Την 70η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες καταλαμβάνει η Ελλάδα στην αξιολόγηση της ελευθερίας του Τύπου από την οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (Reporters Sans Frontieres). Στις αντίστοιχες εκθέσεις των δύο προηγούμενων ετών η χώρα βρισκόταν στην 65η θέση.

«H ελευθερία του Τύπου υπέφερε στην Ελλάδα το 2020. Η συντηρητική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρείχε γενναιόδωρες φορολογικές εκπτώσεις στη διαφήμιση για τα ΜΜΕ αλλά αναζήτησε τρόπους, έμμεσα ή άμεσα, να ελέγξει στενά τη ροή των πληροφοριών στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού και της προσφυγικής κρίσης», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της οργάνωσης RSF.

Η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ συμπεριλαμβάνεται στα αποτελέσματα της έκθεσης: «Τον Απρίλιο του 2021, η κοινότητα των ελλήνων δημοσιογράφων συγκλονίστηκε από τη δολοφονία του ρεπόρτερ, ειδικευμένου στο αστυνομικό ρεπορτάζ, Γιώργου Καραϊβάζ».

Η λίστα Πέτσα και ο τρόπος χορήγησης χρημάτων από το κράτος προς τα ΜΜΕ σχολιάζεται αρνητικά. «Τα ερευνητικά Μέσα και τα Μέσα που είναι κριτικά απέναντι στην κυβέρνηση είτε παραλείφθηκαν είτε έλαβαν ένα δυσανάλογα μικρό ποσό από διαφήμιση, αποτέλεσμα μιας αμφιλεγόμενης δημόσιας εκστρατείας πληροφόρησης για τον ιό, αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ».

«Οι δημοσιογράφοι έπρεπε να λάβουν άδεια από την κυβέρνηση προτού κάνουν ρεπορτάζ στα νοσοκομεία, ενώ το υπουργείο υγείας απαγόρευσε στο προσωπικό των νοσοκομείων να μιλά στα Μέσα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ακόμη, δεν αξιολογείται θετικά η σχέση κυβέρνησης -  δημόσιας τηλεόρασης και η προσπάθεια απόκρυψης της παραβίασης των περιοριστικών μέτρων από τον πρωθυπουργό στην Ικαρία. «Το Φεβρουάριο του 2021 δόθηκε εντολή στα δημόσια τηλεοπτικά κανάλια να μην μεταδώσουν βίντεο που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα και έδειχνε τον πρωθυπουργό να αγνοεί τα μέτρα περιορισμού».

Η προσπάθεια χειραγώγησης της ΕΡΤ από το Μαξίμου εντοπίζεται και στη δημοσιογραφική κάλυψη του προσφυγικού. «Η ελληνική δημόσια τηλεόραση, η οποία είναι άμεσα ελεγχόμενη από τον πρωθυπουργό παρ’ ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό, λογοκρίθηκε για τους νέους προσφυγικούς καταυλισμούς».

«Η αστυνομία κατέφυγε στη βία και σε αυθαίρετες απαγορεύσεις, για να εμποδίσει την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στα νησιά. Στη Λέσβο, δημοσιογράφοι εμποδίστηκαν κατά την κάλυψη των συνεπειών της φωτιάς στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια, ενώ μία ομάδα Γερμανών ανεξάρτητων δημοσιογράφων συνελήφθη όταν προσπαθούσε να καλύψει την άφιξη νέων μεταναστών. Στη Σάμο, ένα γερμανικό συνεργείο  ντοκιμαντέρ τέθηκε υπό κράτηση χωρίς κατηγορίες και αντιμετώπισε κακομεταχείριση από την αστυνομία». 

Τέλος, η έκθεση υπενθυμίζει τη σύλληψη δύο φωτορεπόρτερ στα τέλη του 2020, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με το οποίο στις διαδηλώσεις θα ορίζεται συγκεκριμένος χώρος για την παρουσία των δημοσιογράφων.

Τις πρώτες πέντε θέσεις στη φετινή κλίμακα αξιολόγησης της ελευθερίας του Τύπου της έκθεσης των RSF καταλαμβάνουν: Νορβηγία, Φιλανδία, Σουηδία, Δανία και Κόστα Ρίκα.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet