Ο Κώστας Γαβρόγλου, βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλά για το ρόλο του κόμματος την επόμενη περίοδο και πώς αυτό θα ασκήσει πολιτική ελέγχου και κριτικής του κυβερνητικού έργου. «Οι συζητήσεις στο κόμμα πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά και με μια εισήγηση που δεν θα είναι στείρα και γενικόλογη», τονίζει, μεταξύ άλλων ο Κ. Γαβρόγλου και καταλήγει πως «το κόμμα πρέπει να λειτουργήσει δημιουργικά, να συζητήσει και να καταλήξει σε προτάσεις, ώστε να αναδειχθεί ο ρόλος της ύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία».Tη συνέντευξη πήρε η Ιωάννα Δρόσου
Βρισκόμαστε μία βδομάδα μετά τις εκλογές, την τρίτη εκλογική αναμέτρηση για φέτος, η οποία είναι και πάλι νικηφόρα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς ερμηνεύεις αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα;Νομίζω ότι είναι αρκετά νωρίς να δώσουμε ολοκληρωμένη ερμηνεία σε αυτό το αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν μπόρεσαν να το προβλέψουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, αλλά ούτε και εμείς το έχουμε ακόμη καταλάβει, με την εμπειρία που έχουμε μέσα στην κοινωνία. Σίγουρα υπάρχει η αίσθηση ότι οι ψηφοφόροι μας έδωσαν μία δεύτερη ευκαιρία, αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτή, και κυρίως ποιο είναι το ταξικό αλλά και ιδεολογικό περιεχόμενό της, πρέπει να το σκεφτούμε και να το συζητήσουμε.
Υπάρχει ζωή και εκτός μνημονίου
Αρκετοί δημοσιογράφοι και σχολιαστές προβάλουν τη νίκη αυτή ως προσωπική νίκη του Τσίπρα, η οποία μάλιστα, όπως τονίζουν, επετεύχθη χωρίς κόμμα, ενώ ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν πως πρόκειται για την πολιτική νομιμοποίηση του μνημονίου.Νομίζω πως τέτοιου είδους αγώνες προφανώς κερδίζονται και με την ικανότητα του επικεφαλής, αλλά δεν αρκεί αυτό. Ακόμα δεν πρέπει να αγνοήσουμε τις διαφορετικές προθέσεις που είχε κάθε ψήφος προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, υπάρχει κόσμος που τον ψήφισε θεωρώντας πως μια αριστερή κυβέρνηση ακόμα και αν αυτή εξελέγη για να υλοποιήσει ένα μνημόνιο, θα σταθεί στο πλευρό των λαϊκών και αδύναμων στρωμάτων, ενώ άλλοι πιστεύουν πως αν κέρδιζε τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία, τότε θα συνεχίζονταν τα μνημόνια ες αεί. Υπήρξαν πολλοί παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή τη νίκη. Νομίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να συμβολίζει το καινούριο, δεν υπάρχει μεγάλη φθορά παρά το αρνητικό πρόσημο του κυβερνητικού έργου σε διάφορους τομείς. Βεβαίως, πέρα από την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, το εκλογικό αποτέλεσμα ανέδειξε και άλλα ζητήματα, που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε, όπως είναι το φαινόμενο Λεβέντη ή η σταθεροποίηση της Χρυσής Αυγής, αν και δεν αυξήθηκαν οι ψήφοι προς αυτή ή ακόμα και η κατάρρευση του Ποταμιού. Οπότε νομίζω πως πρέπει να δούμε τη συνολική εικόνα του πολιτικού τοπίου και όχι να περιοριστούμε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγοι Πράσινοι έχει πλέον να διαχειριστεί ένα μνημόνιο, στο οποίο μάλιστα η ίδια συμφώνησε το καλοκαίρι. Η δεύτερη ευκαιρία, που ανέφερες, τι περιλαμβάνει;Η δεύτερη ευκαιρία της δίνει τη δυνατότητα να πείσει τον κόσμο ότι υπάρχει ζωή και εκτός μνημονίου. Αν για αυτό δεν πειστούμε πρώτα εμείς, δεν πρόκειται να τα καταφέρουμε. Για παράδειγμα, στο χώρο της εκπαίδευσης, που είναι ένας τομέας για τον οποίο γνωρίζω κάποια πράγματα, υπάρχουν πολλά που μπορούν και πρέπει να γίνουν και δεν εξαρτώνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και αρκετά ούτε και από το μνημόνιο. Για να γίνουν αυτά, όμως, θες μια πολιτική ατζέντα, την οποία δεν έχουμε. Μια συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα. Αν δεν μπορέσουμε να καταστρώσουμε αυτό το σχέδιο και να το υπηρετήσουμε, θα γίνουμε και εμείς μια μνημονιακή κυβέρνηση. Αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε και να εντάξουμε στην πολιτική μας ατζέντα, τα νέα αιτήματα και τις φρέσκες ιδέες που αναδεικνύονται στην κοινωνία, τότε θα μπορέσουμε να φέρουμε αυτό το καινούριο που γεννιέται. Όμως, πολύ φοβάμαι πως σε πολλούς τομείς κινούμαστε ακόμα με την πολιτική ατζέντα της δεκαετίας του ’80 και άρα ταυτιζόμαστε με το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να εμπλακούμε με αυτές τις νέες πραγματικότητες, πρέπει να αναδείξουμε το νέο που έρχεται στο χώρο της παιδείας, της υγείας, των δικαιωμάτων ή της αλληλεγγύης, να συζητήσουμε και να αποκτήσουμε νέες εμπειρίες, τις οποίες θα εντάξουμε στις πολιτικές μας προτεραιότητες.
Θα μπορούσες να σχολιάσεις τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος;Νομίζω πως στο σύνολό του –παρότι υπάρχουν επιμέρους εξαιρέσεις- είναι απογοητευτικό, καθώς δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της νίκης, και αυτό το εισπράττουμε από πολύ κόσμο. Επειδή ενεπλάκη και το όνομά μου, ελπίζω να μην θεωρηθεί ότι το σχόλιό μου είναι αποτέλεσμα πικρίας. Πάντως για το υπουργείο Παιδείας έχει προκριθεί μία ομάδα που γνωρίζει καλά τα θέματα και ο Νίκος ο Φίλης αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή.
Γιατί φαίνεται να είναι αδύναμο το κυβερνητικό σχήμα;Δεν μπορώ να καταλάβω. Προφανώς ορισμένες επιλογές έγιναν με κριτήρια που στο παρελθόν η αριστερά καταδίκαζε. Όμως, είναι στο χέρι του κάθε υπουργού να αντιστρέψει αυτή την εικόνα.
Έλεγχος και κριτική του κυβερνητικού έργου
Ποιος είναι ο ρόλος του κόμματος σε αυτή τη νέα περίοδο που ανοίγεται;Πρέπει να συζητήσουμε για ποιο κόμμα μιλάμε. Πρόκειται για ένα κόμμα τραυματισμένο, που έχει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα μετά τη διάσπαση, αλλά και όσα είχαν δημιουργηθεί πριν από αυτή. Σαφώς, η εκλογική νίκη είναι αποτέλεσμα αυτού του κόμματος και των μελών του, που με ανιδιοτέλεια έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις για να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως εδώ. Όμως θεωρώ πως τώρα το κόμμα πρέπει να αναλάβει το ρόλο της κριτικής υποστήριξης στην κυβέρνηση. Ακόμα και οι εφημερίδες του ΣΥΡΙΖΑ, η «Αυγή» ή η «Εποχή», δεν πρέπει να παίξουν το ρόλο των εκπροσώπων Τύπου της κυβέρνησης, όπως καμία φορά κάνουν, αλλά να στέκονται κριτικά απέναντι στο κυβερνητικό έργο, όχι για να το κατακρίνουν και να το υπονομεύσουν, αλλά για να επισημαίνουν τα λάθη ή τις αβλεψίες ή ακόμη και τις συντηρητικές επιλογές και να συμβάλλουν στην αναθεώρηση τους. Το κόμμα πρέπει τώρα να ασκήσει πολιτική ελέγχου και κριτικής του κυβερνητικού έργου.
Ωστόσο, το κόμμα είναι τραυματισμένο. Ιδιαίτερα μετά από τη ματαίωση του συνεδρίου και της ευκαιρίας που είχε για να συζητήσει όσα είχαν συμβεί…Ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσα πως ήταν λάθος η απόφαση για συνέδριο εκείνη τη στιγμή. Θεωρώ πως θα ήταν ένα συνέδριο απόλυτης σφαγής όπου δεν θα γινόταν καμία ουσιαστική συζήτηση παρά μία μάχη μηχανισμών. Είναι προφανές ότι υπήρξαν λάθος χειρισμοί που τραυμάτισαν τα μέλη του κόμματος και τη συνοχή του, όμως πιστεύω πως θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο λάθος να είχε γίνει συνέδριο. Βέβαια, αφού είχε παρθεί μια τέτοια απόφαση η ηγεσία θα έπρεπε να την υλοποιήσει.
Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή πραγματικότητα
Παρ’ όλα αυτά, το κόμμα δεν συζήτησε ακόμα για όσα συνέβησαν από τον Γενάρη έως σήμερα. Δεν πρέπει να ξεκινήσουν διεργασίες, ώστε να προσπαθήσει να ανασυγκροτηθεί;Σαφώς. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να κάνουμε το παν να επανενταχθούν με δυναμικό τρόπο όσες και όσοι με συγκεκριμένες πολιτικές διαφωνίες αποφάσισαν να αποστασιοποιηθούν το τελευταίο διάστημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα εκρηκτικό μείγμα πολιτικών αντιρρήσεων, πικριών, εκνευρισμών, παραγκωνίσεων ή και κομματικού πατριωτισμού, που αν δεν συζητηθεί ένα σύνολο προβλημάτων δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει καμία διαδικασία για την επανεκκίνηση του κόμματος. Το ζητούμενο δεν είναι αν θα συζητήσει το κόμμα, αλλά με ποιες αρχές και γύρω από ποιες πολιτικές θα το κάνει. Και γι’ αυτό οι συζητήσεις στο κόμμα πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά και με μια εισήγηση που δεν θα είναι στείρα και γενικόλογη. Φοβάμαι πως η ιστορία της αριστεράς δεν έχει πολλά τέτοια δείγματα και κινδυνεύουμε να ξαναδοκιμάσουμε τις εύκολες και αδιέξοδες λύσεις. Πολλά, βέβαια, θα εξαρτηθούν και από τις πρωτοβουλίες θα παρθούν «από τα κάτω», τι είδους απαιτήσεις θα έχουν τα μέλη αλλά και πόσο «εκτεθειμένοι» στο καινούργιο θα θελήσουμε να είμαστε. Πολύ αισιόδοξος δεν είμαι, γιατί, συνήθως, μετά από μία κρίση επικρατεί ένα είδους κομματικού πατριωτισμού, που δεν αφήνει πολλά περιθώρια δημιουργικών συζητήσεων.
Γίνεται πολύς λόγος για την αντιστοίχηση του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Ποια η γνώμη σου επ’ αυτού;Έχω την αίσθηση πως η δομή του κόμματος και ο τρόπος που αυτό λειτουργεί δεν αντιστοιχεί στις νέες πραγματικότητες. Και εννοώ πως δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κεντρική πολιτική σκηνή, παραγκωνίζοντας όσα συμβαίνουν στην κοινωνία και τις διεργασίες που εξελίσσονται εντός της. Αυτά ποτέ δεν έχουν συζητηθεί στο κόμμα. Αυτό που νομίζω πως πρέπει να γίνει είναι το κόμμα να λειτουργήσει δημιουργικά, να οργανώσει ανοιχτές συζητήσεις για κάθε θέμα ξεχωριστά που απασχολεί τη γειτονιά ή το χώρο εργασίας και από εκεί να καταλήξει σε προτάσεις, ώστε να αναδειχθεί ο ρόλος της ύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, πέρα από τις εκλογικές αναμετρήσεις. Και αυτό προϋποθέτει πως η ηγεσία θα δώσει ειλικρινώς μια κατεύθυνση για το ποια είναι η αναγκαιότητα ύπαρξης του κόμματος και ποιος ο ρόλος του εντός της κοινωνίας και όχι στο περιθώριο αυτής, ως παρατηρητής ή, ακόμη, και ως εκλογικός μηχανισμός. Διεθνώς αλλά και σε εμάς, έχουν υπάρξει αξιόλογες θεωρητικές επεξεργασίες αυτών των ζητημάτων και οι οποίες, εν πολλοίς, βασίζονται σε ιστορικές και κοινωνικές εμπειρίες. Αν δεν γίνει αυτό, τότε θα επιβιώσει μονάχα ο κομματικός μηχανισμός. Ο Μαρξ έλεγε πως «η κοινωνική ζωή είναι στην ουσία πρακτική. Όλα τα μυστήρια που παρασέρνουν τη θεωρία προς τον μυστικισμό βρίσκουν τη λογική λύση τους στην ανθρώπινη πράξη και στην κατανόηση αυτής της πράξης» . Νομίζω ότι όσο δεν το κάνουμε αυτό, τότε ποτέ δεν θα κατανοήσουμε το ρόλο που αντιστοιχεί στον ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή πραγματικότητα.
Από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε και η Λαϊκή Ενότητα, η οποία την περασμένη Κυριακή δεν πέρασε το κατώφλι ορίου εισόδου στη Βουλή. Ποια η εκτίμησή σου;Οι σύντροφοί μας από τη ΛΑΕ επέδειξαν πολιτική και ιστορική επιπολαιότητα. Έκαναν μία μάλλον βαθιά λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης. Τηρουμένων των αναλογιών, είναι μια περίεργη επανάληψη του φαινομένου του ΚΚΕ Εσωτερικού, το οποίο προσπάθησε να αποκτήσει ταυτότητα μέσα από την αντι-ΚΚΕ στάση. Αυτό, όμως, που με ενόχλησε όχι μόνο πολιτικά, αλλά και ηθικά ήταν η προσπάθεια της ΛΑΕ να οικειοποιηθεί το 63% του «όχι» του δημοψηφίσματος. Νομίζω ότι οι σύντροφοι εκτίμησαν λάθος πως θα μπορούσαν να το οικειοποιηθούν και πως έτσι θα κέρδιζαν ψήφους, όπως και η προσπάθειά τους να προσεγγίσουν την αντισυριζική ψήφο.
•
Η έλλειψη παιδείας οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές
Το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «μέσα και έξω από τη Βουλή». Τώρα από τη θέση της συμπολίτευσης, πώς θα μπορέσει να διατηρήσει την επαφή του με την κοινωνία και τα κινήματα και να εφαρμόσει την πολιτική που επιβάλλεται από το μνημόνιο;Πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε πολλά καινούρια φαινόμενα κοινωνικής αντίστασης και έκρηξης, για τα οποία δεν είμαστε προετοιμασμένοι. Και γι’ αυτό είπα και πριν πως πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στην κοινωνία. Διαφορετικά θα σοσιαλδημοκρατικοποιηθούμε. Και δεν πρέπει να αγνοήσουμε τα φαινόμενα αδιαφορίας, κυνισμού, απάθειας ή διαπλοκής, που αναπτύσσονται συνεχώς στην κοινωνία. Αλλά τέτοια φαινόμενα, δυστυχώς, βλέπουμε και στους κόλπους της ευρύτερης αριστεράς, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προετοιμαστεί και να μιλήσει γι’ αυτά.
Στο ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης, το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που εγκυμονεί τέτοιους κινδύνους, ιδιαίτερα με την υπερπροβολή «αγανακτισμένων κατοίκων». Ίσως αναβιώσουμε στιγμές Αγίου Παντελεήμονα, όπου θα κυνηγούν τους πρόσφυγες με μαχαίρια.Είναι πολύ κρίσιμο να πάψουμε να υποτιμούμε το ρόλο της διαπαιδαγώγησης της κοινωνίας, διότι η έλλειψη παιδείας είναι που οδηγεί σε τέτοια φαινόμενα. Μου έκανε τρομερή εντύπωση που υποβαθμίστηκε η δήλωση των Ισλανδών πως θα φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες στα σπίτια τους, την ίδια στιγμή που ο ελληνικός Τύπος πάντα προέβαλε την αντίστροφη είδηση, «πάρτε τους στα σπίτια σας, αφού τους συμπονάτε». Βέβαια, αντίθετα με τη στάση των ΜΜΕ, είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα η κίνηση των κατοίκων της πλατείας Βικτωρίας που άνοιξαν τις εισόδους των πολυκατοικιών για να προστατευθούν οι πρόσφυγες από τη βροχή και που ορισμένοι άνοιξαν ακόμα και τα σπίτια τους. Και αυτό είναι ίσως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ο μαθητικός πληθυσμός είναι πλέον πολυπολιτισμικός. Το επόμενο βήμα, όμως, είναι να ενταχθεί αυτή η αφήγηση στα σχολεία και να συζητούν και γι’ αυτά τα θέματα και όχι μόνο για τις εθνικές εορτές. Θα ήταν εξαιρετικά δυνατός ο συμβολισμός να συναντήσουμε τον Ζυλιέν, τον μαθητή από την Αφρική που πέρασε πρώτος στα ΤΕΙ, διότι αυτό το παιδί συμπυκνώνει το πείσμα και την αξιοπρέπεια, παρά τις ασύλληπτες δυσκολίες που αντιμετώπισε.