Την ανησυχία για πιθανή εκτίναξη της ανεργίας και χιλιάδες λουκέτα στο χώρο του επισιτισμού εκφράζουν εργαζόμενοι, επιχειρηματίες και συνδικαλιστικοί φορείς. Ολόκληρη την εβδομάδα, σε αρκετές πόλεις της χώρας, υπήρξαν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τους κυβερνητικούς χειρισμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα ανεπαρκή οικονομικά μέτρα στήριξης 400.000 εργαζομένων του κλάδου.
«Ο επισιτισμός είναι νεκρός από πέρυσι το Μάρτη στην ουσία», τόνισε στην «Εποχή» ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού, Τάκης Κούκος.
«Εάν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα στήριξης και των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, φοβάμαι πάρα πολύ για τη φετινή τουριστική περίοδο και είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος».
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την ανεργία στον κλάδο, με το γενικό γραμματέα να αναφέρει πως «ένα 40% των εργαζομένων-συναδέλφων μας φοβούμαστε ότι θα μείνουν χωρίς δουλειά. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα μη σωστών μέτρων», ενώ υπογράμμισε και τον υψηλό αριθμό υπαλλήλων που δεν έχει λάβει καμία οικονομική στήριξη.
«Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό, το οποίο ξεπερνάει το 30-35% του κλάδου, οι οποίοι δεν έχουν καλυφθεί ούτε με ένα σεντ του ευρώ. Μιλάω για εργαζόμενους που απασχολούνται μέσω γραφείο ενοικιάσεων, για τους εργαζόμενους στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, στα καζίνο, για τους εργαζόμενους που απασχολούνται με συμβάσεις μίας ημέρας».
Πέρα, όμως, από τα μέτρα στήριξης, ο κ. Κούκος σημείωσε πως το υπουργείο δεν προχωρά όσα είναι αναγκαία για την περαιτέρω επίτευξη συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
«Υποχρέωση και ο πρώτος ρόλος της ομοσπονδίας είναι να υπογράφει συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο κλάδο που εκπροσωπεί. Υπογράψαμε συλλογική σύμβαση στον επισιτισμό 12/12/2019. Μία σύμβαση η οποία είχε να υπογραφεί απευθείας μεταξύ των δύο μερών πάνω από δέκα χρόνια. Ήρθαμε σε συνεννόηση και υπογράφηκε συλλογική σύμβαση εργασίας, την καταθέσαμε στο υπουργείο, καταθέσαμε και την έκθεση τεκμηρίωσης. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ουδέποτε κίνησε τις διαδικασίες, προκειμένου να κηρυχθεί υποχρεωτική. Έχουμε τώρα τη σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Το ίδιο. Η κυβέρνηση αγνοεί κάθε διαδικασία που είναι υποχρεωμένη να τηρήσει, προκειμένου να έχουν ισχύ αυτές οι συμβάσεις στο σύνολο των εργαζομένων του κλάδου».
Την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που βιώνουν οι νέοι εργαζόμενοι σχολίασε στην «Εποχή» ο Βασίλης Γλέζος από το Δίκτυο Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό.
«Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη. Εφτά στις δέκα επιχειρήσεις είναι ένα βήμα πριν το κλείσιμο και αυτό δυσχεραίνει την κατάσταση στο πώς μπαίνουμε σε μία τουριστική σεζόν. Φέτος, πολλά μαγαζιά δεν θα προσλάβουν τον κόσμο που προσλάμβαναν μέχρι πρότινος, καθώς οι απαιτήσεις θα είναι μειωμένες. Μιλάμε για χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες. Δεν υπάρχει κάποιο κανονιστικό πλαίσιο που να έχει οριστεί από το κράτος ως μία ενίσχυση για αυτούς που δεν θα δουλέψουν φέτος το καλοκαίρι».
«Υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι που έχουν μείνει ακάλυπτοι, υπάρχουν και αρκετοί που παίρνουν τα χρήματα ετεροχρονισμένα και αναγκαζόμαστε πάρα πολλές φορές να δανειζόμαστε. Λένε ότι οι πληρωμές γίνονται στις 10 του μηνός. Πάρα πολλοί έχουν πληρωθεί μετά τις 25», προσθέτει.
Ένα ακόμη αίτημα του κλάδου είναι και η επίσπευση των εμβολιασμών, ώστε να προστατευθούν απέναντι στον ιό.
«Εμείς απαιτούμε, σε πρώτο και κύριο επίπεδο, να μπουν οι άνθρωποι του επισιτισμού και του τουρισμού στις εμβολιαστικές ομάδες. Εμείς που θα είμαστε στην πρώτη γραμμή, απαιτούμε να εμβολιαστεί ο κόσμος που θα δουλεύει».
Επιπλέον, με τις αλλαγές που προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο υποβαθμίζονται περαιτέρω οι συλλογικές συμβάσεις και προωθείται ένα πιο επισφαλές μοντέλο μισθωτής εργασίας.
«Όλες αυτές οι αλλαγές στον εργασιακό τομέα μας βρίσκουν απέναντι. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας δυσχεραίνει πάρα πολύ το πεδίο δραστηριοποίησης μας, καθώς δεν μπορούμε να ξέρουμε ότι θα υπάρχει ένας ενιαίος μισθός. Και αυτό είναι πολύ τρομακτικό. Μπαίνουμε σε ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα, η ανασφάλεια επικρατεί σε όλα τα επίπεδα, δεν ξέρουμε πως θα είναι η επόμενη ημέρα».
Ο κ. Γλέζος σχολίασε και την απουσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και ελεγκτικών μηχανισμών, που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν τις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων του επισιτισμού-τουρισμού.
«Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη κίνηση που έκανε η κυβέρνηση, ήταν να διαλύσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Πέρυσι σχεδόν σε όλη τη τουριστική σεζόν δεν έγινε κανένας έλεγχος στα νησιά. Πέρυσι υπήρχε και μεγάλη αύξηση της αδήλωτης εργασίας, μεγάλη αύξηση καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων στο χώρο του επισιτισμού. Με βάση το νέο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, η κυβέρνηση νομιμοποιεί την παράνομη εργασία, νομιμοποιεί την καταπάτηση οποιουδήποτε εργασιακού δικαιώματος. Ο κόσμος εργασίας συσπειρώνεται και αντιτάσσεται σε όλα αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης».