Νέος πρόεδρος της χώρας εκλέγεται με 52,4% ο Γκιγιέρμο Λάσο, τραπεζίτης - επιχειρηματίας και για τρίτη φορά υποψήφιος της συνασπισμένης Δεξιάς. Ο νέος πολιτικός και πρώην υπουργός της τελευταίας κυβέρνησης του Ρ. Κορέα, Αντρές Αραούς, ήταν ο υποψήφιος του κορεϊσμού1 (Ένωση για την Ελπίδα - UNES) που, σε κλίμα έντονου αντικορεϊσμού, έχασε την προεδρική εκλογική μάχη με 47,6%. Το υψηλό αυτό ποσοστό και η πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές (διεξήχθηκαν ταυτόχρονα) επιτρέπει στον Α. Αραούς να χαρακτηρίζει «οπισθοχώρηση» και όχι ήττα το αποτέλεσμα. Το κλειδί για την εκλογή προέδρου κρατούσε το ιθαγενικό και θεωρούμενο αριστερό κόμμα Πατσακουτίκ2, με το 19,4% που πήρε στον α’ γύρο και επικεφαλής τον Γιάκου Πέρες, ιθαγενή ακτιβιστή κινημάτων προστασίας της φύσης.

Για μια ακόμα φορά το Πατσακουτίκ επιλέγει τη λευκή ψήφο που ευνοεί τη Δεξιά. Αυτήν τη φορά, όμως, η επιλογή του επέτρεψε στην ηττημένη ουσιαστικά Δεξιά στον α’ γύρο, να εκλέξει πρόεδρο τον Γ. Λάσο, που όπως πολύ καλά γνωρίζουν, δεν συμμερίζεται περισσότερο από τον Ρ. Κορέα τις δίκαιες διεκδικήσεις και τους αγώνες τους. Υπέρ της λευκής/άκυρης ψήφου και της αποχής τοποθετηθήκαν και κοινωνικά κινήματα (κυρίως νεολαιίστικα), που αναδείχθηκαν στις διαδηλώσεις του 2019. Τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια έφτασαν τα 2 εκατομμύρια σε σύνολο 10,8 εκατομμυρίων ψηφισάντων, ενώ η αποχή ήταν 17%. Η επικράτηση της Δεξιάς στο Εκουαδόρ επηρεάζει και όλη την περιοχή, φρενάροντας τη στροφή προς τα αριστερά, που ξεκίνησε με τον Α. Φερνάντες στην Αργεντινή και τον Λ. Άρσε στην Βολιβία. Αναλυτικά για το πολωτικό προεκλογικό κλίμα και, την οικονομική-κοινωνική κρίση στην «Εποχή» 24/1/2021, 13/2/2021, 4/4/2021

 

Νηνεμία μετά τη… θαλασσοταραχή

 

Πρωτοφανές για το Εκουαδόρ είναι το ήρεμο μετεκλογικό πολιτικό κλίμα. Ο Γ. Λάσο δεν προσέφυγε σε πανηγυρισμούς, δεν του το επέτρεπαν άλλωστε ούτε τα αποτελέσματα, ούτε τα οξυμένα προβλήματα που απαιτούν άμεσες πολιτικές λύσεις και συμμαχίες. Ο Α. Αραούς, με μια σπάνια αν όχι άγνωστη πολιτική στάση, αποδέχτηκε αμέσως το αποτέλεσμα και συνεχάρη τον Λάσο, παρά το γεγονός ότι αυτό ανακοινώθηκε γρήγορα και αφορούσε στο 98% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων. Ακόμα και ο Ρ. Κορέα, από το Βέλγιο όπου ζει από το 2018, μέσω τουίτερ, ευχήθηκε στον Λάσο καλή τύχη και ευχαρίστησε όλους για τη στήριξή τους! Συγχαρητήρια μηνύματα έσπευσαν να στείλουν οι ομοϊδεάτες του Λάσο, τωρινοί ή πρώην πρόεδροι της περιοχής και… ο Γουαϊδό!

Όπως λέει η πολιτειολόγος Μ.P Jervis «…συνήθως οι εκλογές τελείωναν με διάχυτες υποψίες για νοθεία. Το γεγονός ότι τα αποτελέσματα βγήκαν αμέσως έδωσε στους πολίτες ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Το ότι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν ακολούθησαν έντονες αμφισβητήσεις, διαμάχες, ανταλλαγή προσβολών, ειρήνευσε τους πολίτες…». Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν τα επίσημα οριστικά αποτελέσματα.

 

Δισεπίλυτη η νέα κατάσταση;

 

Μέχρι τις 24 Μαΐου, που ξεκινά η θητεία του νέου προέδρου, ο Γ. Λάσο πρέπει να έχει σχηματίσει κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι στη Βουλή η Δεξιά συνολικά έχει μόνο 30 έδρες, έναντι 49 της «Ένωσης για την Ελπίδα», 27 του Πατσακουτίκ και 18 της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ταυτόχρονα, καίρια προβλήματα, όπως η αλματώδης αύξηση της ανεργίας και της φτωχοποίησης και οι τραγικές συνθήκες στον τομέα της υγείας, απαιτούν άμεσες πολιτικές αντιμετώπισής τους. Δεν είναι τυχαίο ότι την επομένη της εκλογής του ο Γ. Λάσο στο όνομα της δημοκρατίας υπαινίχθηκε ότι θα επιδιώξει να σχηματιστεί πολυκομματική κυβέρνηση. Η κατάσταση μοιάζει να είναι δύσκολη, αλλά όπως δείχνει τόσο το παρελθόν, όσο και οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές, ο αντικορεϊσμός μπορεί ακόμα μια φορά να μετατρέψει τη μειοψηφία σε πλειοψηφία.

 

Ενδεικτικά δείγματα γραφής      

                                                                           

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι συνεχείς επικλήσεις του θεού σε πρώτες δηλώσεις του νέου προέδρου και η κατηγορηματική του δήλωση ότι δεν πρόκειται όχι μόνο να νομιμοποιήσει την έκτρωση, αλλά ούτε να διευρύνει τις ελάχιστες προϋποθέσεις νόμιμης πραγματοποίησής της. Προφανώς θεώρησε απαραίτητο να απευθυνθεί έγκαιρα στο διογκούμενο γυναικείο/ φεμινιστικό κίνημα για ελεύθερες και νόμιμες εκτρώσεις.

Οι εξελίξεις τρέχουν, όπως και οι… αναταράξεις, στο κερματισμένο κίνημα των ιθαγενών λαών. Επειδή το τοπικό είναι πια και παγκόσμιο, θα τις παρακολουθούμε.

 

Σημειώσεις

1. Κορεϊσμός: αναφέρεται στη 10ετή περίοδο προεδρίας του Ραφαέλ Κορέα, 2010-2017. Ο όρος χρησιμοποιείται κατά κανόνα αρνητικά και ταυτίζεται με αυταρχική άσκησης εξουσίας, καταστολή (ιδιαίτερα στους ιθαγενείς που αντιστάθηκαν στις εξορύξεις) και συντηρητισμού (κυρίως λόγω της πεισματικής του άρνησης να διευρύνει έστω τους λόγους που καθιστούν νόμιμη την έκτρωση). Εν τούτοις, χρησιμοποιείται και θετικά για τα πρώτα χρόνια κυρίως της θητείας του ή και ουδέτερα.

2. Το Πατσακουτίκ και συνολικά το κίνημα ιθαγενών είχε συγκρουστεί σκληρά με τον Ρ. Κορέα για τα μεγάλα προγράμματα εξορύξεων στις περιοχές ιθαγενών πληθυσμών, που είχαν σοβαρές συνέπειες στη ζωή τους και είχαν υποστεί υπέρμετρη καταστολή.

Πρόσφατα άρθρα ( Λατινική Αμερική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet