Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής

 

 

Kαταργούν από τις αγορές το «λαϊκές»

 

Με δύο γνώριμα εργαλεία, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επιχειρεί να επιτεθεί και να αποδομήσει τις κινητοποιήσεις των παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών που εκδηλώνονται εδώ και εβδομάδες σε όλη τη χώρα ενάντια στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το υπαίθριο εμπόριο. Αφενός με την αποσιώπηση του θέματος από την τηλεοπτική ζώνη και την πλειοψηφία των ενημερωτικών ιστοσελίδων, αφετέρου με τη συκοφάντηση των αγωνιζόμενων εμπόρων και πωλητών, τους οποίους ο υπουργός χαρακτήρισε «επαγγελματίες συνδικαλιστές» και «λαϊκιστές» και τις κινητοποιήσεις τους «καραγκιοζιλίκια». Για την ταμπακιέρα ούτε λέξη, παρά μόνο διαβεβαιώσεις ότι όσοι αντιδρούν, αντιδρούν χωρίς λόγο και ότι «η Νέα Δημοκρατία ως η γνήσια λαϊκή παράταξη του τόπου δεν μπορεί παρά να εκπροσωπεί αυτούς τους ανθρώπους και να προστατεύει τα συμφέροντά τους». Αυταπόδεικτα επιχειρήματα δηλαδή.

Στην πραγματικότητα, οι παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών με ένα ευρύ φάσμα κινητοποιήσεων και συναντήσεων με αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και αρχηγούς κομμάτων επιχειρούν να κοινοποιήσουν στους πολίτες ότι οι αλλαγές που πρόκειται να επιφέρει το νομοσχέδιο που τέθηκε προς διαβούλευση για μόλις… δύο ημέρες «λόγω άμεσης κατάθεσής του στη Βουλή», αφορούν τον καθένα από εμάς και την τροφή που φτάνει στο πιάτο μας. Με απλά λόγια, δηλαδή ότι οι λαϊκές αγορές πρέπει να παραμείνουν στα χέρια των αυτοαπασχολούμενων παραγωγών και εμπόρων, για να συνεχίσουν να προσφέρουν ποιοτικά και φθηνά προϊόντα στους καταναλωτές, άμεσα και χωρίς μεσάζοντες.

Όπως συνοπτικά και εύγλωττα παραθέτει και ο καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών - Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας με το νομοσχέδιο αυτό:

- Δίνεται η δυνατότητα αδειοδότησης σε εταιρείες, πέρα από φυσικά πρόσωπα όπως ισχύει σήμερα.

- Δημιουργούνται νέοι φορείς διαχείρισης λαϊκών αγορών καταρχάς στην Αττική και Θεσσαλονίκη (με επέκταση στη συνέχεια στις υπόλοιπες περιοχές) με τη μορφή ΣΔΙΤ, οι οποίες ΣΔΙΤ  αντικαθιστούν τις επιτροπές λαϊκών αγορών της κάθε Περιφέρειας σε βάρος παραγωγών και αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι οδηγούνται σε απώλεια θέσεων εργασίας και αφανισμό.

- Καταργείται η μόνιμη άδεια πωλητή λαϊκών αγορών και η δυνατότητα μεταβίβασής της με την κάθε θέση να βγαίνει σε πλειστηριασμό.

- Παραγωγοί και επαγγελματίες χάνουν τις θέσεις τους μετά το τέλος της τελευταίας θεώρησης της άδειάς τους αφού θα συμμετέχουν σε προκήρυξη θέσης λαϊκών αγορών με «πλειοδοσία».

- Αλλάζει το σύστημα μοριοδότησης καταργώντας τα κοινωνικά κριτήρια τα οποία αντικαθιστά με την υψηλότερη οικονομική προσφορά του αιτούντος θέση.

Ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος, επισήμανε στην «Εποχή» ότι σε συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι των Σωματείων και των Ομοσπονδιών από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών, με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Απόστολο Τζιτζικώστα, την περασμένη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τζιτζικώστας τάχθηκε στο πλευρό τους, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι «οι λαϊκές αγορές έγιναν για δύο λόγους: Ο ένας είναι για να μπορούν οι παραγωγοί να πωλούν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές άμεσα οι ίδιοι χωρίς μεσάζοντες και ο άλλος για να προμηθεύεται ο λαός ασφαλή, ποιοτικά και φτηνά προϊόντα. Το νομοσχέδιο αλλάζει τη φυσιογνωμία των λαϊκών αγορών και τον τρόπο συνολικά της λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό δεν πρέπει ν’ αλλάξει».

Σε άλλο μήκος κύματος, η Περιφέρεια Αττικής έχει επιδοθεί σε «πόλεμο» ανακοινώσεων με την περιφερειακή παράταξη «Δύναμη Ζωής» επιχειρώντας να αποσείσει ευθύνες «για τη λευκή πετσέτα που έριξε στις λαϊκές αγορές η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, αποτυγχάνοντας να ασκήσει την αποστολή που ανατέθηκε στην Περιφέρεια από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όταν κατάργησε το Νομικό Πρόσωπο - Οργανισμό Λαϊκών Αγορών και μετέφερε τις αρμοδιότητές του στην Περιφέρεια Αττικής», όπως σημειώνει στην «Εποχή» ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Κώστας Βίτσας.
Πάντως αν κάτι πρέπει να μείνει σε όλους μας, είναι ότι δεν πρόκειται μόνο για ένα ζήτημα που αφορά κάποιους επαγγελματίες και κάποια συντεχνιακά ζητήματα. Αφορά την τροφή που θα μπορούμε να προμηθευόμαστε, την τιμή και την ποιότητα αυτού που θα μπορούμε να τρώμε. Πρόκειται για ένα μαζικό ζήτημα και χρειάζεται με κάθε τρόπο να δυναμώσουμε τη φωνή των αγωνιζόμενων παραγωγών που, εν μέσω πανδημικής επίθεσης από την κυβέρνηση με νομοθετήματα, δίνουν έναν αγώνα για όλους μας.

Πρόσφατα άρθρα ( Εργασία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet