Χωρίς την ανάδειξη ξεκάθαρου νικητή διεξήχθησαν οι εκλογές της περασμένης Κυριακής στη γειτονική Βουλγαρία. Η χώρα, πρωταθλήτρια της διαφθοράς στην Ευρώπη, κατέλαβε την πρώτη θέση από τις 31 ευρωπαϊκές χώρες που αξιολογήθηκαν, με 42 βαθμούς διαφάνειας, έναντι 45 της Ελλάδος που πήρε τη 2η θέση, και 46 της Ουγγαρίας, που κατέλαβε την τρίτη.

Το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ήρθε πρώτο με ποσοστό 26,2%. Το κόμμα του, Πολίτες για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη της Βουλγαρίας, έλαβε 75 έδρες (από 95 που διέθετε) και δεν σχηματίζει πλέον πλειοψηφία 121 εδρών με τους συμμάχους του. Δεύτερο στις προτιμήσεις το καινούριο κόμμα Υπάρχει τέτοιος λαός, του Σλάβι Τριφόνοφ, γνωστού τηλεοπτικού σταρ των εκπομπών λόγου, με 17% και 51 έδρες, με συνεχείς διακηρύξεις ενάντια στο κατεστημένο και εναντίον οποιασδήποτε συνεργασίας με το κυβερνών GERB. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι επικεφαλής του κόμματος αρνούνται επίμονα να απαντήσουν σε συνεντεύξεις σε ποιο σημείο τοποθετούνται στην κλίμακα Δεξιάς - Αριστεράς.

Τρίτο εξελέγη το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Κ. Νίνοβα, με 15% και 43 έδρες (από 80), ανεβάζοντας έτσι σε 57 τον αριθμό των εδρών που χάνει ο δικομματισμός. Ενώ τέταρτο ήρθε το τουρκικό μειονοτικό του Μ. Καρανταγιά, με 10,5% και 30 έδρες (από 26). Στη Βουλή εισήλθαν η Δημοκρατική Βουλγαρία του Ατανάσοφ (9,5% και 27 έδρες), μια συμμαχία πολλών μικρών δεξιών κομμάτων, και η Πολιτική Πλατφόρμα: Σηκωθείτε Όρθιοι - έξω η Μαφία, της Μανόλοβα (4,7% και 14 έδρες), που αποτελείται από κόμματα πολιτικής εξυγίανσης όλου του δημοκρατικού φάσματος.

Από το σύνολο, δηλαδή, των 240 εδρών, τα νέα κόμματα που υπερέβησαν το όριο του 4%, συγκεντρώνουν 92 από τις έδρες. Πρέπει να επισημανθεί ότι ο συντηρητικός επικεφαλής της Δημοκρατικής Βουλγαρίας, κ. Ατανάσοφ, είχε διαπρέψει στο παρελθόν στο κυνήγι της διαφθοράς από κυβερνητικές θέσεις. Η προοδευτική επικεφαλής της Πλατφόρμας των Πολιτών Μανόλοβα, καθώς και η νεοεκλεγείσα βουλεύτρια Ντόντσεβα, που ζητάει ξεσηκωμό ενάντια στη μαφία, έχουν μακρά παράδοση στη μάχη για τη δημοκρατία και τη διαφάνεια.

Πρέπει να επισημανθεί, επίσης, ότι παρόλο που η κυβέρνηση του Μπορίσοφ έφερνε το προηγούμενο διάστημα αλλεπάλληλα εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Β. Μακεδονίας στην Ευρώπη, το ζήτημα αυτό δεν απασχόλησε το εκλογικό σώμα, παρά μόνο ελάχιστα. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η βουλγαρική κυβέρνηση επιχείρησε μέσω της πολιτικής της ενσωμάτωσης πολιτών με βουλγαρική εθνική καταγωγή και δόλωμα την χορήγηση διαβατηρίου της ΕΕ, να δημιουργήσει ελεγχόμενο σώμα εκλογέων πολιτών από τη Βόρεια Μακεδονία. Για παράδειγμα, 45.000 έχουν κοινή διεύθυνση κατοικίας ένα διαμέρισμα 60 περίπου τετραγωνικών στη Σόφια, στην οδό Λέγκε. Οι πολίτες αυτοί είναι κάτοχοι διαβατηρίων και εκλογικών δικαιωμάτων. Ως αυτή τη στιγμή, όμως, δεν είναι καταγεγραμμένη η συμμετοχή τους και οι πολιτικές τους προτιμήσεις. Το σύνολο των βορειομακεδόνων, βουλγάρων πολιτών είναι 65.675 άτομα.

Παράπονα εκφράστηκαν, επίσης, από πολίτες της βουλγαρικής διασποράς στην Ευρώπη ότι απομάκρυναν τους βούλγαρους εθελοντές κατοίκους από βοηθούς στα εκλογικά τμήματα της αλλοδαπής και τα στελέχωσαν με δημοσίους υπαλλήλους - κομματικούς αντιπροσώπους. Τα εκλογικά τμήματα που σχεδιάστηκε να λειτουργήσουν στην Ευρώπη ήταν τετραπλάσια από το παρελθόν. Ωστόσο, αρκετά δεν πήραν άδεια λειτουργίας από τις τοπικές κυβερνήσεις, διότι δεν τηρούσαν τους όρους υγιεινής ενάντια στην πανδημία και διότι η Βουλγαρία αγνόησε τις υποδείξεις των τοπικών αρχών.

Τέλος, από τα 6,5 εκατομμύρια εγγεγραμμένων, στις εκλογές συμμετείχαν 3,25 περίπου. Στα εκλογικά τμήματα της διασποράς ο Μπορίσοφ έλαβε 8,66%. Το αντισυστημικό, Υπάρχει τέτοιος λαός, 30,75%. Οι Σοσιαλιστές 6,52%, οι μειονοτικοί 13,2%, ο Ατανάσοφ 17,5% και οι Ξεσηκωθείτε ενάντια στη Μαφία 4,25%. Αυτό επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι άνεργοι στην Ευρώπη, αλλά και στη Βουλγαρία, λόγω κορονοϊού, καθώς και μετανάστες, που λίγοι αλλά αποφασισμένοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους, οδήγησαν στο συντηρητικό, δημοκρατικό, αλλά και ενάντια στη διαφθορά, αέρα της αλλαγής.

Στο μεταξύ, η αρχή της δεδηλωμένης στη Βουλγαρία αφορά μόνο τα 2 πρώτα κόμματα. Μετά το δεύτερο, εάν η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης καταστεί άγονη, τότε ή επαναλαμβάνεται ως 3 φορές ή επιλέγει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης οποιοδήποτε κόμμα πέραν των 2 πρώτων. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον όχι μόνο στο ποια, αλλά και στο πώς θα συγκροτήσει κυβέρνηση η, πρωταθλήτρια Ευρώπης στη διαφθορά, Βουλγαρία.

Γιώργος Βερβέρης Ο Γιώργος Βερβέρης είναι συντονιστής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής και μέλος της Α’ Νομαρχιακής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet