Από τις 21 Μαρτίου 2021 έως σήμερα, στο ομοσπονδιακό κρατίδιο Απούρε της Βενεζουέλας, στα σύνορα με την Επαρχία Αραούκα στο κέντρο της ανατολικής Κολομβίας, οι Εθνικές Ένοπλες Μπολιβαριανές Δυνάμεις της Βενεζουέλας (FANB) αναπτύσσουν μια σειρά στρατιωτικών επιχειρήσεων, απαντώντας σε διάφορες επιθέσεις προερχόμενες από μονάδες και βάσεις μιας ένοπλης κολομβιανής ομάδας.

 

Συγκρούσεις και εκτοπισμοί

 

Όπως ανάφερε ο υπουργός Άμυνας Βλαδιμίρ Παδρίνο Λόπες, κατά την επιχείρηση “Μπολιβαριανή ασπίδα του Στρατού της Βενεζουέλας”, υπήρξαν μάχες, διάλυση εννέα στρατοπέδων, ένα από τα οποία χρησιμοποιήθηκε για την επεξεργασία κοκαΐνης, κατάσχεση όπλων, εκρηκτικών και άλλου πολεμικού υλικού, 31 συλλήψεις και 9 νεκροί. Από την άλλη πλευρά, 8 στρατιώτες της Βενεζουέλας έπεσαν νεκροί σε μάχες και ενέδρες, ενώ σημειώθηκαν και εκρήξεις ναρκών.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων –που προέκυψαν απροσδόκητα ως απάντηση στις επιθέσεις της παράτυπης κολομβιανής ομάδας– οι κάτοικοι των περιοχών όπου πραγματοποιήθηκαν οι συγκρούσεις, προσέφυγαν στην πόλη Αραουκίτα εντός της κολομβιανής επικράτειας. Πολλοί από αυτούς τους κατοίκους είναι διπλής εθνικότητας, όπως οι περισσότεροι από όσους κατοικούν κοντά στις δύο πλευρές των συνόρων, και έχουν υποφέρει από τον πόλεμο στην Κολομβία.

Με τη συνοδεία του γραφείου του Διαμεσολαβητή, του εισαγγελέα, των στρατιωτικών διοικητών και του κυβερνήτη του Απούρε, έχει ξεκινήσει μια σταδιακή διαδικασία επιστροφής των εν λόγω εκτοπισθέντων. Να σημειωθεί πως καταγγελίες και μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με αυθαίρετες κρατήσεις και άλλες υπερβολές που διαπράχθηκαν από το στρατό της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σιγά-σιγά διαψεύδονται αφού αποκαλύφθηκε πως πίσω από αυτά κρυβόταν η δεξιά ΜΚΟ “Fundaredes” και τα κολομβιανά μέσα ενημέρωσης, τα οποία απηχούν τις απόψεις των κυβερνητικών αξιωματούχων του κολομβιανού Προέδρου Ντούκε.

 

Με τη συμμετοχή της κολομβιανής ελίτ

 

Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας Ντιέγκο Μολάνο δήλωσε στην εφημερίδα El Tiempo ότι οι FANB επιτίθενται σε έναν τομέα των διαφωνούντων του πάλαι ποτέ κολομβιανού αντάρτικου FARC, στο “Μέτωπο 10” του Γκεντίλ Ντουάρτε, με σκοπό να τον θέσουν υπό τη διοίκηση του επικεφαλής (των αντιφρονούντων της FARC) Ιβάν Μάρκεζ, ώστε έτσι να μπορέσουν να συνεχίσουν το εμπόριο ναρκωτικών στην Βενεζουέλα και την επέκτασή τους ξανά στην Κολομβία.

Παρόλο που ο πρόεδρος Μαδούρο παραδέχτηκε ότι η κολομβιανή παράτυπη ομάδα μπορεί να είναι ένας πυρήνας από τους λεγόμενους ”διαφωνούντες του FARC”, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει τονίσει εμφατικά ότι τους αντιμετωπίζει ως διακινητές ναρκωτικών και τρομοκράτες που δρουν σε συμμαχία με την κολομβιανή κυβέρνηση. Ο Βλαδιμίρ Παδρίνο δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο τουίτερ: «Το κολομβιανό κράτος και η ολιγαρχία του είναι μια κοινωνία συνεργών που επωφελούνται από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, που χρηματοδοτούνται και υποστηρίζονται από τη CIA, τη DEA και τη “Νότια Διοίκηση” τους. Κάνουν λάθος αν σκοπεύουν να σχεδιάσουν τον πόλεμό τους και να εγκατασταθούν στο έδαφος της Βενεζουέλας για τους δικούς τους σκοπούς. Όχι! "

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβερνώσα ελίτ της Κολομβίας συμμετέχει σε επιχειρήσεις πολιορκίας και επιθέσεις κατά της κυριαρχίας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας. Θυμηθείτε την παρουσία δύο πλοίων της Κολομβιανής Ναυτικής Δύναμης στα ύδατα της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια της “Επιχείρησης Gideon” πέρυσι. Τις συναντήσεις του Ιβάν Ντούκε με τον Χουάν Γκουαϊδό, τον αυτοανακηρυγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας, και υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Ή τη στρατιωτική εκπαίδευση, καθοδηγούμενη από τα αμερικανικά στρατεύματα, σε παραμεθόριες περιοχές.

Ιστορικά, η άρχουσα τάξη της Κολομβίας έχει θέσει το έδαφος, την κυριαρχία, τη ζωή και την ευημερία των πολιτών της χώρας της στην υπηρεσία των συμφερόντων των ΗΠΑ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βολεύονται από την ενεργειακή ασφάλεια που μπορεί να τους παράσχει η Βενεζουέλα, ο κύριος προμηθευτής πετρελαίου στον κόσμο. Είναι σαφές ότι επιδιώκουν με κάθε τρόπο, την εγκατάσταση στη χώρα ενός καθεστώτος που σχετίζεται με αυτά τα συμφέροντα, κάτι που φάνηκε από την προσπάθεια ανατροπής του εκλεγμένου μέσα από μια διαδικασία ευρύτατης εκλογικής συμμετοχής, Προέδρου Μαδούρο.

 

Η τέλεια δικαιολογία

 

Συνεπώς, τα γεγονότα του Απούρε εντάσσονται σε αυτή την αδιάκοπη συνωμοσία εναντίον της Βενεζουέλας, εκείνων των ολιγαρχιών που υπάγονται στις ελίτ των ΗΠΑ και στη “Νότια Διοίκηση” του στρατού τους. Για αυτές (τις ολιγαρχίες), ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, κατά της διακίνησης ναρκωτικών, το λεγόμενο διακρατικό έγκλημα καθώς και η μετανάστευση –η οποία θεωρείται παράγοντας εγκληματικότητας– είναι στην πραγματικότητα δικαιολογίες και «ψάρεμα σε θολά νερά», προκειμένου να αιτιολογηθούν τα παρεμβατικά αυτά σχέδια. Στόχος ο οποίος εξυπηρετείται και από τα Μέσα παραπληροφόρησης τα οποία δημιουργούν τις απαραίτητες συναινέσεις.

Προκαλώντας μια σύγκρουση σε μια παραμεθόρια περιοχή, της οποίας ο πληθυσμός είναι σε μεγάλο βαθμό διπλής εθνικότητας, επιδιώκουν να μεταφέρουν στην Βενεζουέλα εκείνο το σενάριο με το οποίο πυροδότησαν τον πόλεμο στην Κολομβία τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες προκειμένου να ακυρώσουν την Ειρηνευτική Συμφωνία που υπεγράφη στην Αβάνα μεταξύ του αντάρτικου του FARC-EP, που σήμερα λειτουργεί ως πολιτικό Κόμμα με την επωνυμία “Comunes”, και του κολομβιανού κράτους.

Ένας πόλεμος μεταξύ Κολομβίας και Βενεζουέλας είναι η τέλεια δικαιολογία για να υπονομευθούν τα κοινωνικά επιτεύγματα της “Μπολιβαριανής διαδικασίας” και να ανακτηθεί η πολιτική εξουσία στη δεύτερη. Να συνεχισθεί το συστηματικό σαμποτάζ της Ειρηνευτικής Συμφωνίας στην Κολομβία που σήμερα, αν και ισχυρίζονται ότι απέτυχε, είναι αυτή που αποκάλυψε τις περισσότερες από 6.000 περιπτώσεις δολοφονημένων νέων, οι οποίοι ψευδώς χαρακτηρίστηκαν ως αντάρτες (οι λεγόμενες υποθέσεις “falsos positivos”). Ένας πόλεμος με αυτά τα χαρακτηριστικά, χρησιμεύει στο να αποκρύψει ή να αποσπάσει την προσοχή από την καταστροφή που προκαλεί στην Κολομβία η κυβέρνηση Ντούκε, η οποία κρατά μεγάλο μέρος του πληθυσμού στη φτώχεια και την ανέχεια. Και φυσικά, να σταματήσει το “Ιστορικό Σύμφωνο της Αριστεράς”, με μεγάλες δυνατότητες στην εκλογική αναμέτρηση τον επόμενο χρόνο.

 

Κάλεσμα για ειρήνευση

 

Ευτυχώς, η Βενεζουέλα δεν έπεσε στην παγίδα και κάλεσε για ειρήνευση στα σύνορα. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χόρχε Αρρεάσα ζήτησε από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να μεσολαβήσει με την Κολομβία και να δημιουργήσει ένα μόνιμο και άμεσο κανάλι επικοινωνίας που θα επιτρέψει την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τα 2.219 km2 των κοινών συνόρων. Παρομοίως, το υπουργείο Εξωτερικών ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ερευνηθούν οι κολομβιανές ένοπλες ομάδες οι οποίες παραβιάζουν το έδαφος της Βενεζουέλας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα δύο έθνη θα συμβιώσουν ειρηνικά. Εκφράζουν επίσης την πρόθεσή τους να ζητήσουν την παρέμβαση της CELAC1, για την επίτευξη του στόχου που τέθηκε το 2014, για τη μετατροπή της Λατινικής Αμερικής σε έδαφος ειρήνης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κόμματος Comunes, Τιμολεόν Χιμένες, ο οποίος επίσης έχει πληγεί από τις συκοφαντίες των “Fundaredes” και του κολομβιανού Τύπου, ζήτησε από τον πρόεδρο (της Κολομβίας) Ιβάν Ντούκε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Βενεζουέλα και να προχωρήσει στην εφαρμογή της Ειρηνευτικής Συμφωνίας "γιατί, είτε του αρέσει είτε όχι, η κυβέρνησή του είναι υπεύθυνη - με ενέργειες ή και παραλείψεις - για το κύμα βίας που βιώνει η χώρα καθώς και για την επιδείνωση της σύγκρουσης », όπως δήλωσε.

                                          

 

Σημείωση

1. CELAC είναι η “Κοινότητα Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής”, διεθνής περιφερειακή οργάνωση στην οποία μετέχουν 32 κράτη της περιοχής και ιδρύθηκε το 2011 με την υπογραφή της Διακήρυξης του Καράκας στη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας Ρϊο-Καραϊβικής της οποίας αποτελεί διάδοχο οργανισμό.

Αντρέα Μπελτράν Η Αντρέα Μπελτράν είναι πολιτική αναλύτρια και ζει στη Βενεζουέλα. Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Λατινική Αμερική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet