Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής
Σε κατάληψη του θεάτρου ΡΕΞ επί της οδού Πανεπιστημίου προχώρησε την Παρασκευή 9 Απριλίου η κίνηση εργαζομένων στις τέχνες «Ρωγμή».
«Καλούμε σε έναν οριζόντιο διάλογο, σωματεία, οργανώσεις, συλλογικότητες, συνελεύσεις και ατομικότητες, να κρατήσουμε μαζί τη ζωντανή ροή, το Ρεξ ως κέντρο αντιπληροφόρησης, νησί καταμεσής της ερήμου των Μέσων Μαζικής Εξημέρωσης και της άγριας κρατικής καταστολής. Επανανοηματοδοτούμε τη λέξη πολιτισμός με τον αγώνα μας για την ελευθερία, τη δημόσια υγεία, τη δημόσια παιδεία, δημιουργούμε και κρατάμε ανοιχτό το δημόσιο χώρο που στερηθήκαμε, πραγματώνοντας σήμερα τον πολιτισμό του αύριο», τονίζεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την πρώτη ημέρα της κατάληψης.
Την Τετάρτη 14 Απριλίου, η κίνηση Ρωγμή έστειλε χαιρετισμό αλληλεγγύης στο επίσης κατειλημμένο από καλλιτέχνες θέατρο Odeon στο Παρίσι. «Πιστεύουμε ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες με τ@ συναδέλφ@ς σε όλον τον κόσμο και με τ@ αγωνιζόμεν@ καλλιτέχνες στη Γαλλία και το Βέλγιο αλλά και με όλ@ τ@ εργαζόμεν@. Μας ενώνει η κοινή αγωνία για τη δουλειά μας και η ανάγκη μας για ζωή! Μας ενώνουν η τέχνη και οι αγώνες μας!», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Όλη την εβδομάδα στο Ρεξ πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις για τον πολιτισμό, τη δημόσια υγεία, την παιδεία, τα ΜΜΕ, την έμφυλη βία, ενώ στήθηκε και διαδικτυακό ραδιόφωνο αναμετάδοσης των εκδηλώσεων.
Ο κλάδος του πολιτισμού έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία, με πολλούς καλλιτέχνες να μην έχουν εργαστεί από την άνοιξη του 2020. Αρκετοί δεν έχουν λάβει ή κινδυνεύουν να μην λάβουν περαιτέρω κρατική οικονομική στήριξη.
Την ίδια ώρα, δραματικές σχολές της χώρας συνεχίζουν την αποχή από τα τηλε-μαθήματά, ζητώντας το άνοιγμα των σχολών με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα για τον τρόπο αναπλήρωσης των μαθημάτων, τη δυνατότητα επανάληψης του έτους, το χρόνο διεξαγωγής των απολυτήριων και εισαγωγικών εξετάσεων του φθινοπώρου.
«Έχουμε καταθέσει ειδικό χάρτη στην επιτροπή λοιμωξιολόγων εδώ και πολύ καιρό. Πιέζουμε όσο μπορούμε για το άνοιγμα. Έχουμε αποδείξει και από πέρυσι ότι μπορούμε να κάνουμε ένα ασφαλές άνοιγμα. Πιέζουμε επίσης και για την έναρξη των δραματικών σχολών και των σχολών χορού για να μην χάσουν τα παιδιά τη χρονιά τους. Από εκεί και πέρα μουσεία, σινεμά, θέατρα, συναυλιακοί χώροι και λοιπά, θεωρώ, εκτιμώ και είναι δική μας εισήγηση να ανοίξουνε μαζί, και πριν αν είναι δυνατόν, με τον τουρισμό γιατί είναι και μέρος του τουριστικού πακέτου», δήλωσε στις 14 Απριλίου ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στα Παραπολιτικά.
Την Πέμπτη 15 Απριλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος κάλεσε σε παν-καλλιτεχνική κινητοποίηση διεκδικώντας το άνοιγμα του πολιτισμού ταυτόχρονα με το άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης και την οικονομική στήριξη του κλάδου για όσο διάστημα χρειαστεί. «Το μέγεθος της καταστροφής στον κλάδο του Πολιτισμού αποτυπώνει το δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ, υπολογίζοντας τη μείωση του κύκλου εργασιών για το 2020 στο αστρονομικό ποσοστό του 88,2%. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος κατηγορεί την κυβέρνηση πως «επέδειξε αξιοσημείωτη αδιαφορία για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό και τα ελάχιστα και αποσπασματικά επιδόματα δόθηκαν μετά από αγώνες, μέσα από μία πρωτοφανή συσπείρωση του κλάδου. Την ίδια αδιαφορία επέδειξε και για τις καλλιτεχνικές σπουδές, κρατώντας τις δραματικές σχολές, τις σχολές χορού και τα ωδεία κλειστά, ενώ οι πρόβες, που έχουν παρεμφερή λειτουργία, γίνονται κανονικά».
Ακόμη, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών συνεδρίασε στις 7 Απριλίου και εξέτασε την καταγγελία της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών κατά του σκηνοθέτη και τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινού. Σε επιστολή του προς το Υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Θέατρο, το ΣΕΗ διεκδικεί μεταξύ άλλων:
«Από τους εκάστοτε επικεφαλής, διευθυντές δραματικών σχολών την έμπρακτη άρση του όρου της αρτιμέλειας, κάτι που σημαίνει πως ισότιμα όλες, όλοι και όλα θα μπορούν να περάσουν από την ακροαματική διαδικασία εισαγωγής.
Από το υπουργείο την άμεση χρηματοδότηση, ούτως ώστε όλα τα θέατρα της χώρας να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές για να έχουν απόλυτη πρόσβαση τόσο οι θεατές στις παραστάσεις, όσο και οι ανάπηροι καλλιτέχνες στις ακροάσεις, τις πρόβες και φυσικά στους χώρους των παραστάσεων.
Από τους διευθυντές κρατικών και επιχορηγούμενων θεάτρων να αρχίσουν να συμπεριλαμβάνουν στους θιάσους τους ισότιμα ηθοποιούς ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και αναπηρίας».
Παράλληλα, την Κυριακή 11 Απριλίου συνεδρίασε η γενική συνέλευση του ΣΕΗ και αποφάσισε την οριστική διαγραφή του Δημήτρη Λιγνάδη από τα μητρώα του Σωματείου. «Μετά από μυστική ψηφοφορία (όπως εκ νόμου προβλέπεται), με ψήφους 332 υπέρ, 9 κατά και 3 λευκά ψηφίστηκε με απόλυτη πλειοψηφία η οριστική διαγραφή του Δημήτρη Λιγνάδη από τα μητρώα του Σωματείου μας».