Τα δημοτικά σχήματα «Φυσάει Κόντρα» στην Αγία Παρασκευή και «Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής» στην Θεσσαλονίκη ανέλαβαν την πρωτοβουλία να καλέσουν δημοτικά και περιφερειακά σχήματα της Αριστεράς και της Οικολογίας με θέμα την ψήφιση του νόμου Βορίδη. Για αυτό τον σκοπό έγινε μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή σύσκεψη, με πολύ θετική ανταπόκριση ως πρώτη προσπάθεια, στην οποία συμμετείχαν αυτοδιοικητικά σχήματα από όλη την Ελλάδα, προκειμένου από κοινού να διερευνηθούν οι κινηματικοί και πολιτικοί τρόποι δράσης των επόμενων εβδομάδων. Υπήρξε κοινή αντίληψη με τα πολυσυλλεκτικά σχήματα της Αριστεράς και ακόμα περισσότερο με τα αυτοδιοικητικά σχήματα της περιφέρειας, τα οποία δεν δρουν τόσο κεντρικοπολιτικά. Μετά την πολύωρη σύσκεψη πέρασαν αρκετές μέρες διαπραγματεύσεων για να βγει το τελικό κείμενο που καλεί σε μαζική αντίδραση κατά του νομοσχεδίου. Αυτό αποτελεί ένα προϊόν συμβιβασμού και υπογράφεται, χωρίς να εκφράζει καμία απόλυτα, από 62 κινήσεις, αλλά δυστυχώς όχι όλες της Αριστεράς και καμία των Οικολόγων. Ιδιαίτερα αρνητική αίσθηση έκαναν κάποια σχήματα που πρότειναν την υιοθέτηση μιας καθαρά «αντικαπιταλιστικής» κοινής ανακοίνωσης, κατηγορώντας τα υπόλοιπα για «αυταπάτες». Δυστυχώς, οι χρόνιες παθογένειες των κομματικών φορέων, του σεχταρισμού και των στενών αντιλήψεων είναι ζητήματα που βρίσκουν μπροστά τους όλες οι ελπιδοφόρες προσπάθειες συμπόρευσης και κοινής δράσης.
Η «Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής» περιγράφει τι θα γινόταν στον Δήμο Θεσσαλονίκης αν στις περασμένες εκλογές εφαρμοζόταν ο νόμος Βορίδη:
«Ο υπουργός των Εσωτερικών Μάκης Βορίδης παρουσίασε τις αλλαγές που σχεδιάζει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από αυτή την κυβέρνηση, πόσο μάλλον από αυτόν τον υπουργό. Παρόλα αυτά, κατάφεραν πάλι να μας εκπλήξουν με το μένος τους ενάντια στη λαϊκή ψήφο, τη συμμετοχή, τη δημοκρατία. Η «μεταρρύθμιση» Βορίδη χαρίζει τα 3/5 των Συμβούλων στην παράταξη του Δημάρχου, ανεξάρτητα του ποσοστού του, για να τον απαλλάξει ακόμα και από την υποχρέωση να συνδιαμορφώνει με άλλες παρατάξεις, ή να φοβάται «διαρροές» συμβούλων. Ακυρώνει στην πράξη κάθε δυνατότητα ελέγχου και αντιπολίτευσης. Για να καταλάβουμε το βάθος των προτεινόμενων αλλαγών, ας δούμε πώς θα ήταν οι έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, με την πρόταση Βορίδη:
– Η παράταξη Ζέρβα, με το 15% των ψήφων θα έπαιρνε το 60% των εδρών, δηλαδή το τετραπλάσιο από όσο της αντιστοιχεί με βάση τη λαϊκή ψήφο – και θα έπαιρνε και μπόνους την πλειοψηφία (⅗ μάλιστα!) σε όλα τα κοινοτικά συμβούλια, τα οποία θα μετατρέπονταν απλά σε τοπικά κομματικά γραφεία.
– Το 67,5% των υπολοίπων παρατάξεων θα λάμβανε το 40% των εδρών, ενώ το 17,5% της ψήφου δεν θα εκπροσωπούταν καθόλου στο Δημοτικό Συμβούλιο.
– 9 από τις παρατάξεις που συμμετέχουν σήμερα στο ΔΣ, 3 μάλιστα από αυτές και στη Διοίκηση, θα έχαναν την έδρα που δικαιούνται με βάση την ψήφο των πολιτών.
Είναι φανερό, ότι με την παραπάνω σύνθεση, η δυνατότητα αντιπολίτευσης θα είχε στην πράξη ακυρωθεί. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα ήταν απλά ένα όργανο επικύρωσης των αποφάσεων της διοίκησης.
Το επιχείρημα της κυβέρνησης για αυτή την κατάργηση της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης, είναι η «κυβερνησιμότητα». Αυτό ακριβώς δείχνει ότι δεν νιώθουν τίποτα από δημοκρατία, ότι την αντιμετωπίζουν ως πρόβλημα, ως περιττή πολυτέλεια: είναι απόφαση των πολιτών αν θέλουν να δώσουν όλη την ισχύ σε έναν, ή να την μοιράσουν σε πολλές παρατάξεις. Αν δεν μας αρέσει, ας μην κοροϊδευόμαστε με εκλογές κι ας διορίζει τον Δήμαρχο η κυβέρνηση -ή η τοπική «αγορά»- να τελειώνουμε. Ο Μάκης Βορίδης μάλιστα σε σχετική συνέντευξή του, για να αναδείξει το «χάος» που επέφερε η απλή αναλογική, επέλεξε το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης. Ας πει λοιπόν ο κ. Ζέρβας: θεωρεί ότι έπρεπε να πάρει δώρο τους τετραπλάσιους συμβούλους από όσους δικαιούταν; Αν όχι σε εμάς -αφού αρνείται συνήθως να απαντά στην αντιπολίτευση- ας πει στους κ. Κυριζίδη, Λεκάκη, Αηδονόπουλο, που με τόσο πάθος στηρίζουν τη διοίκηση: συμφωνεί ότι δεν θα έπρεπε καν να εκλεγούν; Συμφωνεί ότι η υποχρέωσή του να συμμαχήσει μαζί τους είναι ένα βαρίδιο στη διακυβέρνηση του Δήμου; Ας πουν βέβαια κι οι ίδιοι αν συμφωνούν με τα κόμματά τους σε αυτές τις αλλαγές».