Μουσική για τις ημέρες του Πάσχα
Για πρώτη φορά φέτος ο δημοφιλής κύκλος «Adagio - Μουσική για τις ημέρες του Πάσχα», που, εδώ και πολλά χρόνια, μεταφέρει στους φίλους του Μεγάρου το μήνυμα του Θείου Πάθους μέσα από κατανυκτικές μουσικές εμπειρίες, μεταδίδεται διαδικτυακά. Στην ψηφιακή σκηνή του Adagio εναλλάσσονται, αυτή τη χρονιά, συναυλίες που συνδυάζουν μελωδίες της Ανατολής και της Δύσης στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας, στις οποίες συμμετέχουν αγαπημένοι έλληνες καλλιτέχνες.
«Από το Πάθος στην Ανάσταση» Ουρανία Γκάσιου (εκκλησιαστικό όργανο)
Ένα το μουσικό οδοιπορικό για να γνωρίσουμε ή να θυμηθούμε εμβληματικά έργα για εκκλησιαστικό όργανο της δυτικής θρησκευτικής μουσικής, γραμμένα από κορυφαίους συνθέτες του Μπαρόκ, του Ρομαντισμού αλλά και της εποχής μας. Η οργανίστα του Μεγάρου επέλεξε για το πρόγραμμά της αριστουργηματικές θρησκευτικές συνθέσεις και αποσπάσματα έργων για εκκλησιαστικό όργανο. Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα της βραδιάς κατέχει ο Μπαχ, ο οποίος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της συνθετικής του δημιουργίας στην εκκλησιαστική μουσική. Θα ακουστούν αποσπάσματα από μία κοράλ-παρτίτα για εκκλησιαστικό όργανο, εμπνευσμένη από ύμνους του 17ου αιώνα, καθώς και χορικά πρελούδια από γνωστά έργα του μεγάλου Κάντορα της Λειψίας, όπως το «Μικρό βιβλίο του οργάνου». Στο πασχαλινό ρεσιτάλ της στο Μέγαρο, η Ουρανία Γκάσιου θα ερμηνεύσει επίσης μέρη από δύο διάσημες συνθέσεις (Συμφωνία αρ. 5 για εκκλησιαστικό όργανο και Σουίτα Bach’s Memento) του Charles-Marie Widor, διακεκριμένου γάλλου οργανίστα και μουσουργού του 19ου αιώνα. Την ίδια εποχή έζησε και ο σπουδαίος ρομαντικός συνθέτης Μπραμς που, εκτός από κοσμικά έργα, έγραψε και θρησκευτικές συνθέσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και χορικά πρελούδια, σαν αυτά που θα παρουσιαστούν στο ρεσιτάλ. Από το πρόγραμμα της βραδιάς δεν θα μπορούσαν να λείπουν σημαντικοί σολίστ του 20ού και 21ου αιώνα που έγραψαν μουσική για εκκλησιαστικό όργανο. Ανάμεσά τους, η Γαλλίδα Jeanne Demessieux, η οποία άντλησε την έμπνευσή της από το γρηγοριανό μέλος, και ο σύγχρονος βρετανός συνθέτης και βιρτουόζος οργανίστας Simon Johnson.
Κυριακή των Βαΐων, 25 Απριλίου
«Εν ωδαίς μεγαλύνομεν», Εx Silentio
Ύμνοι, ωδές και οργανική μουσική του Μπαρόκ από το Σύνολο Παλαιάς Μουσικής Εx Silentio, που ειδικεύεται στην παλαιά μουσική και στην ιστορική ερμηνεία θα παρουσιάσει μπαρόκ έργα σε όργανα εποχής ή πιστά αντίγραφά τους, μέσα από μια ιστορικά ορθή απόδοση, σπάνιες αλλά και γνωστές παρτιτούρες μεγάλων συνθετών του Μπαρόκ, προσαρμοσμένες στο πασχαλινό κλίμα («Εν ωδαίς μεγαλύνομεν»). Η Θεοδώρα Μπάκα (μεσόφωνος), ο Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτο με ράμφος, μπαρόκ φλάουτο, μουσική διεύθυνση), η Φανή Βοβώνη, η Άντζυ Κασδά (μπαρόκ βιολί), ο Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος (μπαρόκ βιολοντσέλο) και ο Πάνος Ηλιόπουλος (τσέμπαλο) μας συστήνουν –ή μας ξαναθυμίζουν– μικρά αριστουργήματα του προκλασικού φωνητικού και ενόργανου ρεπερτορίου με την υπογραφή σπουδαίων μουσουργών. Ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ημέρες και στο κλίμα του Πάσχα, αναδεικνύει σπάνια έργα του Μπαρόκ ρεπερτορίου δίπλα σε γνωστές συνθέσεις της εποχής. Μπαρόκ κοντσέρτα και σονάτες sonates a quattro των Telemann, Mancini, Händel μαζί με υπέροχες άριες δοξαστικού περιεχομένου φημισμένων μουσουργών της προκλασικής περιόδου, όπως ο θείος του Johann Sebastian, Johann Christoph Bach (1642-1703), ο Henry Purcell γνωστός ως «ο Βρετανός Ορφέας» καθώς και ο πολυγραφότατος «σταρ» στην εποχής του Georg Philipp Telemann (1681-1767).
Μεγάλη Δευτέρα, 26 Απριλίου
«Μοιρολόγια της Μεσογείου για το θρήνο και τη λύτρωση», Λουδοβίκος των Ανωγείων
Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων (τραγούδι, μαντολίνο), σε μια συναυλία αφιερωμένη σε μοιρολόγια της Μεσογείου για το θρήνο και τη λύτρωση, ερμηνεύει κρητικά μοιρολόγια (Ανώγεια, Σφακιά, Αστερούσια) από τη μεταπολεμική εποχή μέχρι σήμερα. Θα μοιραστεί τη σκηνή με την Ελένη (τραγούδι) και τη Σουζάνα Βουγιουκλή (τραγούδι, κιθάρα, πιάνο), οι οποίες θα παρουσιάσουν κομμάτια από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και τα Βαλκάνια. Τους πλαισιώνουν οι μουσικοί: Δημήτρης Οικονομάκης (ενορχήστρωση, μπάσο), Γιώργος Κοντογιάννης (λύρα) και Αριστείδης Χατζησταύρου (κιθάρα). Στον σχεδιασμό ήχου, ο Γιάννης Παξεβάνης.
Μεγάλη Τρίτη, 27 Απριλίου
Και οι τρεις συναυλίες αρχίζουν στις 8.30 μ.μ. και μεταδίδονται από την ιστοσελίδα, το fb και το κανάλι του Μεγάρου στο YouTube. Θα είναι διαθέσιμες σε όλες τις πλατφόρμες για 48 ώρες από την ημέρα μετάδοσής τους.
Το Ωδείο Αθηνών στη νέα εποχή
.jpg)
Πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 21 Απριλίου, η διαδικτυακή εκδήλωση - συνέντευξη Τύπου του Ωδείου Αθηνών με θέμα «Αποπεράτωση και εκσυγχρονισμός των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ωδείου Αθηνών. Το Ωδείο Αθηνών στη νέα εποχή». Παρουσιάστηκε αναλυτικά το νέο έργο που υλοποιείται το διάστημα αυτό στο χώρο του Ωδείου Αθηνών και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) Αττικής.
Το Ωδείο Αθηνών, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα αφιερωμένο στη μουσική, στο θέατρο και, τελευταία, στο χορό, κλείνει φέτος 150 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας υψηλού επιπέδου (1871-2021). Από το 1976 στεγάζεται στο κέντρο της Αθήνας, στο εμβληματικό αλλά σήμερα ακόμα ημιτελές κτίριο που σχεδίασε γι’ αυτό ο μεγάλος αρχιτέκτονας Ιωάννης Δεσποτόπουλος. Παρά τη συνεχή λειτουργία του μέχρι σήμερα, η ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου και του ευρύτερου σχεδιασμού του έμεινε ημιτελής για δεκαετίες με σωρεία από λειτουργικά προβλήματα, για γραφειοκρατικούς λόγους. Το κτίσμα αποτελεί κορυφαία έκφραση της νεότερης ελληνικής αρχιτεκτονικής και βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα σημαντική θέση στο κέντρο της Αθήνας, πολύ κοντά στην Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε μικρή απόσταση από το Μέγαρο Μουσικής ενώ συνορεύει με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών και το Λύκειο του Αριστοτέλους. Eπιτέλους αυτό το ιστορικό κτίριο ολοκληρώνεται, αποπερατώνεται και παράλληλα εκσυγχρονίζεται.
Το συγκρότημα του Ωδείου αποτελείται από ισόγειο, όροφο και υπόγεια. Περιλαμβάνει ένα μοναδικό συνδυασμό πολλαπλών χώρων διδασκαλίας της μουσικής, του θεάτρου και του χορού, βιβλιοθήκη, πολλαπλές αίθουσες καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων, αίθρια και στούντιο. Είναι μια τεράστια υποδομή 14.000 τμ, που μπορεί να υποδέχεται κάθε πολιτιστική δημιουργικότητα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο που με την ολοκλήρωσή του βαδίζει σε μία νέα εποχή κάνοντας μεγάλο άνοιγμα στη νέα γενιά δημιουργών. Το έργο ήδη πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία αποπεράτωσής του με τη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής και με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ ύψους 6.300.000 ευρώ. Οι οριστικές μελέτες χρηματοδοτήθηκαν από πολιτιστικά ιδρύματα και ιδιωτικές πηγές. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται το 1/3 του κτιρίου, που αντιπροσωπεύει λειτουργίες πολιτισμού, και το σχέδιο προβλέπεται να τελειώσει το 2021, που είναι η επέτειος των 150 χρόνων του Ωδείου Αθηνών.