Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση αύξησε τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας. Όσοι καταταγούν, από τον Μάιο 2021 και μετά, θα υποστούν το ροκάνισμα του χρόνου τους από τον ελληνικό στρατό για τρεις ακόμα μήνες. Από την αύξηση, θα εξαιρεθούν όσοι καταταγούν στις ειδικές δυνάμεις ή επιλέξουν να υπηρετήσουν σε παραμεθόριες περιοχές. Για τις περιπτώσεις αυτές, η θητεία θα παραμείνει εννέα μήνες.  Αυτό το Σάββατο, είναι η ημέρα αντιπολεμικής, αντιιμπεριαλιστικής δράσης και το Δίκτυο Σπάρτακος, το οποίο χρόνια τώρα αγωνίζεται για τα δικαιώματα των στρατευμένων, από κοινού με άλλες συλλογικότητες διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας και στο μιλιταρισμό.

Η αύξηση της διάρκειας της στρατιωτικής εξηγεί ο Νίκος Αργυρίου, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων του δικτύου Σπάρτακος, θα πλήξει τους νέους που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα, επιβαρύνοντας τους με πρόσθετα έξοδα. «Το κόστος των τριών μηνών έξτρα υποχρεωτικής στράτευσης είναι 1.500 ευρώ. Οι φαντάροι είναι η πελατεία, των καραβιών, των αεροπορικών, του ΟΟΣΕ και των τοπικών επιχειρηματιών». Και εξηγεί ότι δεν εξισώνονται οι θητείες μεταξύ του πεζικού, του ναυτικού και της αεροπορίας, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά εντείνονται οι ανισότητες: «Ο Μητσοτάκης είπε ότι θέλει να εξισώσει τις θητείες. Όλες οι μονάδες της αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού θεωρούνται παραμεθόριες. Οι άδειες τους, επομένως, είναι άγραφες και η θητεία δύο με τρεις μήνες μικρότερη».

Η αύξηση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας, συνεχίζει, συνδέεται με μετασχηματισμούς που συντελούνται στον ελληνικό στρατό τα τελευταία χρόνια. «Συνδέεται με τις προσλήψεις των 15.000 μισθοφόρων στρατιωτών, την αύξηση των στρατιωτικών κατά 2.500, την ενίσχυση των εθνοφυλάκων, που έχουν έντονα εθνικιστικά χαρακτηριστικά και την αγορά πολεμικών εξοπλισμών. Ο ελληνικός στρατός μεγαλώνει, παίρνει χαρακτηριστικά που δεν είχε ποτέ άλλοτε». Οι μετασχηματισμοί αυτοί, σύμφωνα με τον Νίκο Αργυρίου, υποκινούνται αφενός από τον ανταγωνισμό μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα ενεργειακά κοιτάσματα και τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου, και αφετέρου από τον αναβαθμισμένο ρόλο, που έχει πάρει η χώρα εντός του ΝΑΤΟ, και τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται μεταξύ της ευρωατλαντικής συμμαχίας της Ρωσίας και της Κίνας.

Παρατηρεί, ακόμα, ότι τα τελευταία χρόνια ο στρατός συχνά επωμίζεται αρμοδιότητες που άλλοτε  βάραιναν το δημόσιο και ότι τα αφιερώματα στα Μέσα για τις ένοπλες δυνάμεις πληθαίνουν. «Ό,τι ώρα ανοίξεις την τηλεόραση παίζουν το στρατό. Ο στρατός να βοηθάει με τον κορονοϊό, να  ανοίγει τους δρόμους που έχουν καλυφθεί από το χιόνι, να αντιμετωπίζει τις πλημμύρες, να  φτιάχνει σχολεία στα πομακοχώρια». Σημειώνει ότι με τον τρόπο αυτό   «προωθείται συστηματικά η στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας και προπαγανδίζεται ο λεγόμενος κοινωνικός ρόλος του στρατού, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις καλύπτουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στο δημόσιο λόγω των μνημονιακών πολιτικών και της απαίτησης για λιγότερο κράτος».  Αυτό, ωστόσο, συμβαίνει σε βάρος των φαντάρων, οι οποίοι δεν αμείβονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

«Τα τελευταία χρόνια μετασχηματίζεται ο ρόλος του στρατού των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο του σύγχρονου κράτους Άμυνας/Ασφάλειας, με πρότυπο το Ισραήλ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις γίνονται πιο ταξικές και μισθοφορικές. Η εμπλοκή των εφέδρων με το στρατό γίνεται πιο πολεμική και μακροχρόνια. Η καταστολή των Ασύμμετρων Απειλών, η πιο ενεργή πολεμική εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η λειτουργία στο πλαίσιο του ελληνο-τουρκικό ανταγωνισμό διαπερνούνται από μια μαύρη κλωστή. Απέναντι σ’ αυτά στέκεται το δίκτυο Σπάρτακος»

Το δίκτυο και οι υπολοιπες συλλογικότητες κρίνουν ότι είναι κρίσιμο να ανασυγκροτηθεί το αντιπολεμικό κίνημα κόντρα στο κλίμα που διαμορφώνεται. Με τις συγκεντρώσεις, που θα λάβουν χώρα το Σάββατο σε Αθήνα, Πάτρα, Χανιά, Βόλο Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Μυτιλήνη, ελπίζουν να γίνει η αρχή. Σε αυτές θα συμμετέχουν συλλογικότητες, εργατικά, εκπαιδευτικά σωματεία, δημοτικές κινήσεις και φοιτητικοί σύλλογοι. Ζητούν να αποσυρθεί η αύξηση της στρατιωτικής θητείας και εκφράζουν την αντίθεση τους στην αγορά πολεμικών εξοπλισμών, στις προσλήψεις μισθοφόρων, στις βάσεις του ΝΑΤΟ και στον επιθετικό ρόλο του ελληνικού στρατού.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet