Όταν η απριλιανή χούντα τιμώρησε τον Εργοτέλη για τη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Μαρτινέγκο

 

Τον Αύγουστο του 1966, ο Σύλλογος Κρητών Σπουδαστών οργάνωσε συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο γήπεδο Μαρτινέγκο του Εργοτέλη, που ήταν μια ομάδα στην οποία συμμετείχαν αριστεροί και ευρύτερα δημοκρατικοί πολίτες του Ηρακλείου. Ο Γιώργος Ζεβελάκης, τότε εκπρόσωπος του Συλλόγου Κρητών Σπουδαστών, που οργάνωσε στην συναυλία θυμάται (Ελευθεροτυπία 21/4/2009): «Όσοι γνωρίζουν τις πολιτικές συνθήκες της εποχής, καταλαβαίνουν ότι είχαμε φοβερές δυσκολίες για να βρούμε χώρο. Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας οι συναυλίες του Μίκη είτε αναβάλλονταν είτε διακόπτονταν, λόγω επεισοδίων που προκαλούσαν ακροδεξιά στοιχεία. Ο Εργοτέλης μάς αντιμετώπισε θετικά και σε αυτό ίσως βοήθησε το ότι ο αδελφός μου, Μιχάλης Ζεβελάκης, ήταν παίκτης της ομάδας. Η διοίκηση του Εργοτέλη δέχτηκε πολλές απειλές από τοπικά στελέχη της κυβέρνησης των αποστατών και τον ίδιο τον νομάρχη, αλλά άντεξε. Θα το πληρώσετε ακριβά, ωρυόταν ο νομάρχης. Όμως η συναυλία έγινε και σημείωσε τεράστια επιτυχία και να σας πω χαρακτηριστικά ότι εισιτήρια πουλούσαν μέχρι και... αστυνομικοί της τουριστικής αστυνομίας». Το γήπεδο ήταν κατάμεστο, παρά τις απαγορεύσεις. Ο Χρήστος Λεοντής, που συμμετείχε στη συναυλία μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη, τον Γιάννη Πουλόπουλο και την Ελένη Ροδά, έγραψε μετά τη συναυλία ότι δεν επιτράπηκε στους στρατευμένους νέους της εποχής να πάνε σ’ αυτήν, όπως και οι δημόσιοι υπάλληλοι, που ήξεραν ότι θα είχαν πρόβλημα εάν τους έβλεπε κάποιο μάτι!

Τη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Μαρτινέγκο και την υποστήριξη του Εργοτέλη στην διοργάνωση της δεν την «ξέχασαν» οι στρατιωτικοί που λίγους μήνες μετά έπαιρναν πραξικοπηματικά την εξουσία. Από τη πρώτη μέρα οι χουντικοί θέλησαν να διαλύσουν τα αθλητικά σωματεία που είχαν «αριστερό»…άρωμα! Ο περιβόητος ΓΓΑ της Χούντας Κ. Ασλανίδης αποφάσισε: «Κάθε νομός θα έχει μια ομάδα στη Β' Εθνική». Ήταν ένα «κόλπο» που έφερε πολλές αναγκαστικές συνενώσεις ομάδων. Ο Εργοτέλης είχε τερματίσει 8ος στο πρωτάθλημα της περιόδου 1966-67 και υποβιβάστηκε. Αντίθετα, ο ΟΦΗ είχε παραμείνει στην Β’ Εθνική. Η εκδίκηση της Χούντας για τον αριστερό Εργοτέλη συμπληρώθηκε με ένα «φωτογραφικό» νόμο σύμφωνα με τον οποίο μια ομάδα από αυτές που παρέμειναν στη Β' Εθνική μπορούσε, κάτω από προϋποθέσεις, να πάρει όσους παίκτες ήθελε από τις ομάδες που αναγκαστικά υποβιβάστηκαν ερήμην των διοικήσεών τους! Ο ΟΦΗ επωφελήθηκε και προχώρησε στην απόκτηση των πέντε καλύτερων παικτών του Εργοτέλη. Τον Δημήτρη Παπαδόπουλο (μεγάλο ταλέντο τότε, που αναδείχτηκε αργότερα πρώτος σκόρερ του ΟΦΗ σε Β' και Α' Εθνική που έφυγε από τη ζωή το 2020) και τους Σκανδαλάκη, Σταυρουλάκη, Θεοδωράκη, Ζουράρη. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Μανόλης Σταυρουλάκης (απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 2014) θα πει στον Μ. Δανδουλάκη και την «Ελευθεροτυπία» (το 2009): «Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι του ΟΦΗ μάς κρύβανε, στα χωριά Καμάρες, Βορίζα, στην περιοχή της Ιεράπετρας και δεν θυμάμαι πού αλλού. Μας κρύβανε για να μη μας βρουν οι Εργοτελίτες, γιατί αν παίζαμε ένα ματς με τον Εργοτέλη στο τοπικό, η μετεγγραφή ήταν άκυρη. Στον ΟΦΗ δεν πήγε κανένας μας με το ζόρι. Εμένα ας πούμε ο Εργοτέλης μού χρωστούσε 26.000 δραχμές, όλο το ποσό που έπρεπε να πάρω στη Β' Εθνική. Ήλθαν και με βρήκαν και τους λέω: Δώστε μου τα λεφτά και γυρίζω, δεν μου τα έδωσαν και πήγα στον ΟΦΗ». Από τη πλευρά του, ο Δ. Σαμιώτης, γενικός αρχηγός του Εργοτέλη τότε, θυμάται: «Είχαμε μια προθεσμία να τους ανανεώσουμε τα δελτία, όμως δεν τους βρίσκαμε, γιατί τους έκρυβαν σε διάφορες περιοχές του νομού. Έτσι αποφασίσαμε να πάμε στον Ασλανίδη. Μια αντιπροσωπεία φτάσαμε έξω από το γραφείο του, αλλά πέσαμε πάνω στον Κίτσιο (στρατιωτικός και μετέπειτα πρόεδρος του Παναθηναϊκού) που μας έλεγε... αποστάτες, αντιστασιακούς και διάφορα άλλα. Κάναμε υπομονή μέχρι που μπήκαμε στο γραφείο του Ασλανίδη. Αυτός μας δέχτηκε με χαμόγελα και μας υποσχέθηκε ότι οι παίκτες θα γυρίσουν σε μας. Φύγαμε ικανοποιημένοι, αλλά δύο μέρες μετά, με παίρνει τηλέφωνο ο πρόεδρος, ο Φυσαράκης και μου λέει: Μόλις έμαθα ότι οι παίκτες πάνε οριστικά στον ΟΦΗ και αν διαμαρτυρηθούμε, θα μας πάρουν και το γήπεδο»!

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργοτέλη κλήθηκαν να απολογηθούν για τα όσα είχαν συμβεί, ενώ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο κατάσχεσης του γηπέδου του. Ο πρόεδρος του συλλόγου (και γραμματέας της ΕΔΗΝ Ηρακλείου), συνταξιούχος δικηγόρος, Μανόλης Φαρσάρης, δεν πίστευε στα μάτια του καθώς διάβαζε το κατηγορητήριο των χουντικών, σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος και η διοίκησή του, «παρέκκλιναν του σκοπού για τον οποίο εξελέγησαν και μετέτρεψαν το σωματείο εις όργανο εξυπηρέτησης πολιτικών και ενίοτε αντεθνικών σκοπών». Με λίγα λόγια, «είστε κομμουνιστές και... ξηλώνεστε»! Φυσικά αρκετοί άνθρωποι του Εργοτέλη «ταλαιπωρήθηκαν», κλήθηκαν στην Ασφάλεια, κάποιοι έφαγαν ξύλο κι άλλοι υποχρεώθηκαν να μην ξαναπατήσουν το πόδι τους στο γήπεδο.
Ο Εργοτέλης για περισσότερα από 30 χρόνια «ταλαιπωρήθηκε» ανάμεσα στα τοπικά πρωταθλήματα και τη Β’-Γ’ εθνική. Το 2004 κατάφερε να ανέβει στην Α’ εθνική και από τότε έχει καταγράψει εννέα συμμετοχές στη μεγάλη επαγγελματική κατηγορία. Φέτος αγωνίζεται στην Superleague 2, την παλιά Β’ εθνική.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet