Αισιόδοξο μήνυμα θεωρείται η μικρή αύξηση του ποσοστού



Ελπιδοφόρο για το μέλλον αλλά αναντίστοιχο της κινηματικής δράσης και απήχησης του κόμματος στην κοινωνία χαρακτηρίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η συνεργασία με το τροτσκιστικό ΕΕΚ συνοδεύτηκε με αύξηση του ποσοστού του κόμματος της αντικαπιταλιστικής αριστεράς κατά 0,21%, σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιανουαρίου. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις προηγούμενες εκλογές είχε συγκεντρώσει το 0,64% των ψήφων, ενώ το ΕΕΚ μόλις το 0,04%. Σε αυτές τις εκλογές όμως κατάφεραν να αυξήσουν το άθροισμα των ψήφων τους κατά 4.236, από τις 41.860 στις 46.096.
Η εκτίμηση της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την εκλογική συνεργασία με το ΕΕΚ είναι θετική, λαμβάνοντας υπόψη της και τις δυσκολίες τις οποίες προκάλεσαν η αποχώρηση των συνιστωσών ΑΡΑΣ και ΑΡΑΝ κατά την προεκλογική περίοδο και η προσχώρηση τους στη ΛΑΕ. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της ΚΣΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα αναφέρεται ότι «η εκλογική συνεργασία ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, ανένταχτοι αγωνιστές - στριες της Αριστεράς κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό της και τον απόλυτο αριθμό ψήφων, παρά τον αποκλεισμό της από τη δημόσια συζήτηση, αλλά και της επιλογής ορισμένων οργανώσεων της να εγκαταλείψουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και να προσχωρήσουν στη ΛΑΕ. Το εκλογικό αποτέλεσμα καθώς και το πολύ πλατύ και μαζικό άνοιγμα σε κυριολεκτικά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για την αντι-ΕΕ αντικαπιταλιστική αριστερά , που έδωσε μια δύσκολη μάχη μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα». Η ΚΣΕ, όμως, αναγνωρίζει ότι το κόμμα παρουσιάζει ανεπάρκειες οι οποίες δυσχεραίνουν την πολιτική ρήξης με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η αυτοκριτική κρίνεται αναγκαία και η συζήτηση για τις αδυναμίες του κόμματος στη Συνδιάσκεψη αναπόφευκτη. Όσον αφορά συνολικά το εκλογικό αποτέλεσμα, στο κόμμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς εκτιμούν ότι το εκλογικό σώμα έδωσε ψήφο ανοχής στον ΣΥΡΙΖΑ , με το σκεπτικό ότι αποτελεί το μικρότερο κακό απέναντι στη ΝΔ. Κάνουν επίσης λόγο για δίλημμα που επιβλήθηκε στους ψηφοφόρους, να αποφασίσουν ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το μνημόνιο, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ή μια με κορμό τη ΝΔ. Από το κόμμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς ασκείται σκληρή κριτική στη ΛΑΕ, αλλά η μελλοντική συνεργασία δεν αποκλείεται. Ο Γιάννης Ελαφρός, μέλος της ΚΣΕ, δηλώνει ότι στην πορεία όλα είναι ανοικτά. Όμως ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας της ΛΑΕ θύμιζε μια συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ και δεν παρέπεμπε σε μια καινούργια μετωπική προσπάθεια. Αυτό φάνηκε και στην προεκλογική περίοδο με το πολιτικό περιεχόμενο το οποίο εξέπεμψε η ΛΑΕ, διαψεύδοντας τις προσδοκίες ότι θα μπορούσε να εκφέρει έναν ανατρεπτικό ριζοσπαστικό λόγο. Για μας το κρίσιμο στοιχείο είναι οι μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΛΑΕ, του ΚΚΕ αλλά και όσων διαφοροποιηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, να δράσουν μέσα στο μαζικό κίνημα για τα συμφέροντα των εργαζομένων και της νεολαίας για να ανατραπεί η επίθεση του μνημονίου».
Αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση εκφράζει την ανησυχία του για την αυξημένη συμμετοχή στελεχών προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό σχήμα . «Η κυβέρνηση αποτελεί ουσιαστικά ανασχηματισμό της προηγούμενης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός της επιμονής του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, ένα κόμμα με ακροδεξιές, ρατσιστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι ενισχύεται η παρουσία στην κυβέρνηση στελεχών προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, όπως η Τζάκρη και ο Μπόλαρης».
Για τον ίδιο εντύπωση προκαλεί η εκ νέου ανάθεση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε πρόσωπο το οποίο δεν προέρχεται από το χώρο της Αριστεράς. «Η επιλογή ενός προσώπου προερχόμενου από το στρατό κινείται στη λογική της συνέχισης του κράτους και μοιάζει με προσπάθεια εξευμενισμού των κατασταλτικών μηχανισμών. Σαν να τους στέλνουν μήνυμα ότι δεν πρόκειται να τους πειράξουν».

Αλέξανδρος Μαυρογένης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet