Αυτή η φωτογραφία άξιζε παραπάνω από χίλιες λέξεις. Συμπύκνωνε το χαρακτήρα και τα χαρακτηριστικά αυτής της κυβέρνησης. Υπεροψία, αναλγησία, αυταρέσκεια. Ο υπουργός των «μεγάλων μεταρρυθμίσεων» Κωστής Χατζηδάκης να καμαρώνει πάνω από μια τούρτα, που κατέγραφε τα κατορθώματά του ως σούπερ-ήρωα του νεοφιλελευθερισμού. Ιδιωτικοποιήσεις ό,τι δημόσιου είχε απομείνει σε αυτή τη χώρα: Ολυμπιακή, ΔΕΗ, ΟΣΕ. (Προφανώς για το νερό και τα ταχυδρομεία θα κόψουν άλλοι τούρτες). Πετσόκομα των συντάξεων και απίστευτες καθυστερήσεις για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες, που  ακόμα εκκρεμεί η έκδοσή τους και θα πρέπει τώρα να αναλάβουν ιδιώτες να τις... τρέξουν με το αζημίωτο. Πλήρης εργασιακή απορρύθμιση, με την κατάργηση ακόμα και κατακτήσεων των αρχών του περασμένου αιώνα.

Η αλαζονεία τους είναι τόσο προκλητική, που όσοι είδαν πρώτοι τη φωτογραφία το πρωί της περασμένης Τετάρτης δεν πίστευαν στα μάτια τους. Αναρωτιόντουσαν αν ήταν επίτευγμα κάποιου κακόβουλου πολιτικού εχθρού στο photoshop. Ηταν όμως αληθινή. Λες και οι εμπνευστές της είχαν συνειδητά αποφασίσει να φτύσουν κατάμουτρα ολόκληρη την κοινωνία.

Ισως αυτό να είναι τελικά το χειρότερο από όλα. Δεν τους νοιάζει. Θεωρούν ότι έχουν λυμένα τα χέρια να συμπεριφέρονται στη χώρα και στους πολίτες ως ιδιοκτησία τους. Οπως οι εσαεί ηγεμόνες, που απλώς έτυχε να ζήσουν ένα κακό όνειρο, όταν έχασαν τη διακυβέρνηση για τέσσερα και μισό σχεδόν χρόνια.

Νοιώθουν ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Οτι δεν πρέπει να δώσουν λογαριασμό σε κανένα. Ακόμα και τώρα που η κοινωνία στενάζει και όλοι αναρωτιούνται για το τι χειρότερο μπορεί να έρθει τους επόμενους μήνες. Σε μια περίοδο που, υποτίθεται ότι, η πανδημία γέννησε προβληματισμούς και σκέψεις σε παγκόσμιο επίπεδο για την ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, για τη σπουδαιότητα της κατοχύρωσης του δημόσιου χαρακτήρα των βασικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Αυτοί θριαμβολογούν για κάθε ξεπούλημα και κοιτούν στο συρτάρι με τα ασημικά για να δουν τι άλλο έχει μείνει για ξεπούλημα. Και αντιμετωπίζουν με απαξίωση οποιαδήποτε διαφορετική φωνή. Εχουν χάσει πλέον την αίσθηση του μέτρου.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet