καλούσε τους κατοίκους του Αλιβερίου να απευθύνονται έστω και παράτυπα στο ΓΝ Κύμης και όχι στο ΓΝ Χαλκίδας. (Οι αναφορές σε άρθρο της «Εποχής», σε τρεις καρδιολόγους, δύο ορθοπεδικούς και πολλαπλάσια χειρουργεία κατά τη «χρυσή εποχή του ΣΥΡΙΖΑ», αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Και τούτο γιατί δεν σήμαιναν σε καμία περίπτωση στήριξη του νοσοκομείου με πρόσθετες θέσεις μόνιμων ιατρών, όπως μικροπολιτικά υπονοεί η αρθρογράφος, αλλά απλά κάλυψη από επικουρικούς ιατρούς που σήμερα πλέον δεν είναι διαθέσιμοι σε καμία ιατρική ειδικότητα. Όσο για τη «μη υπεράσπιση εργαζόμενου» από το σωματείο του ΠΑΜΕ, που επικαλείται και πάλι για μικροπολιτικούς λόγους η αρθρογράφος, καλό θα ήταν να ρωτούσε πρώτα τον ίδιο τον εργαζόμενο για να επιβεβαιώσει τις τρείς συνεχόμενες παρεμβάσεις του σωματείου για το θέμα αυτό.)

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΓΝ Κύμης θέλει, ειδικά σήμερα με τον κίνδυνο υποβάθμισης του Νοσοκομείου μας, να μείνει μακριά από τις μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις, όπου κυριολεκτικά ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο και κανείς δεν αναλαμβάνει τις δικές του. Σε όσους έκαναν ή θέλουν να κάνουν καριέρα πολιτική, δημοτική ή επαγγελματική, στο όνομα δήθεν της Κουμιώτικης κοινωνίας και του Γ. Παπανικολάου, απαντάμε πως δεν είναι η κατάλληλη ώρα για την εξυπηρέτηση των μικροπολιτικών τους σκοπιμοτήτων. Δεν είναι ίσως ούτε η ώρα του διεξοδικού καταλογισμού ευθυνών στον καθένα τους, αν και ο κόσμος σιγά- σιγά καταλαβαίνει την ιδιοτέλεια τους.

Εμείς αυτή την ώρα, ως σωματείο, θα κάνουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά αυτό που κάναμε πάντα. Θα υπερασπίσουμε το σύστημα δημόσιας υγείας κόντρα στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, θα υπερασπίσουμε το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης όλων στις υπηρεσίες υγείας, θα υπερασπίσουμε την ενότητα και το ψωμί των εργαζομένων στις δημόσιες δομές Υγείας.

Και θα απαιτήσουμε ειδικά σήμερα τέσσερα πράγματα:

  1. Άμεση αναβάθμιση του Οργανισμού του νοσοκομείου, με πρόσθεση τουλάχιστον 4 ιατρών (καρδιολόγος, ακτινολόγος, παθολόγος, ορθοπεδικός) και δύο  τμημάτων(ΜΑΦ-ΤΕΠ)
  2. Άμεση προκήρυξη αυτών των θέσεων και επίσπευση της διαδικασίας κρίσεων (λόγω πανδημίας) με ταυτόχρονη μονιμοποίηση των εργαζόμενων στο Νοσοκομείου με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  3. Ανάπτυξη δύο κλινών Covid μόνο εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που από έτους έχει θέσει το Επιστημονικό Συμβούλιο και η Ιατρική Υπηρεσία (παροχές οξυγόνου υψηλής πίεσης, ανεξάρτητος χώρος και ανεξάρτητη είσοδος, πρόσθετο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.) Αν δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το νοσοκομείο να μετατραπεί σε εστία διασποράς του ιού.
  4. Ένταξη όλου του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων, Π.Ι και Κ.Υ- χωρίς προϋποθέσεις- στα βαρέα και ανθυγιεινά, αίτημα για το οποίο βοά το «κοινό περί δικαίου αίσθημα».
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet