«Το Ποτάμι ή θα συνεχίσει αυτόνομο ή θα διαλυθεί» διεμήνυσε ο πρόεδρος του, Σταύρος Θεοδωράκης πριν από λίγες ημέρες σε συνεδρίαση στελεχών και βουλευτών του κόμματος. Συμπλήρωσε δε: «Παρακαλούνται όσοι πρεσβεύουν συγκολλήσεις, παζάρια, εκπτώσεις και ομαδικές φωτογραφίες με ό,τι αυτοπροσδιορίζεται κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά, να επιλέξουν μια ακτή και να βγουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεργασθούμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβιβαστούμε».Είχε προηγηθεί η διατύπωση του αιτήματος για συμπόρευση του (ηττημένου) Ποταμιού με το ΠΑΣΟΚ από διαφορετικές πλευρές. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωνε μέσα στην εβδομάδα: «Στο Ποτάμι υπάρχουν κεντροαριστερές δυνάμεις, είμαστε ανοιχτοί, καλούμε αυτές τις δυνάμεις να συμπορευθούν σε αυτή τη διαδικασία από εδώ και στο εξής. Δεν βάζουμε όρους και προϋποθέσεις. Ελπίζουμε να μείνουν στην άκρη μικρομεγαλισμοί και αλαζονείες». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αντρέας Λοβέρδος συμπλήρωνε: «Στη Βουλή πολλές φορές ταυτιστήκαμε με τον κ. Θεοδωράκη». Η τρίτη συνιστώ��α της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», στην ανακοίνωση που εξέδωσαν για το αποτέλεσμα των εκλογών καταλήγει: «πιστεύουμε ότι όλες οι προοδευτικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις και πρωτίστως η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, θα πρέπει να τολμήσουν να βρουν έναν κοινό βηματισμό για να συμβάλουν πιο αποτελεσματικά στην κοινωνική και οικονομική ανόρθωση της χώρας». Τέλος, η Φώφη Γεννηματά την Πέμπτη δήλωνε: «Θα συνεχισθεί η προσπάθεια συμπόρευσης και συνεργασίας και με άλλες δυνάμεις που βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο μας, με σεβασμό πάντα στην αυτοτέλεια και την αυτονομία τους».
Οι απαντήσειςΤο Ποτάμι θα πραγματοποιήσει το 2ο συνέδριο του στις 4, 5 και 6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα έτσι ώστε να παρθούν οι όποιες αποφάσεις συνεργασιών. Στη συνεδρίαση στελεχών και βουλευτών του κινήματος, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε: «Δεν με ενδιαφέρει ένα συνέδριο όπως των άλλων κομμάτων. Δεν θα γίνουμε ένα λενινιστικό κόμμα με μια Κεντρική Επιτροπή, που θα επιβεβαιώνει τις εισηγήσεις του προέδρου και τα μέλη της θα περιμένουν να γίνουμε κυβέρνηση, για να αναλάβουν κυβερνητικούς ρόλους. Θέλουμε ένα κίνημα που θα παράγει λύσεις και θα προωθεί συνεχώς το καινούργιο». Στο ίδιο μήκος κύματος, με αφορμή δημοσιεύματα που πιέζουν για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, στελέχη του Ποταμιού τονίζουν πως το κόμμα δεν συνομιλεί με παλιά κόμματα, είτε είναι η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιο σαφής ο Χάρης Θεοχάρης του Ποταμιού: «Η κουβέντα περί ανασύστασης της κεντροαριστεράς, δεν είναι μια κουβέντα που ενδιαφέρει το Ποτάμι».
Οι προοπτικέςΠαρόλο που δεν τίθεται ανοιχτά ζήτημα αμφισβήτησης της ηγεσίας του Σταύρου Θεοδωράκη στο Ποτάμι, στελέχη και βουλευτές του Ποταμιού επισημαίνουν τη λανθασμένη και ατελέσφορη προεκλογική στρατηγική του κόμματος. Αν ο Σταύρος Θεοδωράκης χρειάζεται να «έχει χρόνο να ξεκουραστεί και να αποτιμήσει και ο ίδιος προσωπικά το αποτέλεσμα», όπως ανέφερε ο Νίκος Νυφούδης, πρώτος αναπληρωματικός βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης στο ραδιόφωνο, τότε το προσωποπαγές κόμμα σίγουρα έχει τριγμούς στο εσωτερικό του.
Ο στόχος του 10% όχι απλώς δεν πλησιάστηκε, αλλά το 6% έγινε 4%, ενώ καμία κοινωνική ομάδα δεν εκφράστηκε προνομιακά από το Ποτάμι, εκτός ίσως των πλούσιων περιοχών της βόρειας και νότιας Αθήνας. Αναγκαστικά το Ποτάμι θα μπει σε φάση εσωστρέφειας μιας και δεν τραβάει ως ο τρίτος πόλος του κομματικού συστήματος. Το ασαφές του στίγμα και η μικρή οργανωτική του εμβέλεια είναι τα κομβικά στοιχεία αδυναμίας. Παράλληλα, η υπεράσπιση όλων των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων μιας προηγούμενης περιόδου γίνεται με τόσο εμφατικό τρόπο που δεν μπορεί να γίνει κατανοητό γιατί το κόμμα αυτό δεν είναι μέρος του παλιού πολιτικού συστήματος. Η απόφαση για αλλαγή του πολιτικού προσανατολισμού του κόμματος με την αλλαγή ευρωομάδας από τους σοσιαλιστές στους φιλελεύθερους θα βοηθούσε, ενδεχομένως, σε μια πιο σαφή αποτύπωση της θέση του στο πολιτικό συνεχές. Όχι πως οι σοσιαλιστές δεν είναι νεοφιλελεύθεροι, αλλά οι φιλελεύθεροι δεν το κρύβουν, όπως προσπαθούσε μέχρι τώρα το Ποτάμι.
Βασίλης Ρόγγας