Lighthouse Sessions: Τακίμ
Κάθε μήνα, στην ενότητα μουσικών πορτρέτων Lighthouse Sessions του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ο γνωστός συνθέτης και ντράμερ Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης συμπράττει επί σκηνής με εκπροσώπους από ένα ευρύ φάσμα της ελληνικής μουσικής, σκηνής σε μια ενότητα εκδηλώσεων που έχει αφετηρία την τζαζ. Καλεσμένοι του αυτόν τον μήνα είναι οι Τακίμ, το συγκρότημα με τους δεξιοτέχνες σολίστες της ελληνικής δημοτικής παράδοσης. Το όνομα των Τακίμ είναι συνυφασμένο με τους ήχους της ελληνικής παράδοσης. Έξι από του σημαντικότερους δεξιοτέχνες της δημοτικής μουσικής, ταξιδεύουν από τη Δύση στην Ανατολή και από το χθες στο σήμερα, με φρέσκια ματιά και ήχο. Οι Θωμάς Κωνσταντίνου, Πάνος Δημητρακόπουλος, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, Γιώργος Μαρινάκης, Κώστας Μερετάκης και Γιάννης Πλαγιαννάκος μεταδίδουν στις εμφανίσεις τους κάτι από το διονυσιασμό των πανηγυριών, αλλά και τις πιο ενδοσκοπικές στιγμές που συμπληρώνουν την ελληνική ταυτότητα. Καταξιωμένοι τόσο ως μέλη του συγκροτήματος όσο και ως αυτόνομες μονάδες, οι σολίστες των Τακίμ έχουν συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως η Loreena McKennitt, η Νανά Μούσχουρη, οι Calexico και πολλοί άλλοι. Φέτος, το συγκρότημα συμπληρώνει 20 χρόνια παρουσίας, έχοντας κατακτήσει μια ξεχωριστή θέση στην ελληνική και ξένη ethnic-folk σκηνή.
Με τη συνοδεία ενός τζαζ τρίο και ενός κουαρτέτου εγχόρδων, ο Κτιστάκης και οι εκλεκτοί καλεσμένοι του ενώνουν τους κόσμους τους, συνδέοντας την ελληνική παράδοση και τα ρεμπέτικα με την τζαζ και την κλασική μουσική. Όλες οι συναυλίες της ενότητας παραμένουν αναρτημένες online εδώ δημιουργώντας έτσι μια ιδιαίτερη «μουσική βιβλιοθήκη», σημείο αναφοράς για τους μουσικόφιλους.
Συντελεστές: Ντίνος Μάνος (μπάσο), Γιάννης Παπαδόπουλος (πιάνο), Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (ντραμς), Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, τραγούδι), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Γιάννης Πλαγιαννάκος (κοντραμπάσο), Κώστας Μερετάκης (κρουστά, τραγούδι), Κατερίνα Τζιβίλογλου (φωνητικά).
Σύνθεση και ενορχήστρωση εγχόρδων: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης. Διασκευές: Tακίμ και Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης.
Την Κυριακή 18 Απριλίου στις 8.30μμ. Παρακολουθήστε τα Lighthouse Sessions ζωντανά στο snfcc.org/Takim καθώς και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC και στο κανάλι του στο YouTube.
4ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Τέσσερα ιδιαίτερα ρεσιτάλ φέρνει στην οθόνη μας μέσω της GNO TV το 4ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τίτλο «Μεσόγειος έρημος», σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη. Οι δωρεάν προβολές των βίντεο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στην GNO TV από τις 12 έως τις 26 Απριλίου 2021 και θα παραμείνουν διαθέσιμες για το κοινό για 30 μέρες μετά την πρεμιέρα τους. Ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, οι πιανίστες Στέφανος Θωμόπουλος, Λορέντα Ράμου, Σοφία Ταμβακοπούλου, η εικαστικός Λήδα Παπακωνσταντίνου και το Galan Trio παρουσιάζουν έργα των Λαμπελέτ, Ξύνδα, Σαμάρα, Καμηλιέρη, Σπάθη, Καλομοίρη, Κωνσταντινίδη, Ξενάκη, Θεοδωράκη, Κουμεντάκη σε τέσσερα βιντεοσκοπημένα ρεσιτάλ.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης σημειώνει: «Για το 4ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ προσκαλέσαμε σημαντικούς καλλιτέχνες της μουσικής και των εικαστικών για να μας παρουσιάσουν τη δική τους ανάγνωση πάνω σε διάσημα και λιγότερο γνωστά έργα Ελλήνων συνθετών. Η αόρατη γραμμή που συνδέει όλα τα έργα που θα δούμε και θα ακούσουμε είναι η αίσθηση της θάλασσας και, για τον λόγο αυτό, το φεστιβάλ πήρε το όνομα Μεσόγειος έρημος. Σας καλούμε να τα απολαύσετε με τη σκέψη να ταξιδεύει, όπως το ανεπαίσθητο θαλασσινό αεράκι».
Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Σημειώσεις στη Μεσόγειο έρημο του Γιώργου Κουμεντάκη, πιάνο: Λορέντα Ράμου, σκηνοθεσία: Λήδα Παπακωνσταντίνου. Πρεμιέρα 12 Απριλίου, στις 8μμ. Η Μεσόγειος έρημος είναι ένας κύκλος σύντομων κομματιών για πιάνο του Γιώργου Κουμεντάκη, που γράφτηκε μετά από ανάθεση του Michael Marks Charitable Trust και πρωτοπαρουσιάστηκε το 2000. Στο νέο βίντεο για το 4ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της ΕΛΣ αποσπάσματα από το έργο ερμηνεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη σολίστ Λορέντα Ράμου, ενώ η βραβευμένη εικαστικός Λήδα Παπακωνσταντίνου υπογράφει τη σκηνοθεσία.
Μίκης Θεοδωράκης, Τρίο για βιολί, τσέλο και πιάνο, Galan Trio. Πρεμιέρα 19 Απριλίου, στις 8μμ. Το Τρίο για βιολί, τσέλο και πιάνο γράφτηκε τον Φεβρουάριο του 1947 και, μαζί με τα ανάλογα έργα του Καλομοίρη, του Σκαλκώτα και του Σισιλιάνου, κατέχει ξεχωριστή θέση στο ελληνικό ρεπερτόριο. Ξεχωρίζει για τον ευρηματικό τρόπο με τον οποίο συνομιλούν μεταξύ τους τα τρία όργανα και φανερώνει τις συνθετικές ικανότητες του Θεοδωράκη και στον απαιτητικό χώρο της μουσικής δωματίου. To έργο ερμηνεύει το Galan Trio, ένα νέο μουσικό σύνολο αποτελούμενο από τους μουσικούς της Ορχήστρας της ΕΛΣ Μαρίνα Κολοβού (τσέλο) και Χαράλαμπο Καρασαββίδη (βιολί), καθώς και τον πιανίστα Πέτρο Μπούρα.
Ρεσιτάλ πιάνου Στέφανου Θωμόπουλου με έργα Ξενάκη, Καλομοίρη, Κωνσταντινίδη. Πρεμιέρα 23 Απριλίου, στις 8μμ. Έργα τριών σημαντικών Ελλήνων συνθετών του 20ού αιώνα επέλεξε ο διεθνώς καταξιωμένος πιανίστας Στέφανος Θωμόπουλος για το διαδικτυακό ρεσιτάλ του. Ο Καλομοίρης και ο Κωνσταντινίδης γεννήθηκαν στη Σμύρνη και διαμόρφωσαν τη μουσική τους προσωπικότητα ο πρώτος στη Βιένη και ο δεύτερος στη Δρέσδη και στο Βερολίνο. Αρκετά νεότερος, ο Ξενάκης γεννήθηκε στη Βράιλα της Ρουμανίας και ανέπτυξε τις σκέψεις του στη Γαλλία. Με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, εμπνεύστηκαν από την Ελλάδα: οι δύο πρώτοι από την παραδοσιακή μουσική, ο τρίτος από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία.
Επτανησιακή Σχολή. Σολίστ Δημήτρης Πλατανιάς, πιάνο Σοφία Ταμβακοπούλου. Πρεμιέρα 26 Απριλίου, στις 8μμ. Καθώς δεν πέρασαν ποτέ στην κατοχή των Οθωμανών, τα Επτάνησα παρακολούθησαν χωρίς διακοπή την εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Λόγω εγγύτητας οι μουσικοί δεσμοί ήταν στενότεροι με την Ιταλία και ιδιαίτερα τη Βενετία και τη Νάπολη: Επτανήσιοι συνθέτες σπούδαζαν στις ιταλικές πόλεις και ιταλικοί θίασοι μελοδράματος επισκέπτονταν τα Επτάνησα. Στο ρεσιτάλ θα ακουστούν χαρακτηριστικά τραγούδια σπουδαίων Επτανήσιων μουσουργών: των Κερκυραίων Ναπολέοντα Λαμπελέτ, Σπυρίδωνος Ξύνδα, Σπυρίδωνος Σαμάρα και Λαυρέντιου Καμηλιέρη, όπως επίσης του Θεόδωρου Σπάθη, γιου του Κεφαλονίτη συνθέτη Σπυρίδωνα Σπάθη. Οι στίχοι προέρχονται από την πένα σημαντικών ποιητών όπως οι Ιωάννης Πολέμης, Διονύσιος Σολωμός, Γεώργιος Δροσίνης και Αλέξανδρος Πάλλης.
Οι προβολές του φεστιβάλ είναι δωρεάν. Για την παρακολούθηση του φεστιβάλ από την GNO TV, πληκτρολογήστε www.nationalopera.gr/GNOTV και ακολουθήστε τη διαδικασία δωρεάν εγγραφής.
Αγγελική Τουμπανάκη «Crossovers 5tet»
Η world jazz βοκαλίστρια και performer Αγγελική Τουμπανάκη από το 2005 συλλέγει ήχους, ερευνά, ονειρεύεται… και δημιουργεί μουσικές κολεκτίβες. Μαζί με εκλεκτούς συνεργάτες-μουσικούς, διασταυρώνουν ήχους, συναισθήματα, βιώματα, με όχημα την ελεύθερη έκφραση και την πηγαία χαρά για τη μουσική. Με το πολυσυλλεκτικό «Crossovers», η Αγγελική Τουμπανάκη ανοίγει διάπλατα την καρδιά της και μας καλεί στα τραγούδια που την αφορούν και την συγκινούν, καταθέτοντας το πάθος της για τον αυτοσχεδιασμό και την ανάγκη της για μουσική διάδραση.
Πέντε δεξιοτέχνες, γνώστες της παραδοσιακής και τζαζ μουσικής ενώνουν ετερογενείς μουσικές και παρουσιάζουν νέες πρωτότυπες συλλογικές συνθέσεις. Δημιουργούν ένα πολυδιάστατο ηχητικό σύμπαν με φυσικούς και ψηφιακούς ήχους, λούπες και πολυφωνίες. Σκοποί των Βαλκανίων, μελωδίες της Μεσογείου και της Ανατολίας αναμειγνύονται με κομμάτια της διεθνούς jazz και rock σκηνής, σε ένα εκρηκτικό μουσικό πρόγραμμα, διαδικτυακά από τη σκηνή του Half Note!
Από Σάββατο 24 Απριλίου και ώρα έναρξης 8μμ UTC+02 μέχρι Παρασκευή 30 Απριλίου. Ένα μοναδικό online streaming από το Half Note. Εισιτήρια: 10 ευρώ. Προπώληση: viva.gr. Πληροφορίες / κρατήσεις: www.halfnote.gr